Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

Χολοστεάτωμα

Το χολοστεάτωμα συνυπάρχει, συνήθως, με την χρόνια μέση ωτίτιδα

Το χολοστεάτωμα, ICD-10 H71, είναι ένας καλοήθης όγκος, μια επιδερμοειδής κύστη, που περιέχει κερατίνη με κρυστάλλους χοληστερίνης και περιβάλλεται από ινώδη κάψα.

Το χολοστεάτωμα μοιάζει με κύστη και εντοπίζεται στο μέσο αυτί και στη μαστοειδή απόφυση, δηλαδή το τμήμα εκείνο του κρανίου που βρίσκεται πίσω από το αυτί.

Μπορεί να δημιουργηθεί με διάφορους τρόπους.

Κάποιες φορές εμφανίζεται ως επιπλοκή μετά από δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, κατά την οποία η πίεση του αέρα στο μέσο αυτί μειώνεται και η μεμβράνη του τυμπάνου κυρτώνει προς τα μέσα.

Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί όταν το δέρμα του ακουστικού πόρου μεγαλώνει προς το μέσο αυτί μέσα από μία τρύπα στο τύμπανο.

Σε μερικές περιπτώσεις πρόκειται για ένα πρόβλημα που δημιουργείται κατά την εμβρυική ζωή, κατά την οποία κύτταρα δέρματος παγιδεύονται πίσω από το τύμπανο του αυτιού δημιουργώντας την κύστη του χολοστεατώματος.

Το χολοστεάτωμα διακρίνεται στα εξής είδη:

Το συγγενές, εμβρυϊκής καταβολής χωρίς αιτιολογική σχέση με την ωτίτιδα, που όμως μεγαλώνει και αν μολυνθεί συμπεριφέρεται σαν επίκτητο. Το συγγενές χολοστεάτωμα προέρχεται από εμβρυϊκά υπολείμματα που παρέμειναν πριν από την γέννηση μέσα στα οστά του κρανίου και καταρχήν δεν έχει σχέση με την κοιλότητα του μέσου αυτιού.

Το επίκτητο, που σχηματίζεται με 2 τρόπους: επί δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας (πρωτοπαθές) και επί χρόνιας ωτίτιδας (δευτεροπαθές).

Το πρωτοπαθές επίκτητο χολοστεάτωμα είναι αποτέλεσμα της χαλαρής μοίρας του τυμπανικού υμένα, όταν λόγω της δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας έχει εγκατασταθεί αρνητική πίεση στην κοιλότητα του μέσου αυτιού. Η εισρόφηση της χαλαρής μοίρας σχηματίζει θύλακο, μέσα στην οποία συναθροίζονται από την απολέπιση του επιθηλίου στρώματα κερατίνης, τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν προς τα έξω από το μικρό στόμιο του θυλάκου. Έτσι το σχηματιζόμενο χολοστεάτωμα επιμολύνεται και επεκτείνεται στο μέσο αυτί.

Το δευτεροπαθές επίκτητο χολοστεάτωμα σχηματίζεται από την μετανάστευση του επιθηλίου του έξω ακουστικού πόρου στην κοιλότητα του μέσω αυτιού από μια περιφερική διάτρηση του τυμπανικού υμένα, κατά την μακρόχρονη διαδρομή της χρόνιας δυσμενούς μέσης ωτίτιδας.Η συσσώρευση της κερατίνης από τη συνεχή απολέπιση του επιθηλίου σχηματίζει το χολοστέωμα, το οποίο λόγω της χρόνιας ωτίτιδας που προϋπάρχει είναι μολυσμένο.

Η βαθμιαία αύξηση του μεγέθους του χολοστεατώματος με την πίεση και την προοδευτική ατροφία στα οστέινα τοιχώματα του έσω αυτιού, σε συνδυασμό με την επίδραση διάφορων πρωτεολυτικών ενζύμων, κυρίως, της λευκίνης αμινοπεπτιδάσης, που βρίσκονται στο υποεπιθηλιακό στρώμα του χολοστεατώματος, οδηγούν στην διάβρωση και καταστροφή του κροταφικού ιστού με αποτέλεσμα την επέκταση του χολοστεατώματος πέρα από την κοιλότητα του μέσου αυτιού.

Γενικά, όλα τα είδη χολοστεατώματος μεγαλώνοντας διαβρώνουν τα οστά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες όπως αποκάλυψη του προσωπικού νεύρου, της μήνιγγας κ.α. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η συνύπαρξη χρόνιας ωτίτιδας και χολοστεατώματος έχει δυσμενή πρόγνωση, διότι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών (ενδοκροταφικών και ενδοκρανιακών) που απειλούν μέχρι και τη ζωή του αρρώστου.

 


Θεραπεία

H μόνη θεραπεία του χολοστεατώματος είναι ο χειρουργικός καθαρισμός του.

Στην καλοήθη μορφή ο επιμελής καθαρισμός του πάσχοντος αυτιού με βαμβακοφόρο μήλη ή αναρρόφηση, οι ενσταλάξεις των κατάλληλων ωτικών διαλυμάτων, με τη σύγχρονη χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού κατόπιν αντιβιογράμματος, η εξάλειψη των φλεγμονωδών εξεργασιών στη μύτη και τον φάρυγγα, συμβάλλουν στην εξάλειψη της ωτόρροιας, δηλαδή στην ξήρανση του αυτιού, για να ακολουθήσει μετά από χρονικό διάστημα, περίπου 6 μηνών, η σύγκλειση του τραύματος του τυμπανικού υμένα με μυριγγοπλαστική. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η αποκατάσταση της ακοής και η προστασία του μέσου αυτιού από τη μόλυνση. Η παραμονή του χολοστεατώματος στο αυτί είναι αρκετά επικίνδυνη για την υγεία και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό από τον ασθενή. Πριν τη χειρουργική επέμβαση, χρειάζεται να μετρήσουμε την ακοή του αυτιού. Ο χειρουργός θα προσπαθήσει για τη βελτίωση ή τουλάχιστον τη διατήρηση της ακοής. Πρωταρχικός στόχος της επέμβασης είναι, ωστόσο, η αφαίρεση του χολοστεατώματος. Και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε βάρος της ακοής.

Με την προεγχειρητική τοπική θεραπεία αφαιρούνται τα τυχόν υπάρχοντα σαρκία και οι πολύποδες από το μέσο αυτί και σε συνδυασμό με τη χορήγηση των κατάλληλων ωτικών σταγόνων και αντιβιοτικών μετά από αντιβιόγραμμα, γίνεται προσπάθεια για την εξάλλειψη ή ελάττωση της ωτόρροιας.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που ακολουθούν, αποσκοπούν στη ριζική απομάκρυνση της φλεγμονής από τη φλεγμονή και την ξήρανση του αυτιού, με ανάτρηση της μαστοειδούς.

Με την τυμπανολαστική επιτυγχάνεται εκτός της απομάκρυνσης της φλεγμονώδους εστίας από το μέσο αυτί και η ανακατασκευή του συστήματος αγωγής στο μέσο αυτί. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τα υπολείμματα της τυμπανικής μεμβράνης και τω οσταρίων, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν και ακόμη ειδικές προθέσεις από διάφορα υλικά (πολυαιθυλαίνιο, ανοξείδωτο χάλυβα, κεραμικό) ή και διάφορα ιστικά μοσχεύματα.

Διαβάστε, επίσης,

Μέση ωτίτιδα

Η παράλυση του Bell

Ωτοσκόπηση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Τα οφέλη της βιταμίνης D. Μπορείτε να αυξήσετε τη βιταμίνη D από την ηλιοθεραπεία και από την κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ