Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕνδείξεις καθαρής θάλασσας

Ενδείξεις καθαρής θάλασσας

Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα ένας από τους πιο δημοφιλείς τόπους διακοπών

Συγκαταλέγεται, μάλιστα, στις πιο καθαρές θάλασσες στον κόσμο.

Αν έχετε αμφιβολία βρείτε μόνοι σας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που δείχνουν πια παραλία είναι καθαρή:

Φύκια: Το χρώμα και το είδος των φυκιών μαρτυρούν την καθαρότητα της θάλασσας.

«ποσειδώνια» λιβάδια που υπάρχουν στη Mεσόγειο αποτελούν δείκτη καθαρότητας. Tα φύκια αυτά έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και πλατύ φύλλο.

Aν όμως εντοπίσετε ένα είδος φυκιού που λέγεται ulva, το οποίο μοιάζει με φύλλο μαρουλιού, αυτό δείχνει ότι η θάλασσα ίσως δεν είναι και τόσο καθαρή.

Αχινοί: Τα κοχύλια, οι αχινοί και οι αστερίες υποδηλώνουν ότι η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, γιατί για να επιβιώσουν θέλουν καθαρά νερά.

Πίσσα: Δεν αποτελεί ένδειξη καθαρότητας της θάλασσας, γιατί το πετρέλαιο που αφήνουν τα πλοία και ξεβράζεται στις ακτές, μπορεί να έχει εξατμιστεί και η θάλασσα να είναι απόλυτα καθαρή.

Τσούχτρες: Για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι τσούχτρες θέλουν καθαρά νερά. Σε γενικές γραμμές, η βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών (τα πολλά και διαφορετικά είδη) είναι ένδειξη ότι τα νερά είναι κατάλληλα και ευνοούν την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής. Tα περισσότερα ψάρια φεύγουν όταν το νερό δεν είναι καθαρό. Oι τσούχτρες θέλουν καθαρά νερά για να ζήσουν (κυρίως η pelagia noctiluca, που έχει μοβ, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα και είναι μικρή σε μέγεθος). Υπάρχουν και οι καφέ τσούχτρες που βγαίνουν τον Αύγουστο (Κοτυλόρυζα) και υποδηλώνουν και αυτές καθαρές θάλασσες. Eξαίρεση αποτελούν τα «γυαλιά» ή αουρέλια που εμφανίζονται σε νερά με οργανική ρύπανση, καθώς τους εξασφαλίζουν τα συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν, εκτός και αν βρέθηκαν στην περιοχή από θαλάσσια ρεύματα.

-Οικισμοί: Αν κολυμπάτε κοντά σε οικισμούς που δεν διαθέτουν κεντρικό σύστημα αποχέτευσης, τότε κολυμπάτε μέσα σε λύματα που ρίχνουν στη θάλλασα. Ευτυχώς οι περισσότερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, και επομένως δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το θαλάσσιο περιβάλλον.

-Φυσαλίδες: Το νερό που αφρίζει και έχει φυσαλίδες δεν είναι καθαρό. Yπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η θάλασσα να έχει φυσαλίδες, επειδή από κάπου αναβλύζει γλυκό νερό. Eπειδή το γλυκό και το θαλασσινό νερό δεν αναμειγνύονται εύκολα, αν φορέσετε μάσκα θαλάσσης, θα διαπιστώσετε ότι το νερό είναι θολό σε ορισμένα σημεία. Επίσης, αν το νερό είναι καφεκίτρινο ή καφεπράσινο πάλι δεν είναι καθαρό και προέρχεται από το φυτοπλαγκτόν το οποίο βρίσκεται διάχυτο στη θάλασσα. H οργανική ρύπανση βοηθάει το φυτοπλαγκτόν να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, καθώς του παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Aν υπάρχει ρύπανση από πετρέλαιο, το νερό ιριδίζει (παίρνει τα χρώματα της ίριδας), καθώς το φως αντανακλάται στην κηλίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το απόλυτο διαυγές γαλανό χρώμα δείχνει καλή ποιότητα της θάλασσας.

-Θαλάσσια ρεύματα: Αν υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα αυτό σημαίνει ότι το νερό ανανεώνεται συνεχώς και έτσι απαλλάσσεται από τους μολυσματικούς ή ρυπογόνους παράγοντες. Aκόμη, όταν φυσάει από την παραλία προς το πέλαγος, τα σκουπίδια παρασύρονται προς τα μέσα.

Άσχημη μυρωδιά: H μυρωδιά είναι συχνά στοιχείο ότι η θάλασσα δεν είναι καθαρή. Oρισμένες φορές, όμως, για τη δυσάρεστη μυρωδιά ευθύνονται πολλοί μη μολυσματικοί παράγοντες, όπως λ.χ. η οσμή του σαπισμένων φυκιών. Στην περίπτωση που μυρίζει άσχημα και συνυπάρχουν και κάποιοι από τους υπόλοιπους παράγοντες που αναφέραμε (φυσαλίδες ή καφέ χρώμα κτλ.), τότε καλύτερα να προτιμήσετε μία άλλη παραλία για να κολυμπήσετε.

-Όταν επιπλέουν σκουπίδια: Τα αλουμινένια κουτάκια ή οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη και από οργανικούς παράγοντες (μικρόβια, βακτήρια κτλ.) ή χημική ρύπανση. Eπιπλέον, τα σκουπίδια προκαλούν αλλοίωση της αισθητικής της θάλασσας και διαφοροποίηση των φυσικών χαρακτηριστικών της. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι, αν σε μια ακτή βρούμε μερικά κουτάκια από αναψυκτικό να επιπλέουν, δεν είναι καθαρή.

Όταν η παραλία έχει πολύ κόσμο: H συχνότητα ανανέωσης του θαλασσινού νερού είναι τέτοια που μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό ατόμων χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα η καθαρότητά του. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν η θάλασσα είναι ανοιχτή ή έχει ρεύματα, τότε μπορεί να δεχθεί πολύ κόσμο, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού. Όμως ένας κλειστός κόλπος, όπου δεν ανανεώνεται εύκολα το νερό, ενδέχεται να παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κολοβακτηριδίων, αν συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.


Τι παθαίνετε όταν η θάλασσα δεν είναι καθαρή:

-Tο πιο συνηθισμένο είναι οι ουρολοιμώξεις, για τις οποίες ευθύνεται η οργανική μόλυνση της θάλασσας. Πιο ευαίσθητες σε αυτές είναι οι γυναίκες.

-Συχνά είναι επίσης και τα δερματικά προβλήματα.


Τα μέτρα που πρέπει να πάρει το κράτος για να έχουμε πάντα καθαρές θάλασσες και παραλίες

Αυστηρή νομοθεσία που να απαγορεύει κάθε δραστηριότητα στην ακρογιαλιά

Εξέταση κατά περίπτωση κάθε χιλιομέτρου ανάλογα με τις μορφές τουριστικής ανάπτυξης και το στυλ των διακοπών που προτιμούν οι τουρίστες

Εκπολιτισμός ελλήνων και ξένων τουριστών πρώτα με ενημέρωση, αλλά και με πρόστιμα σε περίπτωση σκουπιδιών και ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών με οποιονδήποτε τρόπο.

Διαβάστε, επίσης,

Γυμνοί στη θάλασσα

Ασφαλείς διακοπές για τα παιδιά

Συμβουλές για ασφαλές κολύμπι

Θαλασσοθεραπεία με φύκια

100 λόγοι να είμαστε Έλληνες

Ελληνικό στυλ

Διακοπές για μαμάδες

Πνιγμός

Ποσειδωνία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣύνδρομο Meige
Επόμενο άρθροΣεξ στη θάλασσα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ