Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Σύνδρομο Meige

Η  δυστονία προσώπου και στόματος ή  σύνδρομο Meige ή σύνδρομο Brueghel’s

Το σύνδρομο Meige, ICD-10 G24.4, είναι ένας τύπος δυστονίας. Είναι, επίσης, γνωστή ως σύνδρομο Brueghel και δυστονία του στόματος και του προσώπου.

Είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός δύο μορφών δυστονίας, βλεφαρόσπασμου και στοματογναθικής  δυστονίας (OMD).

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως μεταξύ των ηλικιών 30 και 70 και φαίνεται να είναι πιο συχνό το σύνδρομο στις γυναίκες παρά στους άνδρες (2:1 αναλογία). Μερικές φορές ονομάζεται κρανιακή-αυχενική δυστονία. Η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου μία περίπτωση σε 20.000 άτομα.


Συμπτώματα συνδρόμου Meige

Στοματογναθικά συμπτώματα

 • Δυσκολία να ανοίξει το στόμα
 • Σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών
 • Σπασμός της γνάθου
 • Πλάγια απόκλιση ή προεξοχή της γνάθου
 • Σύσφιξη των χειλέων
 • Πτώση στις γωνίες του στόματος
 • Απόκλιση ή προεκβολή της γλώσσας.
 • Πόνος στο σαγόνι
 • Δυσκολία στην τροφή και το ποτό
 • Δυσκολία στην ομιλία (δυσαρθρία).

Συμπτώματα βλεφαρόσπασμου

 • Ανοιγοκλείσιμο βλεφάρων και σπάνια τύφλωση
 • Ανεξέλεγκτο κλείσιμο των ματιών
 • Ευαισθησία στο φως, φωτοφοβία
 • Τα μάτια κλείνουν κατά τη διάρκεια της ομιλίας
 • Επιπλέον, σε ορισμένους ασθενείς, οι δυστονικοί σπασμοί μπορεί μερικές φορές να προκαλούνται από ορισμένες δραστηριότητες, όπως η ομιλία, η μάσηση ή το δάγκωμα. Κάποιες δραστηριότητες ή αισθητηριακά κόλπα μπορεί μερικές φορές να ανακουφίσουν προσωρινά τα OMD συμπτώματα, όπως οι τσίχλες, η ομιλία, η τοποθέτηση μιας οδοντογλυφίδα στο στόμα, η ελαφρά επαφή στα χείλη ή το πηγούνι, ή η  άσκηση πίεσης κάτω από το πηγούνι.

Ο όρος βλεφαρόσπασμος χρησιμοποείται σε οποιαδήποτε ανώμαλο σπασμό που προκύπτει από οποιαδήποτε αιτία και κυμαίνεται από ξηροφθαλμία με το σύνδρομο Tourette μέχρι την όψιμη δυσκινησία. Ο καλοήθης βλεφαρόσπασμος υποδηλώνει η κατάσταση δεν είναι απειλητική για τη ζωή, και είναι άγνωστης αιτίας. Είναι μια κρανιακή, εστιακή (σε ένα μέρος) δυστονία με ανώμαλες ακούσιες μυϊκές συσπάσεις σταθερή. Οι ασθενείς με βλεφαρόσπασμο έχουν φυσιολογικά μάτια. Η οπτική διαταραχή οφείλεται αποκλειστικά στο κλείσιμο των βλεφάρων.

Η στοματογναθική δυστονία (OMD) είναι μια μορφή εστιακής δυστονίας που επηρεάζει διάφορες περιοχές της κεφαλής και του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένης της γνάθου, της γλώσσας και του λάρυγγα. Οι σπασμοί μπορεί να κρατούν το στόμα ανοιχτό ή κλειστό , ή  να το κάνουν να ανοιγοκλείνει. Η ομιλία και την κατάποση μπορεί να διαταραχθούν. Συχνά συνδέεται με δυστονία των μυών του τραχήλου  (σπαστικό ραιβόκρανο), των βλεφάρων (βλεφαρόσπασμος), ή του λάρυγγα (σπασμωδική δυσφωνία).

Σε ασθενείς με OMD, οι ακούσιες συσπάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τους μυς που χρησιμοποιούνται για μάσημα (μασητήριοι μύες). Μερικοί ασθενείς μπορεί, επίσης, να βιώνουν ακούσιες συσπάσεις στους μυς του λαιμού που αντλούν προς τα κάτω τη γωνία του στόματος και το κάτω χείλος ή άλλες ομάδες μυών.


Διάγνωση συνδρόμου Meige

Συνήθω,ς ένας νευρολόγος που ειδικεύεται σε κινητικές διαταραχές μπορεί να αναγνωρίσει το σύνδρομο Meige. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για διάγνωση του συνδρόμου Meige με εξέταση αίματος ή μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία.

Η έλλειψη άμεσης ανταπόκρισης σε αντιχολινεργικά φάρμακα σε περιπτώσεις ιδιοπαθούς συνδρόμου Meige είναι σημαντική απόδειξη για την  διαφοροδιάγνωσή του από την οξεία δυστονία, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις αντιχολινεργικά.


Θεραπεία του συνδρόμου Meige

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Meige, ούτε μπορεί να προληφθεί, εκτός από τις περιπτώσεις όπου προκαλείται από φάρμακα. Παρηγορητικές θεραπείες είναι διαθέσιμες, όπως οι ενέσεις Botox.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Βλεφαρόσπασμος

Botox

Μήπως έχετε τικ;

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας. Υπάρχουν μυρωδιές στο σπίτι σας που μπορεί να μην γνωρίζετε καν αν δεν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ