Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟρθοπαιδικήΒλαστοκύτταρα ενηλίκων για μυοσκελετικές παθήσεις

Βλαστοκύτταρα ενηλίκων για μυοσκελετικές παθήσεις

Αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα

Γράφει ο

Γεώργιος Θεμιστοκλέους

Χειρουργός Ορθοπαιδικός-Αθλητίατρος, MD, PhD

Τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων (adult stem cells) αποτελούν τα αρχέγονα, κυρίαρχα κύτταρα του ανθρώπου και είναι η πηγή δημιουργίας των οργάνων και των ιστών που απαρτίζουν τον οργανισμό μας.

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται μόνα τους. Nα δημιουργούν πανομοιότυπα αντίγραφα (κλώνους) του εαυτού τους η να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού (π.χ. χονδροκύτταρα, οστεοκύτταρα και άλλα). Μπορούν να ωριμάσουν σε κύτταρα του ιστού ή του οργάνου από το οποίο προέρχονται και ο κύριος ρόλος τους είναι να τα συντηρούν και να τα επιδιορθώνουν. Τα κύτταρα αυτά ενεργοποιούνται όταν λαμβάνουν σήματα τραυματισμού ή φλεγμονής στο οργανισμό.

Τα βλαστοκύτταρα δεν εξαφανίζονται μετά την γέννα αλλά παραμένουν στο σώμα μας και γηράσκουν μαζί με αυτό. Μετά από κάποια ηλικία η ανανέωση των ιστών επιβραδύνεται ή σταματά με αποτέλεσμα οι βλάβες της γήρανσης να μην είναι αναστρέψιμες.

Από λίγες θέσεις του ανθρώπινου σώματος μπορούν να εξαχθούν βλαστοκύτταρα τα οποία έχουν πρακτική χρήση.

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν

α) να διεγείρουν την επιδιόρθωση και εκ νέου ανάπτυξη του κατεστραμμένου χόνδρου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον πόνο και την δυσκαμψία όσων πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και

β) να επουλώσουν ρήξεις τενόντων και μυϊκές θλάσεις.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα στοχεύει στο να συλλέξει τα βλαστοκύτταρα από ιστούς που βρίσκονται σε αφθονία αλλά σε ληθαργική κατάσταση και να τα ενέσει στο σημείο της βλάβης, μαζί με ενεργοποιημένα αιμοπετάλια. Τα βλαστοκύτταρα υπό την καθοδήγηση των αιμοπεταλίων και των κυττάρων από τους περιβάλλοντες την βλάβη ιστούς ξεκινούν να διαφοροποιούνται σε όμοιους κυτταρικούς πληθυσμούς αναπληρώνοντας τα κύτταρα και συμβάλλοντας στην τελική αποκατάσταση της βλάβης. Ο ιστός που είναι ο πλέον πρόσφορος για την συλλογή των βλαστοκυττάρων είναι ο λιπώδης από τον οποίο τα κύτταρα λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση. Επειδή ο αριθμός τους είναι τεράστιος , δεν απαιτείται καλλιέργεια και η θεραπεία εφαρμόζεται σε ένα στάδιο.


Η διαδικασία της θεραπείας με βλαστοκύτταρα

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα ενηλίκων γίνεται σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση γίνεται λήψη λιπώδους ιστού (λιποαναρρόφηση) με τοπική αναισθησία. Ο λιπώδης ιστός υποβάλλεται σε φυγοκέντρηση και διαχωρίζονται τα βλαστοκύτταρα από τα λιποκύτταρα. Ταυτόχρονα γίνεται αιμοληψία και παρασκευή πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP). Τα βλαστοκύτταρα ακολούθως αναμειγνύονται με το PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) και το διάλυμα ενεργοποιείται. Αμέσως μετά, πραγματοποιείται η έγχυση των ενεργοποιημένων βλαστοκυττάρων με PRP, υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο της πάσχουσας περιοχής. Ο ασθενής είναι έτοιμος, μετά από περίπου μία ώρα, να αποχωρήσει. Επειδή τα βλαστοκύτταρα και το PRP προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης ή άλλων επιπλοκών λόγω ασυμβατότητας. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Ενδείξεις Θεραπείας με Βλαστοκύτταρα σε μυοσκελετικές παθήσεις

•          Αρχόμενη και μέσης Βαρύτητας οστεοαρθρίτιδα όλων των αρθρώσεων

•          Ρήξη και θλάση μυών

•          Μερική ρήξη προσθίου και οπίσθιου χιαστού στο γόνατο

•          Μερική ρήξη μηνίσκου στο γόνατο

•          Μερική ρήξη τενόντων στον ώμο

•          Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής στο ισχίο σε αρχικά στάδια

•          Αρθριτικές αλλοιώσεις σπονδυλικής στήλης

•          Μερική ρήξη Αχιλλείου

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία με πλάσμα και αιμοπετάλια για τους μυοσκελετικούς πόνους

www.emedi.gr

Δρ Γεώργιος Θεμιστοκλέους

Χειρουργός Ορθοπαιδικός-Αθλητίατρος, MD, PhD

Διαβάστε, περισσότερα για τον Γιώργο Θεμιστοκλέους

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ