Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΩτορινολαρυγγολογίαΠονάνε τα αυτιά σας όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο;

Πονάνε τα αυτιά σας όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο;

Πόνος στα αυτιά όταν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο

Ο πόνος στα αυτιά σε ταξίδι με το αεροπλάνο παρουσιάζεται, συνήθως, σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, κυρίως κατά την προσγείωση ή την απογείωση του αεροπλάνου.

Το τύμπανο του αυτιού και η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης και στην υψομετρική διαφορά. Όταν οι πιέσεις του αέρα στο εξωτερικό αυτί δεν είναι ίσες νιώθουμε πόνο που μπορεί να συνοδεύεται από ζάλη. Στο αεροπλάνο υπάρχει σύστημα για την εξίσωση των πιέσεων, όμως στην γρήγορη προσγείωση και απογείωση μπορεί να νιώσουμε πόνο ιδίως όταν είμαστε κρυωμένοι και η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι κλειστή και δεν μπορεί να γίνει εξίσωση των πιέσεων.

Γι’ αυτό:

  • Όταν είμαστε κρυωμένοι και πρόκειται να ταξιδέψουμε χρησιμοποιούμε αποσυμφορητικό για τη μύτη
  • Ανοίγουμε την ευσταχιανή σάλπιγγα με το χασμουρητό
  • Δεν κοιμόμαστε κατά την προσγείωση και απογείωση, για να καταπίνουμε συχνά και να κάνουμε εξίσωση των πιέσεων. Συνήθως οι αεροσυνοδοί ξυπνάνε τους κοιμισμένους αεροταξιδιώτες, πριν από την προσγείωση.
  • Κατά την προσγείωση και την απογείωση, τρώμε μια καραμέλα ή μασάμε μια τσίχλα για να καταπίνουμε καλύτερα. Γι’ αυτό οι αεροσυνοδοί μοιράζουν καραμέλες στους επιβάτες προτού ακόμη ξεκινήσει η πτήση.

Σε περίπτωση που το χασμουρητό και οι καταποτικές κινήσεις δεν ξεμπουκώσουν τις ευσταχιανές σας σάλπιγγες μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω.

1. Πιάστε με το δείκτη και τον αντίχειρα τα πτερύγια των ρουθουνιών σας και κλείστε τα ρουθούνια

2. Πάρτε μια βαθειά αναπνοή από το στόμα

3. Χρησιμοποιώντας τους μυς των παρειών και του λαιμού σας σπρώξτε με πίεση τον αέρα σαν να επρόκειτο να βγει από τη μύτη. Αν δεν είχατε κλείσει τα ρουθούνια σας ο αέρας θα έβγαινε από τη μύτη.

Όμως, επειδή τα ρουθούνια τα έχετε κλείσει, ο αέρας περνάει από τα στόμια των ευσταχιανών και από τις ευσταχιανές σάλπιγγες καταλήγει στο μέσο αυτί. Καθώς ο αέρας προσπίπτει επάνω στο τύμπανο απότομα, τούτο γίνεται αντιληπτό καθώς ακούγεται ένα μικρό κλικ. Αν κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης το κεφάλι γύρει ελαφρά προς τα δεξιά, τότε ξεμπουκώνει το αριστερό αυτί. Αν το κεφάλι είναι γερμένο στα αριστερά, τότε ξεμπουκώνει το δεξιό αυτί.

Αν αποτύχει η άσκηση αυτή μπορεί να την επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο. Ποτέ όμως μη καταβάλετε υπερβολική πίεση του αέρα προς τα αυτιά, σε περίπτωση που δεν ξεμπουκώσουν με την 3-4 προσπάθεια.

Τα βρέφη και πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν να ξεμπουκώσουν τα αυτιά τους με τους τρόπους που περιγράφηκαν πιο πάνω. Το ξεμπούκωμα μπορεί να κατορθωθεί αν τα παιδιά έχουν πιπίλα στο στόμα τους ή έχουν στο στόμα το θήλαστρο (μπιμπερό).

Αν θηλάζει η μητέρα το βρέφος, ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ευεργετικός για το παιδί. Ταΐζετε το βρέφος σας κατά τη διάρκεια της πτήσης και μη του επιτρέπετε να κοιμάται κατά την προσγείωση.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για την ακοή

Κόλπα για την ταξιδιωτική ναυτία

Εσείς έχετε ναυτία στα ταξίδια;

Μήπως ζαλίζεστε στα ταξίδια;

Τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε όταν ταξιδεύετε

Επείγοντα προβλήματα αυτιών

Το Σύνδρομο Υπερατλαντικών Πτήσεων

Μελατονίνη

Jet lag

Ανεβασμένες οδηγίες ασφαλείας από τις αεροπορικές εταιρείες

Ιγμορίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ