Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Τηλεϊατρική

Η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην υγεία εξελίσσεται ταχύτατα

Με ένα κινητό τηλέφωνο, προσφέρεται η δυνατότητα τηλεϊατρικής επίσκεψης.

Ο γιατρός επικοινωνεί μέσω βιντεοκλήσης με τον ασθενή και τον εξετάζει εξ’ αποστάσεως. Υπάρχει και το skype…

Χάρη στις νέες τεχνολογίες, ο γιατρός μπορεί να κάνει σε ζωντανό χρόνο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, σπιρομέτρηση κ. α.

Ταυτόχρονα, έχει στη διάθεσή του πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ώστε να μπορεί να εξετάσει την κατάσταση υγείας του ασθενή.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς μειώνονται ραγδαία οι μέρες νοσηλείας των ασθενών, γεγονός που μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους τους ασθενείς και σε εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για το σύστημα υγείας.

Η τηλεϊατρική αναφέρεται στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, για να προσφέρει σε ασθενείς κλινική βοήθεια από απόσταση.

Η τηλεϊατρική βοηθάει περισσότερο εκείνους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι αγρότες ή όταν ο θεράπων ιατρός βρίσκεται σε άλλη περιοχή.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή μέσω της μετάδοσης ήχου και εικόνας.   

Με τον όρο τηλεϊατρική αναφερόμαστε στην παροχή κλινικών υπηρεσιών, που σε συνεργασία μαζί με την τηλε-υγεία σε κλινικές υπηρεσίες και μη κλινικές υπηρεσίες, οι οποίες εμπεριέχουν την εκπαίδευση, τη διαχείριση και την έρευνα στην ιατρική επιστήμη και την ηλεκτρονική υγεία, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αλλά στοιχεία της ιατρικής που χρησιμοποιούν την πληροφορική υπόσχονται υψηλή ποιότητα υγείας.

Η τηλεϊατρική γίνεται με αποθήκευση και προώθηση ιατρικών δεδομένων, όπως ιατρικές φωτογραφίες, καρδιογραφήματα κ.ά. τα οποία μεταφέρονται μέσω των νέων τεχνολογιών στον ειδικό ιατρό για να εκτιμήσει την κατάσταση του αρρώστου και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση επιτρέπει την από μακριά παρατήρηση του ασθενούς και χρησιμοποιείται κυρίως για χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, άσθμα, διαβήτης κ.ά).

Τέλος παρέχεται η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ του ασθενούς και του θεράποντος ιατρού


Εφαρμογές τηλεϊατρικής

Η τηλεϊατρική είναι ένα χρήσιμο και αποδοτικό εργαλείο για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, γιατί μπορούν να έχουν πρόσβαση σ΄ ένα μεγάλο εύρος από υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης.

Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εκπαιδευτικό εργαλείο για την εκμάθηση των φοιτητών αλλά και του ιατρικού προσωπικού, αν και το ίντερνετ θεωρείται ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα τα οποία είναι και πιο οικονομικά.

Εμπόδια για τη διάδοση της τηλεϊατρικής εντοπίζονται στο μεγάλο κόστος εξοπλισμού, στην απαιτούμενη τεχνολογική κατάρτιση του προσωπικού και στον εκτιμώμενο χρόνο συνεδρίας με το γιατρό, που πολλές φορές μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τη χρήση του κλασικού ιατρείου.

Η τηλεπαρακολούθηση είναι η ιατρική πρακτική της απομακρυσμένης παρακολούθησης του ασθενούς που δεν έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό τόπο με τον ιατρό του. Η πρακτική αυτή υλοποιείται μέσω συσκευών που είναι εγκαταστημένες τόσο στο ιατρείο όσο και στο χώρο του ασθενούς. Οι συσκευές τηλεπαρακολούθησης μεταφέρουν πληροφορίες, όπως η πίεση του αίματος, ο ρυθμός της καρδιάς, το βάρος, η γλυκόζη στο αίμα κ.ά. παρέχοντας πληροφορίες για ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Με βάση τη συγκέντρωση των στοιχείων που αφορούν τον ασθενή καθορίζεται και η θεραπευτική του αγωγή.

Με την τηλεϊατρική μπορεί να γίνει  τηλε-νοσηλευτική με βάση την καθορισμένη αγωγή του θεράποντα ιατρού, τηλε-φαρμακευτική κλινική εκτίμηση και  κλινική θεραπεία, εργασιοθεραπεία, λογοθεραπεία, νευροψυχολογία, φυσιοθεραπεία, θεραπεία ενός τραυματία, τηλε-καρδιολογία, τηλε-ψυχιατρική, τηλε- ακτινολογία, τηλε- παθολογία, τηλε- δερματολογία, τηλε-οδοντιατρική, τηλε- ακουολογία, τηλε- οφθαλμολογία, ακόμη και τηλε-χειρουργείο με ρομποτική, τηλεματική τεχνολογία και πληροφορικά συστήματα. Το τηλε- χειρουργείο αποτελεί τον πιο εξειδικευμένο κλάδο της τηλεϊατρικής.


Ενεργοποίηση όλων των τεχνολογιών για την υγεία

Η βιντεοτηλεφωνία περιλαμβάνει τις τεχνολογίες για τη λήψη και μετάδοση σημάτων audio-video/ήχου και εικόνας από τους χρήστες που βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις, για την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο. Eίναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους κωφούς και όσους έχουν προβλήματα ομιλίας και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νοηματική γλώσσα, καθώς και για τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας ή εκείνους που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία και έχουν ανάγκη από τηλεϊατρική ή τηλε-εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Η συνολική διαχείριση των πληροφοριών υγείας σε ηλεκτρονικά συστήματα και η ασφαλής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των καταναλωτών, των παρόχων, της κυβέρνησης, των  φορέων της ποιότητας, και των ασφαλιστικών ταμείων είναι το μεγάλο μελλοντικό στοίχημα για την υγεία.

Η τεχνολογία των πληροφοριών για την υγεία, όλο και περισσότερο θεωρείται ως το πιο πολλά υποσχόμενο εργαλείο για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας


Τα οφέλη από την τεχνολογία των πληροφοριών για την υγεία

  • Βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης
  • Πρόληψη των ιατρικών σφαλμάτων
  • Μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης
  • Αύξηση της διοικητικής αποτελεσματικότητας
  • Μείωση της γραφειοκρατίας
  • Διεύρυνση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή μέριμνα

Η τεχνολογία της πληροφορικής στην υγεία θα βελτιώσει την ατομική φροντίδα των ασθενών, αλλά θα φέρει επίσης πολλά οφέλη για τη δημόσια υγεία όπως οι εξής:

  • Η έγκαιρη ανίχνευση των μολυσματικών ασθενειών που εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα
  • Βελτιωμένη παρακολούθηση της διαχείριση χρόνιων ασθενειών και
  • Αξιολόγηση της υγειονομικής περίθαλψης

Διαβάστε, επίσης,

Τα πλοκάμια του Internet

Το διαδίκτυο βοηθάει στην υγεία

To facebook κάνει καλό στους ηλικιωμένους

Πάντα να φιλτράρετε τις ιατρικές πληροφορίες από το διαδίκτυο

Οι ελληνικές διδακτορικές διατριβές στο Διαδίκτυο

Yπηρεσίες στη νοσηλεία κατ’ οίκον

Κατ’ Οίκον Νοσηλεία

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤεχνητό κώμα
Επόμενο άρθροΤι είναι η καμπύλη σαχκάρου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ