Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠώς γυμνάζεται ο εγκέφαλος

Πώς γυμνάζεται ο εγκέφαλος

Γυμναστική εγκεφάλου

Τι προκαλεί ένα σπασμένο χέρι στον εγκέφαλο

Ένα σπασμένο χέρι μετά από δύο εβδομάδες σε θέση ανάπαυσης προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες διαφοροποιούνται, έτσι ώστε να ταιριάξουν πάνω σε αυτήν την αναγκαστική αλλαγή.

Η ακινητοποίηση του δεξιού χεριού αλλάζει σε μικρό χρονικό διάστημα τις αισθητικές και κινητικές περιοχές του εγκεφάλου.

Κατά συνέπεια, η φαιά και η λευκή ουσία του εγκεφάλου των περιοχών στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, που ελέγχει την κινητικότητα του δεξιού χεριού, μειώνεται, ενώ η ουσία του εγκεφάλου τις δεξιάς κινητικής περιοχής, η οποία ελέγχει την κίνηση του αριστερού χεριού, αυξάνεται.

Οι Νευροψυχίατροι μελέτησαν δέκα δεξιόχειρες, που είχαν σπασμένο το δεξί τους χέρι, και λόγου του γύψου δεν μπορούσαν καθόλου ή ελάχιστα να το κινούν για 14 μέρες. Παράλληλα τα δέκα αυτά άτομα χρησιμοποίησαν το αριστερό χέρι τους τόσο στην κατανάλωση φαγητού, αλλά και στο βούρτσισμα των δοντιών και στο γράψιμο.

Η δομή του εγκεφάλου των ατόμων που μελετήθηκαν, αναλύθηκαν 48 ώρες μετά τον τραυματισμό τους αλλά και 16 ημέρες μετά την ακινητοποίηση του σπασμένου χεριού τους, με μαγνητική τομογραφία (Magnet-Resonanz-Tomographie ¨MRT¨).

Η φαιά και λευκή ουσία αναλύθηκαν, υπολογίστηκε το πάχος του φλοιού, αλλά και η κινητική ικανότητα του αριστερού χεριού. Οι σχετικές περιοχές του εγκεφάλου στο αριστερό ημισφαίριο είχαν συρρικνωθεί σημαντικά.

Αυτό ίσχυσε κατά τον έλεγχο των κινητικών δεξιοτήτων και στα δέκα άτομα, ενώ στον έλεγχο της αισθητικής αντίληψης ίσχυσε στους οκτώ από τους δέκα. Έκπληξη προκάλεσε η ταχύτητα της διαδικασίας.

Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις

Η ουσία του εγκεφάλου, στις κινητικές περιοχές στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, αυξήθηκαν, ενώ από την άλλη οι κινητικές ικανότητες του αριστερού χεριού έδειξαν βελτίωση.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής και στη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς σύμφωνα με αυτά το μη κατεστραμμένο χέρι μπορεί να τοποθετηθεί σε καταστολή, προκειμένου να τονωθεί το πάσχον χέρι και η αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλου.

Βέβαια, αυτή η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τεχνητό κώμα

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

Το λυκοπένιο για το εγκεφαλικό

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Ισχαιμικό επεισόδιο της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας

Δευτερογενής πρόληψη εγκεφαλικού

Η προϋπέρταση απειλεί με εγκεφαλικό

O καφές και το τσάι προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια

Βλαστοκύτταρα για το εγκεφαλικό

Αθηροσκλήρωση

Κλοπιδογρέλη

Διαβάστε για την εγκεφαλική αιμορραγία

Διαβάστε για την κληρονομικότητα στο εγκεφαλικό

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ