Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΥπερηχογράφημα καρδιάς

Υπερηχογράφημα καρδιάς

Print Friendly, PDF & Email

Μια πολύ απαραίτητη εξέταση για όλους

Οι υπέρηχοι είναι μια πολύ διαδεδομένη εξέταση, λόγω του ότι είναι ακίνδυνη και μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες για πολλά όργανα. Βασίζεται στην εκπομπή ήχων πολύ υψηλής συχνότητας προς το σώμα (δεν έχει σχέση με ακτινοβολία), οι οποίοι όταν ανακλαστούν από τα διάφορα όργανα, επιστρέφουν προς τον ηχοβολέα (το εξάρτημα που ο γιατρός ακουμπά στο σώμα μας) και μετατρέπονται σε εικόνα.

Κάθε όργανο του σώματός μας που δεν περιέχει αέρα, εκτός από τα οστά μας, μπορεί να ελεγχθεί με υπερήχους. Άρα έντερα, πνεύμονες, άδεια ουροδόχος κύστη κ.λπ. δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Η καρδιά, επειδή, είναι γεμάτη με αίμα είναι όργανο που μπορούμε να εξετάσουμε. Άρα στέλνοντας τη δέσμη των υπερήχων ανάμεσα από τις πλευρές του θώρακα, μπορούμε να απεικονίσουμε την καρδιά μας ενώ πάλλει. Βλέπουμε και μετράμε με ακρίβεια το μέγεθος όλων των κοιλοτήτων που την αποτελούν, υπολογίζουμε τη συσταλτικότητά της, και παρατηρούμε την λειτουργία των βαλβίδων της.

-Doppler: καταγράφεται η ταχύτητα με την οποία το αίμα περνάει μέσα από τις βαλβίδες και με ειδικούς υπολογισμούς αναγνωρίζεται αν λειτουργούν σωστά.

Triplex (έγχρωμη χαρτογράφηση της καρδιάς): τεκμηριώνεται καλύτερα η λειτουργία των βαλβίδων και διερευνάται η πιθανότητα ύπαρξης παθήσεων που προϋπάρχουν από τη γέννηση (συγγενείς παθήσεις).

Το υπερηχοκαρδιογράφημα, δεν μπορεί να απεικονίσει, τουλάχιστον σε όλο τους το μήκος, τις αρτηρίες που τρέφουν την καρδιά, τα στεφανιαία μας δηλαδή.


Το υπερηχογράφημα καρδιάς συνεισφέρει και στη διαγνωστική προσέγγιση των καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών ασθενών:

-Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί το τελευταίο στάδιο όλων των σοβαρών καρδιοπαθειών. Αν αφεθεί η καρδιακή ανεπάρκεια χωρίς θεραπεία οδηγεί σε θάνατο το 50% των ασθενών σε ένα χρόνο. Πέρα από τη συμβατική φαρμακευτική θεραπεία, εμφυτεύονται συσκευές που επανασυγχρονίζουν τη λειτουργία της καρδιάς και συσκευές που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τη λειτουργία της. Η επιλογή των ασθενών που θα ωφεληθούν από αυτές τις συσκευές γίνεται και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνεται με το υπερηχογράφημα καρδιάς.

-Μεταμόσχευση καρδιάς

Το υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται στην μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών με μεταμόσχευση καρδιάς για την εκτίμηση της λειτουργίας του μοσχεύματος. Η δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία και ο προσδιορισμός των ιστικών ταχυτήτων και παραμορφώσεων του μυοκαρδίου (TDI, Strain, Strain rate) βοηθούν στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της οξείας απόρριψης και της στεφανιαίας νόσου του μοσχεύματος. Με την υπερηχοκαρδιογραφία έχει μειωθεί ο αριθμός των διενεργούμενων αιματηρών διαγνωστικών εξετάσεων στους ασθενείς με μεταμόσχευση καρδιάς (βιοψία μυοκαρδίου, στεφανιογραφία).

Οξύ θωρακικό άλγος και οξύ στεφανιαίο σύνδρομο

Το υπερηχογράφημα καρδιάς σε ηρεμία, η δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία, η μελέτη της στεφανιαίας ροής και η μελέτη της μυοκαρδιακής αιμάτωσης με την υπερηχοκαρδογραφία αντίθεσης βοηθούν τη διάγνωση σε οξέα στεφανιαία σύνδρομα

Άλλες εφαρμογές του υπερηχοκαρδιογραφήματος

Το υπερηχογράφημα καρδιάς μετράει τη συστολική και διαστολική λειτουργία της αριστεράς και δεξιάς κοιλίας και λαμβάνονται αποφάσεις για θεραπευτικούς χειρισμούς σε υπογκαιμία και αιφνίδια υπόταση, όπως η χορήγηση ινότροπων φαρμάκων σε περιπτώσεις σοβαρής δυσλειτουργίας.

Επίσης, το υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει όγκους στις καρδιακές κοιλότητες, περικαρδιακή συλλογή, να ελέγξει τη λειτουργία τεχνητών ή φυσικών βαλβίδων, ενδοκαρδίτιδα και να ελέγξει την λειτουργία της καρδιάς πριν από κάποια θεραπεία κ.α.

Διαβάστε, επίσης,

Υγεία της καρδιάς

Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας

Ανεύρυσμα αορτής

Αξονική τομογραφία καρδιάς

Μυοκαρδίτιδα

Έκτακτες συστολές

Η τρομακτική πλευρά της γενικής αναισθησίας

Διερεύνηση αρτηριακής υπέρτασης

Bypass

Ενδοκαρδίτιδα

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΥπερβαρικό Οξυγόνο
Επόμενο άρθροΥπερηχογράφημα νεφρών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ