Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΦάρμακα και ηλικιωμένοι

Φάρμακα και ηλικιωμένοι

Μια κατεξοχήν επικίνδυνη σχέση

Ένας ηλικιωμένος πάσχει από την ανίατη ασθένεια των γηρατειών.

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι φυσιολογικό να πάσχουν από διάφορες παθήσεις, λόγω των γηρασμένων ιστών τους και η σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία στηρίζεται σε αυτούς.

Ένας ηλικιωμένος αγωνιά για την καλή λειτουργία της καρδιάς του και της μνήμης του και για την καλύτερη πέψη της τροφής του.

Αλλά, κανένας δεν τονίζει στους ηλικιωμένους για τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων. Με τη λήψη δύο ή περισσοτέρων φαρμάκων υπάρχει κίνδυνος το ένα φάρμακο να μειώσει τη δράση του δεύτερου και να μην γίνεται θεραπεία.

Από την άλλη μεριά με τα πολλά φάρμακα αυξάνονται οι παρενέργειες…

Πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται στους ηλικιωμένους από τους γιατρούς, ακόμη και για τα πιο συχνά προβλήματα υγείας, μπορεί να έχουν θανατηφόρα αποτελέσματα για τον μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο οργανισμό.

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας στη λήψη φαρμάκων.

Επιτέλους πρέπει να σταματήσουν να φαρμακώνονται. Είναι ελάχιστα τα φάρμακα που πράγματι βοηθούν και που τα έχουν ανάγκη οι ηλικιωμένοι.

Η φυσική διατήρηση της καλής υγείας και οι φυσικές θεραπείες είναι η εναλλακτική λύση, για την υγεία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα από ποτέ.

Το 40% των ηλικιωμένων λαμβάνουν πέντε ή περισσότερα φάρμακα την ημέρα. Πολλοί ηλικιωμένοι εισάγονται στο νοσοκομείο από τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Οι ηλικιωμένοι πλήττονται από τις τοξικές συνέπειες των φαρμάκων. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες των φαρμάκων στους ηλικιωμένους είναι η δυσκοιλιότητα, οι πτώσεις, η ακινησία, η σύγχυση, τα κατάγματα ισχίου και η μείωση της λειτουργικής κατάστασης από τη συνεχή κατάκλιση.

Επιπλέον, οι παρενέργειες των φαρμάκων μιμούνται τα σύνδρομα γηριατρικής, προτρέποντας τους γιατρούς να συνταγογραφούν επιπλέον φάρμακα.

Ενώ πολλά φάρμακα μπορεί να είναι απαραίτητα για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η κατάχρηση και η κακή χρήση των φαρμάκων έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και θανάτου.

Οι ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο για πολυφαρμακία που σχετίζονται με ιατρικές επιπλοκές είναι εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν πέντε ή περισσότερα φάρμακα ταυτόχρονα. Αλλά η πολυφαρμακία δεν είναι ο μόνος λόγος που οι ηλικιωμένοι ασθενείς εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων.

Η μεγάλη ηλικία σχετίζεται με διαταραχή του μεταβολισμού των φαρμάκων. Η γήρανση επηρεάζει κάθε πτυχή της φυσιολογικής επεξεργασίας των φαρμάκων. Ενώ η απορρόφηση των φαρμάκων από το στόμα από τη γαστρεντερική οδό παραμένει σχετικά σταθερή, η κάθαρση να αλλάζει δραματικά με τη γήρανση. Αυτές οι αλλαγές γίνει  πιο έντονες μετά την ηλικία των 75, όταν νεφρική και ηπατική λειτουργία περιορίζονται.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το συνολικό νερό του σώματός τους μειώνεται, η άλιπη μάζα του σώματός τους μειώνεται και αυξάνεται το ποσοστό του σωματικού λίπους. Αυτή η αύξηση του σωματικού λίπους επεκτείνει τον όγκο κατανομής για λιπόφιλα φάρμακα και επίσης μειώνει τον όγκο κατανομής για υδρόφιλα φάρμακα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα υδατοδιαλυτά φάρμακα έχουν μια αυξημένη συγκέντρωση ορού, και τα λιποδιαλυτά  έχουν μειωμένη συγκέντρωση ορού και έτσι παρατεταμένη ημίσεια ζωή.

Η διαδικασία γήρανσης επηρεάζει, επίσης, το ρόλο των δεσμευτικών πρωτεϊνών των φαρμάκων του ορού. Το συνολικό επίπεδο πρωτεΐνών του ορού, συνήθως, διατηρείται, ενώ τα επίπεδα λευκωματίνης μπορεί να μειωθούν ελαφρά, αυξάνοντας τα επίπεδα της άλφα 1 αντιθρυψίνης για να διατηρηθεί το συνολικό επίπεδο πρωτεΐνών φυσιολογικό. Ο βαθμός της δέσμευσης πρωτεΐνης πλάσματος έχει μία σημαντική επίδραση στην φαρμακολογική δραστικότητα του φαρμάκου, επειδή το ελεύθερο φάρμακο είναι φυσιολογικά το δραστικό που εξασκεί τη φαρμακολογική επίδραση.


Επιδράσεις του μεταβολισμού

Πολλά φάρμακα υποβάλλονται σε ηπατικό μεταβολισμό και παράγουν περισσότερο διαλυτές μορφές για την απομάκρυνσή τους μέσω νεφρικής απέκκρισης. Αν και ο ηπατικός μεταβολισμός επηρεάζεται από πολλές μεταβλητές όπως ο γονότυπος, ο τρόπος ζωής, η ηπατική ροή του αίματος, οι ασθένειες του ήπατος, καθώς και από τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, η γήρανση παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο.

Το σύστημα του ηπατικού μεταβολισμού του κυτοχρώματος Ρ450  επηρεάζεται περισσότερο με την αύξηση χρόνου. Για τα περισσότερα φάρμακα, αυτό οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ορού μη μεταβολισμένων φαρμάκων, οδηγώντας σε μια μεγαλύτερη πιθανότητα για τοξικότητα. Καταστάσεις ασθενειών που μειώνουν τη ροή του αίματος στο ήπαρ, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και η κίρρωση, αναστέλλουν περαιτέρω τη διαδικασία αυτή. Για φάρμακα των οποίων η φαρμακολογική δραστηριότητα απαιτεί βιομετασχηματισμό από μια μορφή προφαρμάκου, η αναστολή αυτή  μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Σε αντίθεση, η φάση ΙΙ του μεταβολισμού, συμπεριλαμβανομένης της ακετυλίωσης, της σουλφόνωσης, της σύζευξης και της γλυκουρονιδίωση,  ελάχιστα επηρεάζεται από την προχωρημένη ηλικία.

Η νεφρική απέκκριση των φαρμάκων επηρεάζεται από τη γήρανση, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ατόμων για κάθε δεδομένη δεκαετία ηλικίας. Η απέκκριση των φαρμάκων φαίνεται να σχετίζεται με την κάθαρση κρεατινίνης, η οποία μειώνεται κατά 50% από την ηλικία των 75 ετών. Ωστόσο, επειδή η άλιπη μάζα σώματος μειώνεται με τη γήρανση, η κρεατινίνη ορού  τείνει να υπερεκτιμά την κάθαρση κρεατινίνης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Φόρμουλα Cockroft-Gault για την κάθαρση κρεατινίνης για τον μεταβολισμό φαρμάκων

χ = [(140-ηλικία) x βάρος χ 0,85 (γυναίκες)]/[72 x κρεατίνης]

Η ακριβής εκτίμηση της κάθαρσης κρεατινίνης σε αυτούς τους ασθενείς έχει μεγάλη σημασία…

Ο υπολογισμός της κάθαρσης κρεατινίνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων που έχουν στενό θεραπευτικό δείκτη (αμινογλυκοσίδες, λίθιο, διγοξίνη, προκαϊναμίδη, βανκομυκίνη). Ακόμη και ελάχιστα υπερβολικές δόσεις αυτών των φαρμάκων θα οδηγήσουν σε  παρατεταμένη ημίσεια ζωή, και τοξικές επιδράσεις.


Τα βήματα για τη μείωση της πολυφαρμακίας στους ηλικιωμένους:

  • Καταγραφή όλων των φαρμάκων που λαμβάνει ο ηλικιωμένος
  • Βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο που λαμβάνει ο ασθενής έχει κλινική ένδειξη για την ασθένειά του
  • Αναγνώριση του προφίλ παρενεργειών των φαρμάκων
  • Κατανόηση των αλλαγών στην κατανομή του φαρμάκου, στο μεταβολισμό και στην απέκκριση που συνδέονται με τη γήρανση και αυξάνουν τον κίνδυνο των ανεπιθύμητων ενεργειών του φαρμάκου
  • Σταματήστε οποιοδήποτε φάρμακο δεν έχει  γνωστό όφελος
  • Σταματήστε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς κλινική ένδειξη
  • Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα φάρμακα με λιγότερο τοξικά
  • Να είστε ενήμεροι για τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Δοσολογία φαρμάκων

Κατά την έναρξη ενός νέου φαρμάκου, ξεκινήστε με μία χαμηλή δόση και τιτλοποιήστε αργά για να φτάσετε στο επιθυμητό κλινικό αποτέλεσμα. Συνήθως το ένα τρίτο έως το ένα ήμισυ της συνιστώμενης δόσης είναι αρκετή δόση για τους ηλικιωμένους. Αφού ο ασθενής ανέχεται το νέο φάρμακο, αυξήστε σταδιακά την δόση έως ότου το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτευχθεί. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιβλαβών επιπτώσεων του φαρμάκου σε ασθενείς με σοβαρά μειωμένη νεφρική λειτουργία.


Συμβουλές για τα φάρμακα στους ηλικιωμένους

  • Υπάρχουν φάρμακα που δεν είναι κατάλληλα για ηλικιωμένους
  • Υπολογίστε τη δοσολογία ενός συγκεκριμένου φαρμάκου που πρέπει να λάβει ο ηλικιωμένος ασθενής
  • Σημειώστε στο ατομικό δελτίο του ασθενούς τις τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις που έχει ένα φάρμακο στον συγκεκριμένο ασθενή
  • Ενημερώστε τους νοσηλευτές και άλλους φροντιστές υγείας να παρακολουθούν για συγκεκριμένες παρενέργειες

Οι ηλικιωμένοι είναι ο πληθυσμός που επεκτείνεται ταχύτερα και η αναγνώριση και πρόληψη των παρενεργειών φαρμάκων στην ομάδα αυτή είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ασφάλειας και οικονομίας που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας σήμερα.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους ηλικιωμένους

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους ηλικιωμένους

Διαβάστε, επίσης,

Η ανανέωση του σώματος

Καταπολεμήστε τα γηρατειά

Πώς να παραμείνετε για πάντα νέοι

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Πολυβιταμίνες για αντιγήρανση

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

Η νόσος Alzheimer όταν μεγαλώνουμε είναι πιθανή…

Πρόληψη άνοιας με την άσκηση

Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα

Τα γηριατρικά σύνδρομα

Η συντροφικότητα στην τρίτη ηλικία είναι πολύτιμη

Οδηγίες για να τα βγάζετε πέρα με τους ηλικιωμένους

Λεβοθυροξίνη σε ηλικιωμένους

Εσείς ξέρετε να γερνάτε;

Σεξ για ηλικιωμένους

To facebook κάνει καλό στους ηλικιωμένους

Το βούρτσισμα δοντιών προστατεύει από την πνευμονία

Αφυδάτωση και υπερυδάτωση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αν έχετε ημικρανίες

Αν έχετε ημικρανίες. Οι τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις για τις ημικρανίες με μονοκλωνικά αντισώματα και αν είναι αποτελεσματικά Αν έχετε ημικρανίες Ημικρανίες είναι οι κρίσεις ισχυρού πονοκεφάλου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ