Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟ χόνδρος καρχαρία

Ο χόνδρος καρχαρία

Print Friendly, PDF & Email

Τα οφέλη του χόνδρου καρχαρία στην υγεία

Ο χόνδρος του καρχαρία μπορεί να έχει θεραπευτική εφαρμογή στον καρκίνο, την ψωρίαση, την οστεοαρθρίτιδα και τις φλεγμονώδεις αρθροπάθειες.

Κύρια συστατικά του χόνδρου καρχαρία είναι πρωτεΐνες (περίπου 40%), γλυκοζαμινογλυκάνες (περίπου 5-20%) και άλατα ασβεστίου.


Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται ο χόνδρος καρχαρία

  • Αγγειογένεση και καρκίνος: Ο χόνδρος του καρχαρία περιέχει μία ουσία, την AE -941 (ΝeovastatxAE), η οποία αναστέλλει την αγγειογένεση, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου, αν και οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Για τη θρέψη και ανάπτυξη όγκου χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα αγγεία, τα οποία θα μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στον όγκο. Χωρίς τα αγγεία αυτά ο όγκος θα σταματήσει να αναπτύσσεται και θα συρρικνωθεί.

Από το στόμα: 80-100 gr ή 1-1.3 gr/kg/24ωρο εκχυλίσματος χόνδρου καρχαρία, σε 2-4 δόσεις

Από το ορθό (υποκλυσμοί): 15 gr ή 0.5-1.0 gr/kg, σε 2-3 δόσεις ημερησίως

  • Αρθρίτιδα: O χόνδρος καρχαρία έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες στην αρθρίτιδα. Ο ακριβής μηχανισμός του χόνδρου καρχαρία στην αρθρίτιδα δεν έχει διευκρινισθεί, αλλά αποδίδεται στις αντιαγγειογενετικές του ιδιότητες. Μία άλλη εξήγηση είναι ότι οφείλεται στη θειική χονδροϊτίνη που αφθονεί στο χόνδρο του καρχαρία.

Από το στόμα: 0.2-2.0 gr/kg από το στόμα, σε 2-3 δόσεις

  • Οστεοαρθρίτιδα: Η θειική χονδροϊτίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. O χόνδρος του καρχαρία, επειδή είναι πλούσιος σε θειική χονδροϊτίνη, μπορεί να είναι ωφέλιμος στην οστεοαρθρίτιδα.

Από το στόμα: 0.2-2.0 gr/kg από το στόμα, σε 2-3 δόσεις

  • Οστεοπόρωση: Ο χόνδρος του καρχαρία είναι πλούσιος σε στοιχειακό ασβέστιο, γι’αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Από το στόμα: 0.2-2.0 gr/kg από το στόμα, σε 2-3 δόσεις

  • Ψωρίαση: Η τοπική εφαρμογή εκχυλίσματος χόνδρου καρχαρία σε ψωριασικές βλάβες έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις και μπορεί να βελτιώσει ή και εξαφανίσει τις αλλοιώσεις.

Από το στόμα: 0.4-0.5 gr/kg ημερησίως σε 2-3 δόσεις Χ 4 εβδομάδες. Εάν οι δερματικές αλλοιώσεις βελτιωθούν, το φάρμακο χορηγείται σε δόση 0.2-0.3 gr/kg ημερησίως επί 4 επιπλέον εβδομάδες.

Κρέμα (5-30%): Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά, στις δερματικές αλλοιώσεις, ή σε συνδυασμό με χόνδρο καρχαρία από το στόμα επί 4-6 εβδομάδες.


Άλλες δράσεις του χόνδρου καρχαρία

•             Πόνος (αναλγητική δράση)

•             Κηλιδώδης εκφύλιση


Αντενδείξεις του χόνδρου καρχαρία

•             Παιδιά (<18 ετών)

•             Κύηση

•             Γαλουχία

Ανεπιθύμητες ενέργειες του χόνδρου καρχαρία

•             Αλλεργικές εκδηλώσεις

•             Γαστρική δυσανεξία – ναυτία (5-10% των ασθενών διέκοψαν τις μελέτες λόγω γαστρεντερικών διαταραχών και 20-40% είχαν μετεωρισμό ή κοιλιακές κράμπες)

•             Ηπατική βλάβη, σπάνια

•             Όσοι έχουν υπερασβεσταιμία θα πρέπει να αποφεύγουν το χόνδρο καρχαρία, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο

Διαβάστε, επίσης,

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Ψωρίαση

Νεανική οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση

Μήπως τρίζουν οι αρθρώσεις σας;

Αποκτήστε ευλυγισία στις αρθρώσεις

Βιταμίνες για την αρθρίτιδα

Oστεοαρθρίτιδα

Αντιαγγειογενετικοί παράγοντες

Η αγγειογένεση στον καρκίνο

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ