Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευρολογίαΑν είσαστε καχύποπτοι θα πάθετε άνοια

Αν είσαστε καχύποπτοι θα πάθετε άνοια

Print Friendly, PDF & Email

Η καχυποψία φέρνει άνοια

Οι παθολογικά καχύποπτοι έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με όσους εμπιστεύονται τους άλλους.

Η καχυποψία, συνήθως, είναι το πρώτο σημείο της άνοιας.


Πώς εκφράζεται η παθολογική καχυποψία;

Ο καχύποπτος άνθρωπος είναι κατά βάση δύσπιστος απέναντι στα κίνητρα των άλλων τα οποία συστηματικά ερμηνεύει ως απειλητικά, κακόβουλα και κακεντρεχή. Ακόμη και όταν τα ερεθίσματα γύρω του είναι φαινομενικά ουδέτερα, καταλήγει εν τούτοις να τα διαστρεβλώνει προκειμένου να επιβεβαιώσει το κακό σενάριο και να ενισχύσει τις αρνητικές του πίστεις.

Βρίσκεται μόνιμα σε μια κατάσταση επιφυλακής και επαγρύπνησης, έτοιμος να αντιμετωπίσει μια επικείμενη καταστροφή, συνήθως ψυχολογικής φύσεως, όπως είναι η προδοσία ή η κοροϊδία.


Τα χαρακτηριστικά του καχύποπτου

Ο παθολογικά καχύποπτος βάζει τους ανθρώπους σε δοκιμασίες για να ελέγξει την αξιοπιστία τους. Είναι κατά βάση αγχώδης και δυσθυμικός, κουβαλώντας χρόνιο θυμό μέσα του. Δύσκολα συγχωρεί και εύκολα απομονώνεται.

Στις φιλικές του σχέσεις κρατάει αποστάσεις για να μην πληγωθεί ενώ στις ερωτικές του σχέσεις οι υποψίες του για την πίστη του/της συντρόφου του τον/την βασανίζουν, γι’ αυτό άλλωστε ποτέ δεν σταματά να ελέγχει και να ψάχνει για αποδείξεις. Ως εκ τούτου, η καχυποψία του κορυφώνεται ενώ στο μυαλό του κάθε φορά είναι και η μοναδική, πάντα έτοιμος να ανακαλύψει το ψέμα ή την προδοσία.


Οι αιτίες της καχυποψίας

Το καχύποπτο άτομο νιώθει ευάλωτο και ανυπεράσπιστο απέναντι στους άλλους. Τραυματικά γεγονότα ζωής που σχετίζονται με την απόρριψη, την απώλεια, την κακοποίηση, τους πρώιμους αποχωρισμούς, την καλλιέργεια μιας νοσηρής δυσπιστίας απέναντι στον κόσμο από τον γονιό προς το παιδί είναι συχνά υπεύθυνα για την ανασφάλεια και την αίσθηση προδοσίας που σταδιακά χτίζει.

Τα χρόνια συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης εντείνουν την εύθραυστη αυτή ψυχολογία του καχύποπτου ατόμου.


Η θεραπεία της καχυποψίας

Η προσπάθεια επαφής του καχύποπτου με τις καταστροφικές συνέπειες της καχυποψίας του είναι ένα πρώτο βήμα νοηματοδότησής της.

Η καθημερινή καταγραφή των καταστάσεων που εντείνουν την καχυποψία και η προσπάθεια εκλογίκευσης των ερμηνειών που τους αποδίδει, ανάλογα με το αν εκείνες ανταποκρίνονται ή όχι στα ρεαλιστικά γεγονότα, είναι βοηθητική.

Οι απόψεις και η προσωπικότητα του ατόμου ασκούν βαθιά επίδραση στην υγεία του…

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι Έλληνες το 2014

Συνειδητοποίηση ή βράσιμο

Έλληνες κουράγιο

Μήπως έχετε συνέχεια νεύρα;

Πώς αφανίζεται ένας λαός

Πότε θα γίνουν έντονα τα φώτα της νύχτας;

Η ψυχολογία της μάζας

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία

Οι Έλληνες της καχυποψίας

Η στροφή στην Εναλλακτική Ιατρική

Τα social media μπορεί να προκαλέσουν ψύχωση

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ