Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤι πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι

Τι πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι

Τα απαραίτητα συμπληρώματα για τους χορτοφάγους

Η vegetarian πυραμίδα

Τα γαλακτοκομικά καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα, και φυσικά δεν υπάρχει κρέας!

Όμως δεν υποκαθίστανται όλες οι ελλείψεις του κρέατος…

Η χορτοφαγία (vegetarianism) ασκείται από αυτούς που δεν τρώνε καθόλου κρέας, ψάρι ή πουλερικά.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 οδηγεί στην εμφάνιση μακροκυτταρικής και μεγαλοβλαστικής αναιμίας.

Οι χορτοφάγοι μπορούν να ωφεληθούν από τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12, αλλά πιθανώς να μπορούν να εξασφαλίσουν αρκετή βιταμίνη από τα κτηνοτροφικά προϊόντα του διαιτολογίου τους (γάλα κ.ά).

Οι ίδιες πηγές υπάρχουν και για τη βιταμίνη D.

Εξαιτίας των διαιτητικών τους συνηθειών, οι χορτοφάγοι τείνουν να προσλαμβάνουν υψηλά ποσά φυλλικού οξέος και βιταμίνης C.


Η βιταμίνη Β12

Περιέχει κοβάλτιο και είναι γνωστή ως κοβολαμίνη.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών κυττάρων του αίματος, καθώς και για τη φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού. Η βιταμίνη Β12 είναι η κυανοκοβαλαμίνη. Περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών που περιέχουν κοβάλτιο, και τα οποία είναι γνωστά ως κοβαλαμίνες. Η κυανοκοβαλαμίνη και η υδροξυκοβαλαμίνη είναι οι δυο βασικές μορφές της βιταμίνης Β12 στην κλινική χρήση. Είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Είναι γνωστή και σαν βιταμίνη κατά της κακοήθους αναιμίας, σαν κυανοκοβολαμίνη, υδροξυκοβολαμίνη, ακουακοβολαμίνη, σαν παράγοντας LLD, σαν εξωγενής παράγοντας και σαν παράγοντας ζωϊκής πρωτεϊνης. Λαμβάνεται με βαθιά ζύμωση.

Αποθηκεύεται στο συκώτι και στα νεφρά.


Καλύτερες πηγές της βιταμίνης Β12 από τις τροφές (σε μγρ ανά 100γρ)

 • Συκώτι χοιρινό-25
 • Νεφρά χοιρινά-14
 • Λίπη ψαριών-5
 • Χοιρινό κρέας-3
 • Βοδινό κρέας-2
 • Αρνίσιο κρέας-2
 • Άσπρα ψάρια-2
 • Αυγά-2
 • Τυριά-1,5
 • Περιορίζεται μόνο σε τροφές ζωϊκής προέλευσης με εξαίρεση τα θαλάσσια φύκη

Αιτίες έλλειψης της βιταμίνης Β12

 • Μη απορρόφηση από την έλλειψη ενδογενούς παράγοντα
 • Έμετοι
 • Εντερικά παράσιτα
 • Βεγκανισμός (αυστηρή χορτοφαγία)
 • Εγκυμοσύνη
 • Γηρατειά
 • Αλκοόλ
 • Υπερβολικό κάπνισμα

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν νευρολογικές διαταραχές εξαιτίας της απομυελινοποίησης της σπονδυλικής στήλης, του εγκεφάλου και των οπτικών και περιφερικών νεύρων και λιγότερο συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως αδυναμία, ερεθισμένη γλώσσα, δυσκοιλιότητα, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, μελανιάσματα χεριών σε έγχρωμους και ορθοστατική υπόταση. Ψυχολογικές διαταραχές της έλλειψης Β12 είναι δυνατόν να εκδηλωθούν κατά την παρουσία αναιμίας ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Η κακοήθης αναιμία είναι μια συγκεκριμένη μορφή αναιμίας, η οποία προκαλείται από έλλειψη ενδογενούς παράγοντα και όχι από ελλιπή πρόσληψη βιταμίνης Β12 από τη διατροφή.

Άνθρωποι με περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης της βιταμίνης Β12, αναπτύσσουν ανεπάρκεια ή έλλειψη μέσα σε δύο με τρία χρόνια.

Αυστηροί χορτοφάγοι με κίνδυνο διαιτητικής ανεπάρκειας, αλλά με φυσιολογική απορροφητική ικανότητα μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα για 20-30 χρόνια.

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών κυττάρων του αίματος, καθώς και για τη φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού. Η βιταμίνη Β12 είναι η κυανοκοβαλαμίνη. Περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών που περιέχουν κοβάλτιο, και τα οποία είναι γνωστά ως κοβαλαμίνες. Η κυανοκοβαλαμίνη και η υδροξυκοβαλαμίνη είναι οι δυο βασικές μορφές της βιταμίνης Β12 στην κλινική χρήση.

 


Μεταβολισμός της Β12

-Η βιταμίνη Β12 πρέπει να απελευθερωθεί από τις πρωτεΐνες με τις οποίες συνδέεται, πριν γίνει η πέψη και η απορρόφησή της. Η απορρόφηση λαμβάνει χώρα σχεδόν αποκλειστικά στον τελικό ειλεό.

-Η βιταμίνη Β12 αποθηκεύεται πρωταρχικά στο ήπαρ. Στο αίμα είναι δεσμευμένη με συγκεκριμένες πρωτεΐνες του πλάσματος (τρανσκοβαλαμίνες).

-Η απομάκρυνση γίνεται μέσω των ούρων, της χολής και των κοπράνων. Ο εντεροηπατικός κύκλος συμβάλλει στη διατήρηση της Β12. Η βιταμίνη Β12 εμφανίζεται και στο μητρικό γάλα.


Απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τις τροφές και συμπληρώματα από το στόμα βιταμίνης Β12

Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 χρειάζεται ένα μοναδικό μηχανισμό, που περιλαμβάνει μια ειδική πρωτεϊνη στο στομάχι, τον ενδογενή παράγοντα και ασβέστιο.

Ένα μέγιστο των 8 μγρ απορροφάται με αυτό το μηχανισμό. Μόνο το 1% της στοματικής δόσης απορροφάται με απλή διάχυση.


Λειτουργίες της βιταμίνης Β12

Δρα με τη μορφή δύο συνενζύμων, της μεθυλοκοβολαμίνης και της 5-δεσοξυαδενοσυλοκοβολαμίνης.

 • Χρειάζεται για τη σύνθεση του DNA που αποτελεί τη βάση όλων των κυττάρων του σώματος.
 • Διατηρεί σε υγιή κατάσταση την επίστρωση μυελίνης των νεύρων (νευρικός απομονωτής).
 • Αποτοξινώνει από το κυανίδιο που υπάρχει στις τροφές και τον καπνό των τσιγάρων.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 οδηγεί σε κακοήθη αναιμία


Δοσολογία της Β12

-Η βιταμίνη Β12 είναι διαθέσιμη σε δισκία, σε κάψουλες και σε ενέσιμες μορφές βρίσκεται σε πολλά πολυβιταμινούχα συμπληρώματα. Ανεπάρκεια της Β12, λόγω έλλειψης ενδογενούς παράγοντα, γενικά θεραπεύεται με τη χορήγηση κοβαλαμίνης παρεντερικά. Ωστόσο, μια έρευνα έδειξε πως η χορήγηση ημερησίως 2mg Β12 από το στόμα ήταν το ίδιο αποτελεσματική με την ενδομυϊκά χορήγηση 1mg Β12 μια φορά το μήνα.

-Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας χρειάζονται 2 με 25 μg Β12 ημερησίως.

Η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται στην ανακύκλωση των συνενζύμων του φυλλικού οξέος και στην αποσύνθεση της βαλίνης. Απαιτείται, επίσης, για τη μυελινοποίηση των νεύρων, την αναπαραγωγή των κυττάρων, την αιμοποίηση και τη σύνθεση των νουκλεοπρωτεϊνών.

Τρεις βιοχημικές αντιδράσεις απαιτούν την παρουσία της βιταμίνης Β12 ως μεθυλ-κοβαλαμίνης ή ως αδενοσυλ-κοβαλαμίνης:

1) Η μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη,
2) Η μετατροπή του L-μεθυλμαλονυλο-CoA σε ηλέκτρυλο-CoA,
3) Ο ισομερισμός της L-λευκίνης και της β-λευκίνης.


 

Θεραπευτικές χρήσεις της βιταμίνης Β12

 

 • Κακοήθης αναιμία (ενδοφλέβια χορήγηση
 • Μελαγχολία
 • Παράνοια
 • Διανοητική σύγχυση
 • Κόπωση
 • Διεγείρει την όρεξη

Συμπληρώματα βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι απαραίτητα σε χορτοφάγους. Αν οι χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν τακτικά μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη Β12, τότε χρειάζονται απαραιτήτως συμπλήρωμα. Αυτό αφορά, κυρίως, τις γυναίκες χορτοφάγους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς το βρέφος μπορεί να εκδηλώσει ανεπάρκεια. Βρέφη τα οποία θηλάζουν και των οποίων οι μητέρες δεν προσλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε Β12 πρέπει να λάβουν συμπληρώματα.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση άνοιας. Ο ρόλος των συμπληρωμάτων στην άνοια, που προκαλείται από έλλειψη της Β12, φαίνεται ότι εξαρτάται από τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη που να πιστοποιεί πως τα συμπληρώματα βοηθούν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer που δεν οφείλεται στην έλλειψη της βιταμίνης Β12. Παρομοίως, ο ρόλος της βιταμίνης Β12 είναι ασαφής όσον αφορά στην σκλήρυνση κατά πλάκας και στις διαταραχές του ύπνου. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η έλλειψη της βιταμίνης Β12 κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για ανωμαλία διάπλασης του νευρικού σωλήνα. Για να διαπιστωθούν τα οφέλη της βιταμίνης Β12 σε κάθε ένδειξη εκτός από την ανεπάρκεια ή την οριακή ανεπάρκεια, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Η βιταμίνη Β12 έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ασθενείς που πάσχουν από διαβητική νευροπάθεια και στοματικά έλκη.

Χαμηλά επίπεδα ορού βιταμίνης Β12 έχουν βρεθεί σε άτομα με HIV και επίσης έχουν συσχετιστεί με μια πιο γρήγορη εμφάνιση της νόσου του AIDS. Εξαιτίας του ρόλου της στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, έχει προταθεί ότι η βιταμίνη Β12 ίσως διαδραματίζει κάποιον ρόλο στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει απόδειξη πως η Β12 έχει ανεξάρτητη προστατευτική επίδραση.

Νέα δεδομένα σχετίζουν τα υψηλά επίπεδα αίματος βιταμίνης Β12 με θεραπεία της κατάθλιψης. Ο τρόπος με τον οποίο δρα η βιταμίνη Β12 στα άτομα με κατάθλιψη δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Είναι πιθανόν ότι δρα σε συνέργια με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αυξάνοντας τη σύνθεση και τη δράση των μονοαμινών. Οι μονοαμίνες είναι νευροδιαβιβαστές στο κεντρικό νευρικό σύστημα με αντικαταθλιπτική δράση. Επίσης η βιταμίνη Β12 φαίνεται εμποδίζει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης ομοκυστεϊνης η οποία είναι δυνατόν να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής και από κατάθλιψη.

 


Προφυλάξεις κατά τη χορήγηση των συμπληρωμάτων Β12

Η βιταμίνη Β12 δεν πρέπει να χορηγείται για τη θεραπεία της ανεπάρκειας, εάν δεν έχει προηγηθεί πλήρης διάγνωση . Χρειάζεται έλεγχος αίματος για Β12, φυλλικό οξύ και φεριττίνη. (χορήγηση >10μg ημερησίως μπορεί να προαγάγει αιματολογική αντίδραση σε ασθενείς με ανεπάρκεια φυλλικού οξέος). Πολύ σπάνια αλλεργική αντίδραση στις ενέσεις.

 


Ανεπιθύμητες ενέργειες βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει διάρροια και κνησμό στο δέρμα. Επίσης, υπερβολικές δόσεις επίσης, μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.

Αλληλεπιδράσεις της βιταμίνης Β12

-Με αλκοόλ: Υπερβολική πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Με φάρμακα: Μπορεί να ελαττώσουν την απορρόφηση της Β12 οι αμινογλυκοσίδες, τα αμινοσαλικυλικά, η χλωραμφενικόλη, η χολεστυραμίνη, η κολχικίνη, η μετφορμίνη, τα μεθυλντόπα, τα από του στόματος αντισυλληπτικά, οι ανταγωνιστές του υποδοχέα Η2 της ισταμίνης κ.α.Τα αντιβιοτικά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με μικροβιολογικές εξετάσεις προσδιορισμού ερυθροκυτταρικής Β12 και Β12 ορού (ψευδή χαμηλά αποτελέσματα).

-Το χλωριούχο κάλιο (τροποποιημένη απελευθέρωση): Παρατεταμένη χορήγηση μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της Β12 και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Παρατεταμένη θεραπεία μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα ορού της Β12.

-Με θρεπτικά συστατικά

Φυλλικό οξύ: Μεγάλες δόσεις οι οποίες χορηγούνται κατ΄ επανάληψη μπορεί να ελαττώσουν τα επίπεδα της Β12 στο αίμα.

Βιταμίνη C: Μπορεί να καταστρέψει την Β12 (αποφυγή της πρόσληψης μεγάλων δόσεων βιταμίνης C μέσα σε μία ώρα από την πρόσληψη Β12 από το από το στόμα).

Διαβάστε, επίσης,

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Η ιστορία της διατροφής

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Ο πολύς σίδηρος είναι επικίνδυνος

Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ

Η διατροφική αξία του τυριού

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Οι καλύτερες πηγές σιδήρου

Σωμάτια Howell-Jolly

Στροφή αριστερά ή δεξιά

Ποικιλοκυττάρωση σε πλακάκι αίματος

Γαλακτική αφυδρογονάση

Ουρικό οξύ αίματος

Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

Μακροκυττάρωση στο πλακάκι αίματος

Τι σημαίνει η ανισοκυττάρωση σε πλακάκι αίματος;

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Φυλλικό οξύ

Η Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια

Καρκίνος Στομάχου

Νόσος Alzheimer

Μήπως σας πέφτουν τα μαλλιά;

Εμπλουτισμένο ψωμί

Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά

Πλήρης βιοχημικός έλεγχος αίματος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ