Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΚαταστροφή των καρκινικών κυττάρων με κυτταροτοξικούς μηχανισμούς

Καταστροφή των καρκινικών κυττάρων με κυτταροτοξικούς μηχανισμούς

Print Friendly, PDF & Email

Στοχευμένη καταστροφή καρκινικών κυττάρων

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD 

Οι μεγαλύτερες πηγές κυτταροτοξικών κυττάρων είναι τα CD8+ T λεμφοκύτταρα, τα NK κύτταρα φυσικοί φονείς και τα κύτταρα φονείς που ενεργοποιούνται από τη λεμφοκίνη, δηλαδή τα LAK κύτταρα.

Οι δύο βασικές απαιτήσεις των κυτταροτοξικών κυττάρων είναι να εκφράζουν υποδοχείς ικανούς να σηματοδοτούν την ενεργοποίηση ή την απελευθέρωση των κυτταροτοξικών μορίων μετά από σύνδεση και ότι να είναι ικανά να παράγουν αποτελεσματικά μόρια που προάγουν την κυτταροτοξικότητα.

Τα κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα καταστρέφουν στοχευμένα κύτταρα μέσω ποικίλων μηχανισμών, και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι προάγουν την απόπτωση. Αφότου προσκολληθούν στο MHC πεπτιδικό σύμπλεγμα που εκφράζεται σε ένα κύτταρο, τα CD8+ T λεμφοκύτταρα καταστρέφουν το κύτταρο κάνοντας διάτρηση της μεμβράνης με ένζυμα ή σηματοδοτώντας ένα αποπτωτικό ή αυτοκαταστροφικό μονοπάτι. Η απόπτωση που προκαλείται από τα κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την απόπτωση όταν πεθαίνουν τα φυσιολογικά κύτταρα. Με την νεκρωτική λύση των στοχευμένων κυττάρων, το περιεχόμενο του κυτταροπλάσματος διαχέεται στην περιοχή και συμβαίνει φλεγμονή, ενώ στην απόπτωση το περιεχόμενο των αποπτωτικών κυττάρων είναι σε σφραγισμένα οχήματα που γρήγορα καθαρίζονται από τα φαγοκυτταρικά κύτταρα χωρίς φλεγμονώδη ανταπόκριση. Στην απόπτωση που εισάγεται από τα λεμφοκύτταρα η σύνθεση RNA και πρωτεϊνών δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση και γι΄αυτό η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη.

Το λυτικό κυτταροτοξικό κύτταρο μετά θα μετακινηθεί σε ένα άλλο κυτταρικό σύμπλεγμα και θα το καταστρέψει κι αυτό. Με αυτό τον ιδανικό τρόπο, τα κυτταροτοξικά άνοσα κύτταρα μπορούν να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα με μια ειδική και ισχυρή ανταπόκριση.

Όταν ένα αντίσωμα συνδέεται με ένα αντιγόνο στην επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου, ένα συμπληρωματικό τμήμα στο αντίσωμα δραστηριοποιείται και συνδέεται με ένα μόριο του συμπληρωματικού συστήματος και θέτει σε δραστηριότητα έναν καταρράκτη αντιδράσεων. Ένας απλός συνδυασμός αντισώματος-αντιγόνου μπορεί να ενεργοποιήσει πολλά μόρια του συμπληρωματικού συστήματος και μετά δραστηριοποιούνται μεγάλα ποσά ενζύμων που έχουν σαν αποτέλεσμα την κυτταροτοξικότητα.

Ένα προϊόν από τον καταρράκτη συμπληρώματος, επίσης, δυνατά ενεργοποιεί την φαγοκυττάρωση από τα ουδετερόφιλα και τα μακροφάγα. Τα κύτταρα φονείς  και τα μακροφάγα έχουν ένα Fc υποδοχέα, που συνδέεται με ένα αντίσωμα και καταστρέφει το κύτταρο που είναι συνδεδεμένο με το αντίσωμα. Αυτός ο τύπος του κυττάρου που συνδέεται με το αντίσωμα σκοτώνει το καρκινικό κύτταρο. Αυτή η δραστηριότητα από τα κύτταρα που παρουσιάζουν τα αντιγόνα, όπως τα μακροφάγα έχουν το πλεονέκτημα της καταλυτικής δραστηριότητας των Τ κυττάρων, όταν οι ξένες πρωτεϊνες που έχουν χωνευθεί, μετά παρουσιάζονται με τα μόρια του MHC των παρουσιαστικών κυττάρων του αντιγόνου σαν πεπτίδια.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ενεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς

Τα κύτταρα που φυσικά φονεύουν τον καρκίνο

Κυτταρική ανοσία στον καρκίνο

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ