Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΝηστειοθεραπεία

Νηστειοθεραπεία

Print Friendly, PDF & Email

Η νηστειοθεραπεία είναι μεταβολική θεραπεία

Η αποχή από το φαγητό για 24 ώρες τον μήνα μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα μελέτησαν 200 κατοίκους της Γιούτα, όπου η πλήρης αποχή από το φαγητό και τα υγρά (πλην νερού) επί τουλάχιστον μία ημέρα το μήνα αποτελεί τρόπο ζωής για πολλούς Μορμόνους. Το περίπου 70% των κατοίκων της Γιούτα είναι Μορμόνοι και η θρησκεία τους επιτάσσει να μένουν νηστικοί την πρώτη Κυριακή του μήνα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έκαναν συστηματικά νηστεία είχαν κατά 58% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν.

Η συστηματική αποχή από το φαγητό φάνηκε, επίσης, ότι ελαττώνει κατά 50% τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη. Για να βεβαιωθούν πως τα ευρήματά τους οφείλονται όντως στη νηστεία, αλλά και να αναζητήσουν τυχόν εξήγηση για το όφελός της στην καρδιά, οι ερευνητές έκαναν και μία δεύτερη μελέτη, σε ομάδα εθελοντών οι οποίοι δεν νήστευαν συστηματικά. Επί 24 ώρες οι εθελοντές αυτοί δεν έφαγαν ούτε ήπιαν τίποτε άλλο πέρα από νερό και υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων. Τις ίδιες εξετάσεις έκαναν και όταν τέλειωσε η νηστεία και άρχισαν να τρώνε φυσιολογικά. Οι εξετάσεις έδειξαν πως η αποχή από το φαγητό και τα ροφήματα προκαλεί κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης – μιας ορμόνης που επιταχύνει τον μεταβολισμό και καίει λίπος. Τα επίπεδά της αυξήθηκαν κατά 13 φορές στις γυναίκες και κατά 20 στους άντρες την ημέρα που έμειναν εντελώς νηστικοί. Η αποβολή λίπους από τον οργανισμό είναι γνωστό ότι ελαττώνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιολογικών προβλημάτων.

Η νηστεία προκάλεσε, επίσης, κάποια αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα των εθελοντών (η χοληστερόλη παράγεται κυρίως από το ήπαρ και δευτερευόντως προέρχεται από την τροφή μας), αλλά μόλις άρχισαν να τρώνε, επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα προγενέστερης, μεγαλύτερης ερευνητικής εργασίας που δημοσιεύθηκε το 2008 στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας» και είχε πραγματοποιηθεί σε 448 εθελοντές, δείχνοντας και εκείνη πως υπάρχει ευνοϊκή επίδραση της νηστείας στην καρδιολογική υγεία.


Η νηστειοθεραπεία

Νηστεία σημαίνει, γενικά, κάποιος να μην τρώει καθόλου τροφή και να μην λαμβάνει πόσιμο νερό μόνο για μια περίοδο μερικών ημερών.

Η νηστεία, συχνά, προωθείται ως μέρος μιας διαδικασίας “αποτοξίνωσης” σε ορισμένους τύπους μεταβολικών θεραπειών για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες.

Η θρησκευτική νηστεία έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Μια ομάδα νηστεύει ανάλογα με τη θρησκεία.

Η νηστειοθεραπεία είναι, δηλαδή, μια  θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί την τάξη των γευμάτων, τα μικρά γεύματα και την αποχή από φαγητό, ποτό και νερό για τη φυσική θεραπεία ασθενειών και για την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής.

Η νηστειοθεραπεία περιλαμβάνει διάφορες παραλλαγές: μέτρια γεύματα, αποχή από φαγητά και υγρά (νηστεία και αποσία), αποχή από φαγητά αλλά πόση νερού και χυμών σε καθορισμένες ποσότητες, μικρά γεύματα με περιορισμένη πόση υγρών, μέτρια γεύματα με καθορισμένη πόση υγρών, κανονικά γεύματα την μία μέρα και την επόμενη ξηρασία (εναλλάξ), κανονικά γεύματα με μία μέρα την εβδομάδα ξηρασία.

Αναλόγως της επιθυμίας του ασθενούς, της ιδιοσυγκρασίας, της επαγγελματικής του δραστηριότητας και του είδους της ασθένειας επιλέγεται ένα συνδυασμός σταδίων προκειμένου να θεραπευθεί μία νοσηρή κατάσταση.


Η αποσία στη νηστειοθεραπεία

Ο περιορισμός του νερού και η αποχή από το νερό ασκεί πολλαπλές ωφέλιμες επιδράσεις στο σώμα:

 • Βελτιώνει την εντερική χλωρίδα, διότι πλήττει τα εχθρικά μικρόβια και ενισχύει τα φιλικά.
 • Επειδή βελτιώνει τη χλωρίδα του εντέρου, δυναμώνει το αμυντικό σύστημα και έτσι θεραπεύει πολλές αρρώστιες
 • Συσφίγγει και αδειάζει το έντερο και το στομάχι, τα οποία έτσι γίνονται πιο μικρά και πιο ελαστικά.
 • Επειδή βελτιώνει το έντερο, καλυτερεύει γρήγορα την αναπνοή.
 • Όσο βελτιώνεται η αναπνοή αποσυμφορείται η κυκλοφορία από τα περιττά υγρά, ξεπρήζεται το σώμα, βελτιώνεται η καρδιακή λειτουργία, γίνονται πιο φυσιολογικοί η πίεση και οι σφυγμοί.
 • Οι χυμοί του σώματος (όπως το αίμα, το σάλιο, το υγρό των ιστών, τα ούρα, τα δάκρυα κλπ) αποτοξινώνονται αποξεώνονται (αλκαλοποιούνται). Αυτό οφείλεται στη βελτίωση της εντερικής χλωρίδος, η οποία (όταν είναι κακή) είναι και η κύρια πηγή επιβάρυνσης των χυμών του σώματος.
 • Τα όργανα τα οποία είναι επιφορτισμένα με την κάθαρση (το φιλτράρισμα) των χυμών, όπως το συκώτι και οι νεφροί ανακουφίζονται. Αυτό δε παρά τη μείωση του νερού. Ειδικά για τους νεφρούς η ωφέλεια που προκύπτει από τη διακοπή της παραγωγής τοξινών στο έντερο και τη βελτίωση της χλωρίδος είναι τόσο μεγάλη που υπερσκελίζει κατά πολύ το μικρό μειονέκτημα της μείωσης της ποσότητας των ούρων. Η υγεία και η ευρωστία της εντερικής χλωρίδος είναι ο βασικός παράγοντας της υγείας των νεφρών.
 • Τα αισθήματα πείνας ή λιγούρας υποχωρούν ανάλογα με τη βελτίωση της εντερικής χλωρίδος.
 • Το νευρικό σύστημα ηρεμεί και η σκέψη γίνεται πιο διαυγής και αυτό οφείλεται στην κάθαρση των χυμών του σώματος. Έτσι ο περιορισμός των υγρών έχει θεαματικά αποτελέσματα πάνω σε όλο το σώμα.

Για όποιον μπορεί θα ήταν καλό να κάνει ξηρασία δηλ. πλήρη αποχή από φαγητό και υγρά μία τακτή μέρα της εβδομάδας (π.χ. κάθε Παρασκευή ή κάθε Δευτέρα). Αυτό ξεκουράζει το πεπτικό σύστημα, δυναμώνει το αμυντικό σύστημα και εξυγιαίνει όλα τα συστήματα και όργανα του σώματος.

Όταν είστε άρρωστοι, δεν αισθάνεστε καλά, αισθανόσαστε βαρείς και ανόρεκτοι είναι καλό να κάνετε ξηρασία, δηλ. να μην τρώτε και να μην πίνετε οτιδήποτε μέχρις ότου αισθανθείτε πάλι υγιείς. Η ξηρασία σε συνδυασμό με λίγη ξεκούραση είναι ο πλέον σύντομος δρόμος για να ανακτήσει το σώμα πάλι την υγεία του.


Τα γεύματα της νηστιοθεραπείας

Τα γεύματα της νηστειοθεραπείας τροφοδοτούν άριστα το σώμα αφ’ ενός και αφ’ ετέρου ανακουφίζουν το πεπτικό σύστημα. Όταν το πεπτικό ανακουφίζεται περνάει στη φάση της αυτοκάθαρσης (καθαρίζει το ίδιο τον εαυτό του και εν συνεχεία όλο το σώμα). Έτσι γίνεται η αποτοξίνωση του πεπτικού συστήματος και του όλου σώματος, με αποτέλεσμα τη θεραπεία πολλών ασθενειών και ενοχλημάτων.

Τα χαρακτηριστικά των γευμάτων της νηστειοθεραπείας:

 • Τα σωστά γεύματα είναι ευκολοχώνευτα και για αυτό δεν κουράζουν το πεπτικό σύστημα.
 • Περιέχουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλα τα ζωτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα, απαραίτητα αμινοξέα κλπ).
 • Καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του σώματος σε ενεργειακά συστατικά (υδατάνθρακες και λίπη) και σε δομικά συστατικά (πρωτεΐνες).
 • Είναι απλά, εύκολα και ευχάριστα στην παρασκευή τους.
 • Είναι γευστικά ανώτερα από τα συμβατικά γεύματα.
 • Τα υλικά που χρησιμοποιούνται  για την παρασκευή των γευμάτων είναι καλό να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα και επίσης, όσο το δυνατόν από βιολογική ή φυσική καλλιέργεια. Αυτά είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένα από βλαπτικές ουσίες (όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα κλπ).
 • Το ελαιόλαδο να είναι ψυχρής έκθλιψης (άθερμο) και από φυσική η βιολογική καλλιέργεια.
 • Τα ψάρια να είναι από θάλασσες ή ανοιχτές λίμνες και όχι από ιχθυοτροφεία.
 • Τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά να είναι από ζώα ελεύθερης βοσκής τα οποία να τρώνε φυσική ή βιολογική τροφή και να μεγαλώνουν χωρίς φάρμακα, ορμόνες και γενετικές παρεμβάσεις.
 • Ο τρόπος παρασκευής των γευμάτων πρέπει να είναι τέτοιος ώστε το φαγητό να διατηρεί κατά το δυνατόν τις βιταμίνες του και παράλληλα να είναι εύπεπτο. Αποφεύγετε το τηγάνισμα, το καβούρντισμα, το ξεροψήσιμο, το τσιγάρισμα και την αφυδάτωση των τροφών. Δεν χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητος και φούρνο μικροκυμάτων. Βράζετε ήπια, σε σιγανή φωτιά με νερό μόνο και χωρίς λάδι. Ψήνετε, επίσης, ήπια με σκεπασμένο ταψί για να μην ξεροψηθούν.  Το λάδι, το λεμόνι, κ.ά. τα προσθέτετε στο πιάτο όταν το φαγητό έχει γίνει ήδη χλιαρό για να μην καταστραφούν οι βιταμίνες τους.
 • Τρώτε ήρεμα και μασάτε κάθε μπουκιά πολύ καλά και μέχρι πλήρους υγροποίησης.
 • Μόλις αισθανθείτε ότι κάπως χορταίνετε (ή και πριν από αυτό) σταματάτε το φαγητό.
 • Όταν δεν πεινάτε, δεν τρώτε.
 • Δεν κοιμόσαστε για δύο τουλάχιστον ώρες μετά το γεύμα. Μετά το γεύμα είναι καλό το περπάτημα, η ήπια κίνηση καθώς και η ήρεμη εργασία.
 • Για την προστασία της υγείας είναι συμφέρον να τρώει και να πίνει κανείς τόσο ώστε να μην χορταίνει δηλ. να μην αισθάνεται κορεσμό.

Νηστειοθεραπεία στον καρκίνο και σε άλλες ασθένειες

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και αφυδάτωση και θάνατο.

Στη μεταβολική θεραπεία πιστεύουν ότι το σώμα έχει περιβαλλοντικές τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες που μπορεί να αφαιρεθούν με τη νηστεία ή την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η νηστεία επιτρέπει στο σώμα να εστιάσει την ενέργεια για τον καθαρισμό και την επούλωση. Η νηστεία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, επιτρέπει περισσότερο οξυγόνο και λευκά κύτταρα του αίματος να ρέουν μέσα στο σώμα, βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος, βοηθά στην αύξηση της ενέργειας, και επιτρέπει σε άλλες θεραπευτικές λειτουργίες να δράσουν για τη βελτίωσή της. Μερικοί υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι η νηστεία από ένα άτομο που έχει καρκίνο μπορεί να κάνει τον όγκο να ”λιμοκτονήσει” και αυτό οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο.

Άλλες ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν με τη νηστεία περιλαμβάνουν την ακμή, τις αλλεργίες, την αρθρίτιδα, το άσθμα, μη-καρκινικούς όγκους, πεπτικές διαταραχές, τον πυρετό, το γλαύκωμα, τους πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση του αίματος, φλεγμονώδεις ασθένειες, πόνος, πολύποδες, και έλκη.

Η νηστεία, επίσης, χρησιμοποιείται για να αναζωογονήσει το σώμα, για να χάσει βάρος ένα άτομο ή να βοηθήσει στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, για αύξηση της μακροζωίας και της σεξουαλικής ορμής, και να βελτιώσει την πνευματική διαύγεια, την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση. Επίσης, λέγεται ότι είναι χρήσιμη για την απεξάρτηση ή την ελάττωση χρήσης καπνού, αλκοόλ και καφεΐνης.

Κάποιοι επαγγελματίες ισχυρίζονται ότι μπορεί να αυξήσει την πνευματική συγκέντρωση.


Πώς γίνεται η νηστειοθεραπεία

Σύντομη νηστεία, που διαρκεί 1-5 ημέρες, γίνεται συχνά στο σπίτι. Εκτός από το πόσιμο μόνο νερό ή χυμούς, η νηστεία μπορεί, επίσης, να απαιτήσει πολλή ξεκούραση. Μερικές φορές, άλλες μέθοδοι αποτοξίνωσης, όπως κλύσματα, συνιστώνται ως μέρος της θεραπευτικής αγωγής.

Μεγαλύτερες νηστείες απαιτούν επαγγελματική επίβλεψη και συχνά λαμβάνουν χώρα σε ένα spa, θέρετρο, ή σε  κλινικές ή νοσοκομεία, αν απαιτείται ιατρική παρακολούθηση.


Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες για τη νηστειοθεραπεία;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν ότι η νηστεία μπορεί να καθαρίσει την ψυχή. Η πεποίθηση ότι η νηστεία μπορεί να καθαρίσει το σώμα είναι μια αρκετά σύγχρονη ιδέα, που κερδίζει δημοτικότητα.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μακροπρόθεσμος περιορισμός θερμίδων – λιγότερο από το μισό της κανονικής ποσότητας των θερμίδων κάθε ημέρα – μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο όπως η νηστεία. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η  νηστεία κατά την οποία κάποια τρόφιμα δεν τρώγονται για αρκετές ημέρες θα μπορούσαν να προάγουν την ανάπτυξη ορισμένων όγκων.

Οι τελευταίες μελέτες, πάντως δείχνουν επιβράδυνση της  αύξησης του όγκου κατά τη διάρκεια της νηστείας. Πάντως, ο περιορισμός των θερμίδων κατά τη διάρκεια της ζωής έχει σαν αποτέλεσμα  μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και λιγότερες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Μια σύντομη γρήγορη (συνήθως 8 έως 12 ώρες) νηστείας συνιστάται από επαγγελματίες γιατρούς στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Στην περίπτωση αυτή, η νηστεία βοηθά να είναι πιο ακριβή και διαγνωστικά τα αποτελέσματα.

Η νηστεία, επίσης, συνιστάται για ένα χρονικό διάστημα πριν και μετά από μια επέμβαση, ιδιαίτερα εάν τα  όργανα του πεπτικού συστήματος εμπλέκονται. Αυτό γίνεται, κυρίως, για να εξασφαλιστεί ότι το στομάχι και το έντερο είναι κενά κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό είναι σημαντικό για την αποφυγή εισρόφησης του περιεχομένου του στομάχου στους πνεύμονες, καθώς, η αναισθησία απενεργοποιεί τις συνήθεις προστασίες, όπως την κατάποση και βήχα. Επίσης, επιτρέπει στο έντερο  να ανακάμψει από την αναισθησία πριν από την επανεισαγωγή των τροφίμων.

Όπως και για την επίτευξη και τη διατήρηση του σωστού βάρους, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν ένα συνδυασμό περιορισμού του μεγέθους των μερίδων, επιλογής υγιεινών τροφών και σωματική δραστηριότητα, αντί της νηστείας.


Υπάρχουν πιθανά προβλήματα ή επιπλοκές από τη νηστειοθεραπεία;

Η νηστεία μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, ζάλη, κόπωση, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, χαμηλή πίεση του αίματος, και μια φρουτώδη γεύση στο στόμα. Οι άνθρωποι που κάνουν μακρά νηστεία μπορεί να έχουν προβλήματα στην οδήγηση  ή το χειρισμό επικίνδυνων μηχανημάτων, λόγω αυτών των επιδράσεων. Η νηστεία μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο μιας κρίσης σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα, και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της χολολιθίασης. Η μακροπρόθεσμη νηστεία μπορεί να παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και στις ζωτικές σωματικές λειτουργίες και μπορεί να βλάψει το συκώτι, τα νεφρά και άλλα όργανα. Η νηστεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε άτομα που ήδη υποσιτίζονται, όπως αυτά με ορισμένες μορφές προχωρημένου καρκίνου. Ο θάνατος προκύπτει από εξάντληση της αποθηκευμένης ενέργειας.

Η νηστεία στην πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αφυδάτωση και θάνατο σε χρονικό διάστημα που ποικίλλει από άτομο και την κατάσταση. Παράγοντες, όπως η υπερβολική ζέστη, η άσκηση, ή ασθένεια μπορεί να συντομεύσουν αυτό το χρονικό διάστημα,

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν δεν πρέπει να νηστεύουν.

Τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν προβλήματα με την απορρόφηση, καθώς και αλλαγές στη δράση του φαρμάκου και παρενέργειες.

Διαβάστε επίσης,

Δίαιτα για όσους νηστεύουν

Ουρικό οξύ αίματος

Για όσους συνηθίζουν να νηστεύουν

Ένας έξυπνος τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία σας

Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ