Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤι είναι ο μεταβολισμός

Τι είναι ο μεταβολισμός

Print Friendly, PDF & Email
Η ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται για το σώμα μας
Ο άνθρωπος έχει αδιάκοπα ανάγκη από ενέργεια για να ζήσει.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης ο οργανισμός πρέπει να παίρνει την αναγκαία ενέργεια για τη διατήρηση της ζωής κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης.
Η ανανέωση και η λειτουργία των κυττάρων, οι καρδιακοί παλμοί, οι αναπνευστικές κινήσεις, ο σταθερός μυϊκός τόνος, καταναλώνουν συνεχώς ενέργεια.
Ονομάζουμε βασικό μεταβολισμό την ποσότητα θερμότητας που απελευθερώνεται από έναν άνθρωπο σε κατάσταση μυϊκής χαλάρωσης, όταν είναι ξαπλωμένος, ξύπνιος και νηστικός για 12 ώρες. Αυτή η βασική ανάγκη αντιστοιχεί στην ελάχιστη ενέργεια που είναι αναγκαία και απαραίτητη για τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων του ανθρώπινου σώματος όταν αυτό ξεκουράζεται.
Ο βασικός μεταβολισμός μετριέται σε θερμίδες. Η θερμίδα είναι η ποσότητα της θερμότητας που χρειάζεται για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία 1 γρ. νερού κατά 1 βαθμό.
Οι ανάγκες σε θερμίδες που είναι απαραίτητες για τη βασική καθημερινή κατανάλωση για τους ενήλικες είναι, κατά μέσο όρο, 1.500 θερμίδες για τον άντρα και 1300 θερμίδες για τη γυναίκα.
Ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με:
•        την ηλικία: η ανάγκη για ενέργεια είναι σημαντική κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων ζωής και αντιστοιχεί στο σχηματισμό και την ανάπτυξη των ιστών του ανθρώπινου σώματος. Η βασική ανάγκη μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.
•        το φύλο και τη μορφολογία: ο βασικός μεταβολισμός είναι πιο αυξημένος στον άντρα απ’ ότι στη γυναίκα, γιατί οι άντρες έχουν μικρότερη μάζα λιπωδών ιστών.
•        το βαθμό της μυϊκής και φυσιολογικής χαλάρωσης των λειτουργιών: τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση ενέργειας είναι ελάχιστη.
•        ορισμένες φυσιολογικές καταστάσεις (εγκυμοσύνη, θηλασμός) ή παθολογικές (πυρετός, δυσλειτουργία θυρεοειδούς, άγχος)
•        επιφάνεια σώματος: η βασική κατανάλωση είναι ανάλογη και με την επιφάνεια σώματος του ατόμου
Ενέργεια καταναλώνεται:
•        για θερμορρύθμιση
•        για τη σωματική δραστηριότητα
•        για την ανάπτυξη
•        για την πέψη και αφομοίωση των τροφών

•        για την ανάπλαση των ιστών


Μετρήστε τον μεταβολισμό σας

O μεταβολισμός χωρίζεται σε 2 κατηγορίες, τον βασικό μεταβολισμό και τον ενεργό μεταβολισμό.

Ο βασικός μεταβολισμός είναι ένας αριθμός ο οποίος προσδιορίζει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει τις βασικές μας λειτουργίες κάθε ημέρας.

Ο ενεργός μεταβολισμός είναι ο αριθμός που προσδιορίζει την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να εκτελέσει τις επιπλέον δραστηριότητες.

Βασικός μεταβολισμός για τις γυναίκες

Για τις γυναίκες είναι 655 + (9.6 x βάρος ) + (1.8 x ύψος) – (4.7 x ηλικία)

Βασικός μεταβολισμός για τους άνδρες

Για τους άνδρες είναι 66 + (13.7 x βάρος ) + (5 x ύψος ) – (6.8 x ηλικία )

Ενεργός μεταβολισμός

Εργασία, γυμναστική και άλλες δραστηριότητες καταναλώνουν ενέργεια. Εδώ βασίζεται κάθε δίαιτα, αναγκάζοντας το σώμα να καταναλώσει την ενέργεια που χρειάζεται από την ήδη αποθηκευμένη.

Εάν για παράδειγμα άνθρωπος με βασικό μεταβολισμό πχ 2000 θερμίδων εργάζεται σαν υπάλληλος γραφείου και παράλληλα γυμνάζεται μία ώρα την ημέρα τότε μπορούμε να πούμε ότι ο ενεργός μεταβολισμός του είναι περίπου 2000 + 100 + 315 = 2415 θερμίδες ανά ημέρα. Για να διατηρηθεί στα κιλά του θα πρέπει να μην υπερβαίνει, αλλά ούτε και να κατέβει από αυτό τον αριθμό.

Αν θέλετε να αδυνατίσετε…

Για μείωση κιλών ή πρόσθεση η αναλογία κιλών – θερμίδων είναι 7709 θερμίδες = 1 κιλό.

Μετρήστε τον βασικό και τον ενεργό μεταβολισμό σας και βάλτε έναν ρεαλιστικό μηνιαίο στόχο πολλαπλασιάστε τις θερμίδες ενός κιλού με τον στόχο και διαιρέστε το αποτέλεσμα δια το 30…θα σας βγάλει τον αριθμό ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Θα δείτε αποτέλεσμα…

Διαβάστε, επίσης,

Η διατροφή στον πυρετό

Υπολογίστε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Πώς μπορείτε να αδυνατίσετε κάνοντας σεξ

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ