Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Βάλσαμο

Το βαλσαμόχορτο ειναι πολύ καλό βότανο και για το έλκος στομάχου 

 

 

 

Το βάλσαμο ή βάρσαμο ή υπερικό το διάτρητο ή Hypericum perforatum ή βότανο του Προδρόμου ή βαλσαμόχορτο ή βαλσαμάκι ή μπάλσαμο ή λεμονόχορτο ή ψειροβότανο ή χελωνόχορτο ή κουκτσούδι ή περίκη ή σπαθόχορτο ή κοψοβότανο ή καραολόχορτο ή σουμάτζι ή καλογεράκι ή ψυλλίνα ή λειχηνόχορτο ή αγιαννήτου ή τ’ Αη Γιαννιού το βοτανο ή βότανο του Αγίου Ιωάννη ή νερίχτι Saint John’s wort ανήκει στα αγγειόσπερμα, στην οικογένεια Hypericacea Υπερικωδών-Γκουττιφόρων. Υπάρχουν και άλλα είδη στην Κρητη το H.acyferum, H.aegypticum, H.ambycalyx, H.empertifolium, h.jovis, H.kelleri, H.trichocaulon, Hypericum triquetrifolium ή  Hypericum hircinum. 

Είναι μονοετή, ποώδη φυτά και έντονα διακλαδισμένα και φθάνουν τα 80 εκατοστά ύψος. Λειο με δύο ανάγλυφες ραβδώσεις κατά μήκος των βλαστών. Έχουν φύλλα άμισχα, προμήκη, ελλειπτικά, με αδενώδεις ανοιχτόχρωμους ή σκούρους κόκκους. Οι ανοιχτόχρωμοι κόκκοι περιέχουν αιθέριο λάδι και ρητίνη και οι σκούροι χρωστική, όπως η υπερικίνη. Τα άνθη τους είναι κίτρινα και βρίσκονται σε ακραίες, πυραμοειδείς ταξιανθίες. Ο καρπός τους είναι τρίχωρη κάψα. Τα άνθη περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα κυττάρων με υπερικίνη από τα φύλλα τους. Ανθίζουν από το Μάη μέχρι το Σεπτέμβρη και ανάλογα με το είδος, τα συναντούμε από τα πεδινά μέχρι τα ορεινά. Αυτό που ζει στα πεδινά χρησιμοποιείται και για το κλάδεμα του μεταξοσκώληκα. Το συναντάμε συχνά αυτοφυόμενο στην Ελλάδα, σε κάμπους, λόφους, φράκτες και σε ακαλλιέργητους τόπους.

Επίσης, διώχνει τα κακά πνεύματα.

Είναι το βότανο με την πικρή και στυφή γεύση που μας δίνει το βάλσαμο επουλώνει πληγές και θεραπεύει το έλκος στομάχου.

Από το βάλσαμο βγαίνουν κόκκινο και κίτρινο χρώμα για βαφή μάλλινων και μεταξωτών. Η κίτρινη βγαίνει από τα άνθη και η κόκκινη από τον κορμό και τα φύλλα του. Η κίτρινη διαλύεται σε νερό και η κόκκινη σε οινόπνευμα και λάδι, γιατί είναι ρητινωδης.

Με αυτό αλείφουν τα πτώματα των πεθαμένων για να μην μυρίζουν. Από αυτό η ταρίχευση ονομάστηκε βαλσάμωμα.

Αν γεμίσετε το μαξιλάρι σας με φύλλα βάλσαμου η μυρωδιά του θα σας ηρεμεί και θα βοηθήσει να σταματήσουν οι αϋπνίες.

Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για κακώσεις από πάτημα καρφιών, βελονών και καρφιτσών, από δαγκώματα ποντικών, σαν προληπτικό για τον τέτανο, για τρυπήματα, κοψίματα και μωλωπισμούς, για κακώσεις στα δάκτυλα χεριών και ποδιών, για νευρική κατάπτωση μετά από τραύματα ή εγχειρήσεις, ιλίγγους και κάλους που πονάνε.


Χρήσιμα μέρη βάλσαμου

Οι ανθισμένες κορυφές του όταν είναι πρωτοανθισμένες και ολόκληρο το φυτό. Το φρέσκο φυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το ξεραμένο. Θα το βρείτε σε καλλιεργημένους, ξερούς και ηλιόλουστους τόπους και σε χέρσους αγρούς, σε καπνοχώραφα κοντά σε θάμνους, σε δάση και στις άκρες των αγροτικών δρόμων από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο που είναι ανθισμένο, αλλά μπορείτε να το φυτέψετε και στον κήπο σας. Λόγω της φωτοδυναμικής ενέργειας ο ήλιος μπορεί να το κάνει τοξικό γι΄αυτό όταν παίρνετε βαλσαμόχορτο να μην μένετε για πολύ εκτεθειμένοι στον ήλιο και να μην τα χρησιμοποιείτε σε ηλιοφάνεια


Δραστικές ουσίες βάλσαμου

Αιθέριο έλαιο με κύριο συστατικό το πινένιο, πολυφαινολικά παράγωγα που με τη διάσπασή τους δίνουν διάφορα οξέα, σάκχαρα, κβερτικίνη, δεψικές ουσίες και χρωστικές ουσίες την  υπερικίνη (γλυκοξίδιο), την ψευδοϋπερικίνη που με το φως μετατρέπεται σε υπερικίνη  (φωτοδυναμική ενεργεια) και υπεροσίδη (φλαβονικό παράγωγο).

Η γεύση του φυτού είναι στυφή και πικρή και η μυρωδιά βαλσαμώδης.


Ιδιότητες και ενδείξεις βάλσαμου

 • Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, μαλακτικές, επουλωτικές και τονωτικές ιδιότητες. Η υπερικίνη και ψευδοϋπερικίνη προσδιορίζουν την αντιφλεγμονώδη, επουλωτική και μαλακτική δράση σε εγκαύματα και πυώδεις πληγές που δύσκολα επουλώνονται εξωτερικά στο δέρμα και εσωτερικά στους βλεννογόνους
 • Αιμοστατικό και ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων και βοηθά στην τροφοδοσία με αίμα των μυών της καρδιάς και ενισχύει την καρδιακή λειτουργία και ανεβάζει ελάχιστα την πίεση. και δίνονται σε καρδιοαγγειακά προβλήματα και σε αρτηριοσκλήρυνση, σε ανωμαλίες κυκλοφορικού, αλλά και σε φλογώσεις ουροποιητικού. Τα φλαβονοειδή που περιέχουν ενεργούν τονώνοντας τα αγγεία και αυτό βοηθά σε αιμορραγίες, φλεγμονές, οιδήματα, αιμορροϊδες, αιμορραγίες περιόδου, ρευματικά, κολίτιδα και εγκαύματα, φλεγμονές των ούλων και της στοματικής κοιλότητας
 • Έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και σε ανωμαλίες στη χώνεψη, σε έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, σε οξεία και χρόνια γαστρίτιδα, σε ξινίλες εντεροκολίτιδα. Είναι χρήσιμο κατά της συγκρατήσεως της χολής
 • Αποχρεμπτικό και κατά της χρόνιας καταρροής
 • Καταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα και σε κολικούς
 • Εμμηναγωγικό και ρυθμιστικό της περιόδου, όταν βάλετε έχυμα από φύλλα στο μπάνιο σας
 • Διουρητικό σε προβλήματα ουροποιητικού
 • Σπασμολυτικό σε υστερία και κατάθλιψη
 • Ηρεμιστικό για την αϋπνία και τη μελαγχολία, την κατάθλιψη και τις φοβίες, σε αφέψημα και όταν βάλετε φύλλα στο μαξιλάρι. Να βάζετε μέλι για το ηρεμιστικό αποτέλεσμα 
 • Τονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμού και σε ίκτερο. Βοηθά στην αύξηση βάρους
 • Για τα αέρια στομάχου και το φούσκωμα
 • Για τα παράσιτα εντέρων
 • Για την δυσπεψία
 • Για την διάρροια
 • Επουλωτικό για εγκαύματα, πληγές, αλλά και για όγκους δέρματος
 • Αντισηπτικό σε δαγκώματα εντόμων, σε πληγές και δυσεντερ’ια
 • Αντιπυρετικό και παυσίπονο
 • Κατά των θρομβώσεων

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με βάλσαμο

 • Το καλοκαίρι που πρωτοανθίζουν οι κορυφές κόβετε άνθη και κλωνάρια και τα βάζετε σε αναλογία 1 προς 10 σε ένα μπουκάλι με παρθένο ελαιόλαδο. Το ταπώνετε και το αφήνετε 2-3 εβδομάδες στον ήλιο προσέχοντας να το ανακατεύετε καλά. Τότε αποκτάει κόκκινο χρώμα και έχετε το καλύτερο φάρμακο για πληγές και έλκος στομάχου. το σουρώνετε και το φυλάτε, σε γυάλινο σκούρο δοχείο. Με 5-10 σταγόνες σε λίγο νερό καταπολεμάτε τα αέρια, τις ξινίλες και την δυσπεψία. Το χρησιμοποιείτε εξωτερικά και με εντριβές ή επιθέματα σε χτυπήματα, αρθριτικά, ρευματισμούς και επαλείψεις σε πληγές, εγκαύματα, οιδήματα, δερματικά προβλήματα. Επίσης, δίνεται σε εσωτερικά σε κράμπες, κολικούς και έλκη στομάχου. 8 σταγόνες διαλυμένες σε μέλι.
 • Ανακατεύοντας σκόνη από ξεραμένα κλωνάρια από βαλσαμόχορτο με ξερά λουλούδια άσπρου κρίνου σε ίση ποσότητα και λίγο παρθένο ελαιόλαδο φτιάχνετε αλοιφή για πληγές και εξανθήματα. Χρησιμοποιείται σαν επουλωτική αλοιφή για όλα τα δερματικά προβλήματα, γιατί βοηθά να επαλειφθούν οι πληγές χωρίς να αφήσουν σημάδια.
 • Σε έγχυμα με 2 κουταλάκια ψιλοκομμένο φυτό ή φύλλα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό που πίνεται ζεστό καταπολεμάται η ακράτεια ούρων στα παιδιά, όταν το πίνουν πριν πάνε για ύπνο, χωρίς να πίνουν άλλο νερό.
 • Σαν αφέψημα ένα κουτάλι για κάθε φλιτζάνι και πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Βάζετε 50 γραμμάρια άνθη (ή άνθη και βλαστούς) σε ένα λίτρο κρύο νερό και το βάζετε στη φωτιά. Μόλις βράσει το σβήνετε και το αφήνετε για 15 λεπτά. Σουρώνετε και γλυκαίνετε. Σε ακράτεια ούρων πίνετε αργά το απόγευμα ένα φλιτζάνι και δεν πίνετε άλλα υγρά το βράδυ. Επίσης, εσωτερικά πίνεται σε δυσεντερία, κιτρινάδα και παθήσεις συκωτιού, σε έλκη και σκουλήκια, σαν εμμηναγωγό, αποχρεμπτικό, κατά της χρόνιας καταρροής και διουρητικό. Σε λευκόρροια κάνετε εσωτερικές πλύσεις και εξωτερικές πλύσεις πληγών και δερματικών προβλημάτων και κάνετε με αυτό θεραπευτικά μπάνια σε ακανόνιστα έμμηνα, σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.  
 • Σε κρύο απόσταγμα δύο κουταλιές φύλλα σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό που το πίνετε μετά από 8-12 ώρες.
 • Για τα σκουλήκια και τα παράσιτα εντέρων πίνετε ένα φλιτζάνι κάθε πρωί, με άδειο στομάχι, για τρεις μέρες.
 • Αφέψημα σε λάδι με κρασί. Βράζετε 500 γραμμάρια άνθη φυτών σε 1 λίτρο λάδι και μισό λίτρο άσπρο κρασί μέχρι να εξατμιστεί το κρασί, σουρώνετε και φυλάτε. Κάντε με αυτό εντριβές για ισχυαλγία, ρευματικά, αρθριτικά, για τσιμπήματα εντόμων, σε πληγές και δερματικά προβλήματα.
 • Τα άνθη βρεγμένα σε λάδι για 3 ημέρες δίνουν θαυμάσιο φάρμακο για τα εγκαύματα και τις πληγές.
 • Ο χυμός με 10 γραμμάρια και το αφέψημα από 12 γραμμάρια ρίζα και σπόρους είναι αφροδισιακά και καλά για νεφρικές παθήσεις και την υστερία.
 • Καταπλάσματα με κοπανισμένα φύλλα επιδρούν ανακουφιστικά και θεραπευτικά στους μώλωπες, στα ζεματίσματα, στα τσιμπήματα, καψίματα και γδαρσίματα.
 • Με απόσταξη βγαίνει το κόκκινο νερό.
 • Βράστε μέρη φυτού με ανάλογα νερό και αφήστε το στον ήλιο για 15 ημέρες σε γυάλινο δοχείο και θα πάρετε κόκκινο λάδι το βάλσαμο με όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες.
 • Φτιάξτε ποτό με 300 γραμμάρια άνθη και 500 γραμμάρια οινόπνευμα και κρασί και αφήστε στον ήλιο για 20 ημέρες και μετά βάλτε μέλι ή πετιμέζι. Είναι καλό για τις νεφρικές και ηπατικές παθήσεις, τις πνευμονικές βρογχίτιδες και οποιαδήποτε πάθηση του αναπνευστικού συστήματος.

Προσοχή! Αν πίνετε πολύ συχνά βάλσαμο μπορεί να έχετε εμέτους και διάρροια.

Διαβάστε, επίσης,

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Τι πρέπει να προσέχετε με τα αντιπηκτικά;

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και βοτάνων

Διώξτε την κατάθλιψη με βαλσαμόχορτο

Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα

Μελατονίνη

Το βότανο του Αγίου Ιωάννη

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΚαρκινικά αντιγόνα
Επόμενο άρθροΚυάνωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ