Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Η λεβάντα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για τη λεβάντα

Η λεβάντα ή λαβάντα ή λαβαντούλα ή αγριολεβάντα ή λαμπρή ή χαμολίβανο ή Lavandula ofificinallis ή Lavandula vera ή λεβάντα η αληθινή.

Τα φυτά του γένους περιλαμβάνουν την Lavandula ofificinallis ή Lavandula angustifolia ή λεβάντα η στενόφυλλη ή κοινή λεβάντα που ανήκει στα αγγειόσπερμα στην οικογένεια Lamiaceae-Χειλανθών και στην κατηγορία των αρωματικών φυτών ή Lavandula Stoechas ή λαβαντούλα η στοϊχάς ή μυεοφόρα ή αγριολεβάντα ή χαμολίβανο.

Είναι ένας έντονα αρωματικός θάμνος που αυξάνεται σε ύψος 1 μέτρο. Τα φύλλα είναι αειθαλή γραμμοειδή γκριζωπά, εριώδη με αναδιπλωμένες άκρες. Ταξιανθία 2-3 εκατοστά μήκους, σε πυκνό στάχυ, έμμισχη, με σπονδύλους των 6-10 ανθέων στη μασχάλη τριχωτών, ρομβοειδών και καρδιοειδών βρακτίων. Η κορυφή του στάχυ στέφεται από μεγάλα ωοειδή μακρουλά βράκτια λευκοβιολετιά. Άνθη 6-8 χιλιοστά, δίχειλα, σκουροβιολετιά. Κάλυκας με 5 οδόντες από τους οποίους οι ανώτεροι είναι μεγαλύτεροι.

Ζει σε φρυγανότοπους και μακκία βλάστηση, σε πετρώδη εδάφη. Ζει σε υψώματα και βουνά 700-1400 μέτρα, αλλά φυτεύεται και στον κήπο. Ανθίζει από Απρίλιο έως Αύγουστο και πρέπει να μαζέψετε τις ανθισμένες κορυφές όταν είναι ανθισμένη.

Φυλάσσεται σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν καλά.


Δραστικές ουσίες λεβάντας

Αιθέριο λάδι, βουτυρικοί και βαλεριανικοί αιθέρες της λιναλλύλης και της γερανύλης, γερανιόλη, κινόλη, λιναλοόλη, κινεόλη, D- βορνεόλη, λινονίνη, L- πινένιο, τερπένια, ταννίνες, κουμαρινικά παράγωγα, ροζμαρινικό οξύ, πικρές ουσίες, ανθοκυανίνες και ανόργανα άλατα. Τα φύλλα της έχουν αιθέριο έλαιο με κύριο συστατικό το οξικό λιναλύλιο, λιναλοόλη, γερανιόλη, βορνεολη και τερπενικούς υδατανθρακες. Τα άνθη περιέχουν κουμαρινικά παράγωγα, ταννίνη, ροσμαρινικό οξύ, πικρές ουσίες, ανθοκυανίνη και ανόργανα άλατα.


Χρήσιμα μέρη λεβάντας

Τα λουλούδια, τα φύλλα της και το αιθέριο έλαιό της. Οι ανθισμένες κορυφές ξηραίνονται και φυλάσσονται και διατηρούν το άρωμά τους για χρόνια.


Ιδιότητες και χρήσεις λεβάντας

Πιο συχνά χρησιμοποιείται το έλαιο, το βάμμα και το έγχυμα λεβάντας.

Όλες οι λεβάντες έχουν τις ίδιες ιδιότητες και χρήσεις.

Έχει αντισηπτικές, επουλωτικές, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.

-Το αιθέριο έλαιό της είναι κατάλληλο για μασάζ, αλλά και για τα τραύματα.

-Η λεβάντα είναι δραστική για τη διφθερίτιδα, τον τύφο, τον κοκκύτη, τον πνευμονιόκοκκο, το στρεπτόκοκκο και αντίδοτο για τα δηλητήρια.

-Ανακουφίζει από ημικρανίες, πονοκεφάλους, πονόδοντο, ιλίγγους, λιποθυμία και διώχνει την αϋπνία.

-Έχει αναλγητική δράση και καταπραϋνει την εγκεφαλονωτιαία σπαστικότητα.

-Χρησιμοποιείται σε υπέρταση, ταχυκαρδία και για την τόνωση του κυκλοφοριακού συστήματος.

-Είναι περιζήτητο φυτό για τις δηλητηριάσεις από δαγκώματα ζώων και φιδιών και σε τσιμπήματα εντόμων. Λιώνονται τα φύλλα και τοποθετούνται πάνω στην πληγή.

-Είναι τονωτικό και χωνευτικό, αντισπασμωδικό και χρησιμεύει στην απολύμανση πληγών και τραυμάτων (απλές πληγές, άτονες πληγές, μολυσμένες, συρίγγια, χρόνια εκζέματα, εγκαύματα, ακμή, δερματίτιδα, ψώρα και αλωπεκία). Έχει γρήγορα αποτελέσματα σε άσθμα, γρίπη, φυματίωση, κοκκύτη, παθήσεις του ήπατος και του σπληνός, ικτέρου, συμφόρησης, λευκόρροιας και εξασθένησης της όρασης.

-Σφίγγει τα ούλα.

-Επίσης, είναι καλό για δυσμηνόρροια, υπέρταση και τα αέρια του εντέρου.

-Αυξάνει την έκκριση γαστρικών υγρών και την κινητικότητα των εντέρων σε γαστρική ατονία, μετεωρισμό και κακή χώνεψη.

-Είναι διουρητική και εφιδρωτική, χολαγωγός και χολεκκριτική και είναι καλή για προβλήματα χολής.

-Ανακουφίζει από τους ρευματισμούς και την ουρική αρθρίτιδα, χαλαρώνει τα νεύρα και τους τεντωμένους μυς. Είναι καλή για αρθριτικούς πόνους με εντριβές.

-Είναι πολύ καλό για τους αθλητές σε περιπτώσεις μωλωπισμού, πρηξίματος, στραμπουλήγματος, εξάρθρωσης και τραβηγμάτων.

-Είναι καλή για προβλήματα αναπνευστικού, όπως βρογχικά, ιγμορίτιδα, άσθμα και φυματίωση, γρίπη και λαρυγγίτιδα. Εντριβές στο στήθος δυναμώνουν τους πνεύμονες, βοηθούν στη θεραπεία της πνευμονίας, της πλευρίτιδας και της πνευμονικής συμφόρησης.

-Είναι καλή για τα αέρια στο έντερο και για την καταπολέμηση των παρασίτων.

-Είναι καλή για κυστίτιδα γιατί είναι διουρητική.

-Έχει ναρκωτική δράση σε ψηλές δόσεις.

-Είναι το φυτό κατά της ασφυξίας.

-Σε γυναικολογικά προβλήματα χρησιμοποιείται σε λευκόρροια, επώδυνα και ακανόνιστα έμμηνα. 

-Είναι καλή για τη θεραπεία του κρυολογήματος, της γρίπης, της στηθάγχης και της βρογχίτιδας.

-Απολυμαίνει τις στοματικές αμυχές και βοηθά σε περιπτώσεις παράλυσης της γλώσσας και τραυλισμού και θεραπεύει και τις άφθες.

-Έχει ηρεμιστική, καταπραϋντική και αντικαταθλιπτική δράση και βοηθά στα προβλήματα νευρικής φύσης, όπως το στρες, την κούραση, την υπερένταση, την αϋπνία, τους πονοκέφαλους και τις ημικρανίες. Είναι καταπραϋντική του νευρικού συστήματος και των λείων μυών, σε περιπτώσεις νευρικής υπερέντασης, νευρασθένειες, σε λιποθυμίες και μελαγχολίες.

-Σε κομπρέσες στο συκώτι επαναρυθμίζει τη λειτουργία του.

-Μέσα στις ντουλάπες αρωματίζει και διώχνει το σκώρο. Ακόμη, είναι καλή για τους κοριούς και τις ψείρες.

-Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό. Είναι δημοφιλής για τα πολύχρωμα λουλούδια της, το άρωμά της και την ικανότητά της να επιβιώνει με χαμηλή κατανάλωση νερού.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με λεβάντα

-Σαν έγχυμα: (8:1000) Μια κουταλιά λουλούδια σε ένα φλιτζάνι νερό βραστό που το αφήνετε για 10 λεπτά και πίνετε τρία φλιτζάνια ανάμεσα στα γεύματα ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο από κούραση και αδυναμία. Σε γαργάρες κάνει για τις άφθες. Κατά του φουσκώματος κοιλιάς, κατά της διάρροιας, ελαφρύ υπνωτικό. Ένα φλιτζάνι τσάι λεβάντα πριν τον βραδινό ύπνο διορθώνει την ταχυπαλμία. Το αφέψημα με φύλλα και λουλούδια λεβάντας ανακουφίζει από ημικρανίες, πονοκεφάλους, πονόδοντο, ιλίγγους, λιποθυμία και διώχνει την αϋπνία. Το αφέψημα σφίγγει τα ούλα. Επίσης, είναι καλό για δυσμηνόρροια, υπέρταση και τα αέρια του εντέρου.

-Αιθέριο έλαιο λεβάντας: 0,2:1000 αραίωση σκοτώνει το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Οι ατμοί του καταστρέφουν τον πνευμονιόκοκκο και τον αιμολυτικό στρεπτόκοκκο σε 12-24 ώρες. Το μασάζ με αιθέριο έλαιο στον τελευταίο σπόνδυλο επιταχύνει και διευκολύνει τη γέννα. Ως εντομοαπωθητικό βάζετε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο στη συσκευή αρωματισμού του χώρου για να απαλλαγείτε απο τα ενοχλητικά έντομα. Εσωτερικά πίνετε 10 σταγόνες. Εξωτερικά κατά του πονοκεφάλου, σε πρηξίματα, σε μώλωπες, σε εξαρθρήματα. Το αιθέριο έλαιό της είναι κατάλληλο για μασάζ, αλλά και για τα τραύματα. Επίσης, είναι δραστικό για τη διφθερίτιδα, τον τύφο, τον κοκκύτη, τον πνευμονιόκοκκο, το στρεπτόκοκκο και αντίδοτο για τα δηλητήρια. Σε εισπνοή των ατμών επιταχύνεται η θεραπεία του κρυολογήματος, της γρίπης, της στηθάγχης και της βρογχίτιδας, αλλά και για να καλμάρουν τα νεύρα και να φύγει η κατάθλιψη. Εντριβές στο στήθος δυναμώνουν τους πνεύμονες, βοηθούν στη θεραπεία της πνευμονίας, της πλευρίτιδας και της πνευμονικής συμφόρησης. Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούνται μερικές σταγόνες διαλυμένες στο ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι. Ενισχύει τις ιδιότητες άλλων αιθέριων ελαίων και εξουδετερώνει την ερεθιστικότητά τους.

Λάδι λεβάντας: Αφήνετε μια χούφτα άνθη λεβάντας σε 1 λίτρο ελαιόλαδο, για τρεις ημέρες στον ήλιο, σουρώνετε και προσθέτετε νέα άνθη λεβάντας. Επαναλαμβάνετε μέχρι το λάδι να μυρίζει έντονα λεβάντα. Το χρησιμοποιείται σε δερματικά προβλήματα και σε πληγές με επαλείψεις και στα μαλλιά με εντριβές. Χησιμοποιείται και εσωτερικά10 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό.

Έγχυμα δυνατό: Βάζετε τη διπλάσια ποσότητα βοτάνου από ότι στο έγχυμα και χρησιμεύει στην απολύμανση πληγών και τραυμάτων (απλές πληγές, αποστήματα, άτονες πληγές, μολυσμένες, συρίγγια, χρόνια εκζέματα, εγκαύματα, ακμή, δερματίτιδα, ψώρα και αλωπεκία), σε πονοκεφάλους. Στην λευκόρροια γίνονται εσωτερικές πλύσεις. Με λούσιμο στα μαλλιά καταπολεμάει την πιτυρίδα. Είναι πολύ καλό για τους αθλητές σε περιπτώσεις μωλωπισμού, πρηξίματος, στραμπουλήγματος, εξάρθρωσης και τραβηγμάτων. Το λουτρό με λεβάντα ανακουφίζει από τους ρευματισμούς και την ουρική αρθρίτιδα, χαλαρώνει τα νεύρα και τους τεντωμένους μυς. Είναι καλό για ξεκούραση, τόνωση, δερματικά προβλήματα, ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους. Σε λιποθυμία ή πονοκέφαλο κάνετε κρύες κομπρέσες λεβάντας στο μέτωπο. Με γαργάρες απολυμαίνει τις στοματικές αμυχές και βοηθά σε περιπτώσεις παράλυσης της γλώσσας και τραυλισμού.

-Για εξωτερική χρήση 30:1000 σαν αντισηπτικό και αντιρευματικό βράζετε σε ένα λίτρο νερό μια χούφτα λουλούδια για 10 λεπτά. Για πλύσεις του κόλπου σε λευκόρροια το αραιώνετε με 1 λίτρο, ακόμη. 

-Για δερματικές παθήσεις και ξερό έκζεμα κάνετε μια αλοιφή βάζοντας σε μπεν μαρί μια χούφτα λουλούδια λεβάντας σε μισό λίτρο αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Το αφήνετε όλη τη νύχτα και σουρώνετε με τουλουπάνι.

-Για το πλύσιμο των πληγών και εγκαυμάτων φτιάξτε 10 γραμμάρια αιθέριο λάδι λεβάντας σε συνδυασμό με 90 γραμμάρια Sulforicinatede Soude (33%). Με αυτό το μείγμα απολυμαίνετε και χώρους για πρόληψη μετάδοσης της γρίπης.

Νερό απεσταγμένο λεβάντας: Με αποσταγμένο νερό λεβάντας κάνετε γαργάρες σε βραχνιασμένο λαιμό.

-Με λεβάντα και φύλλα ευκαλύπτου κάνετε αναζωογονητικό ατμόλουτρο στο πρόσωπο.

-Για την ψώρα: Αλοιφή από 1 γραμ. από το καθένα λάδι λεβάντας, λάδι λεμονιού, λάδι μέντας, λάδι γαρίφαλου και λάδι κανέλας, γόμα τραγακανθική και 50 γραμμάρια ποτάσα, θειάφι σουπλιμέ 100 γραμ και γλυκερίνη 200 γραμ.

-Το υγρό που εκχυλίζεται από τις φρέσκες ανθισμένες κορυφές λεβάντας χρησιμοποιείται σαν αρωματικό μέσο σε καλλυντικά και αρώματα, ποτά, παγωτά, γλυκά και είδη αρτοποιϊας.


Παρενέργειες λεβάντας

Δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες από έγκυες, ασθματικούς και σε αλλεργική ρινίτιδα. Σε μεγάλες δόσεις έχει ναρκωτικές δράσεις και προκαλεί κολικό και ερεθίζει το στομάχι.

Διαβάστε, επίσης,

Φτιάξτε μόνοι σας προϊόντα ομορφιάς

Λοσιόν για τα ηλιακά εγκαύματα

Φασκόμηλο

Η μαγειρική σόδα σαν φάρμακο

Λοσιόν για τα ηλιακά εγκαύματα

Θεραπεία για τις μυκητιάσεις νυχιών

Κρέμα σώματος για ουλές και ραγάδες

Λάδι για τα κουνούπια

Απολυμάνετε την ατμόσφαιρα

Αντιμετωπίστε την ακμή με βότανα

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας

Λεμονόχορτο

Οικολογικά εντομοκτόνα

Οικολογικό αποσμητικό χώρου

Οι ευωδιές της ευεξίας

Μάσκες μαλλιών

Μασάζ με βότσαλα

Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

Βότανα για διάφορα προβλήματα υγείας

Αντιστρές θεραπεία με αιθέρια έλαια

Τα καλύτερα ροφήματα για την κατάθλιψη

Κόλπα για να κοιμηθείτε εύκολα

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Τα βότανα για το έκζεμα

Τα καλύτερα βότανα για το λεμφοίδημα και την κυτταρίτιδα

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες

Οικολογικά καθαριστικά

Αρωματοθεραπεία

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΤο θεραπευτικό άγγιγμα
Επόμενο άρθροΤα μηνύματα του έρωτα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ