Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Φαρυγγίτιδα

Print Friendly, PDF & Email

Η φλεγμονή του φάρυγγα

Η φαρυγγίτιδα, ICD10 J02, J31.2 είναι η φλεγμονή του φάρυγγα, στο πίσω μέρος του λαιμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά επίπονη, και είναι η πιο κοινή αιτία πονόλαιμου.

Όπως πολλά είδη φλεγμονής, η φαρυγγίτιδα μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία.

Η φαρυγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει και σε διόγκωση των αμυγδαλών, που προκαλούν προβλήματα στην κατάποση και στην αναπνοή. Η φαρυγγίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από βήχα ή πυρετό, ειδικά εάν προκαλείται από συστηματική μόλυνση.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις (40-80%), και το υπόλοιπο προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις, μυκητιακές λοιμώξεις, ή ερεθιστικά, όπως οι ρύποι ή οι χημικές ουσίες. Η θεραπεία των ιογενών περιπτώσεων είναι κυρίως συμπτωματική, αλλά τα βακτήρια ή οι μύκητες μπορούν να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά φάρμακα αντίστοιχα.

Η φαρυγγίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονής που συνηθέστερα προκαλείται από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Η οξεία φαρυγγίτιδα μπορεί να είναι καταρροϊκή, πυώδης ή ελκωτική, ανάλογα με τη μολυσματικότητα του αιτιολογικού παράγοντα και την ανοσολογική ικανότητα του προσβεβλημένου ατόμου.

Η χρόνια φαρυγγίτιδα είναι η πιο συχνή ΩΡΛ ασθένεια και μπορεί να είναι καταρροϊκή, υπερτροφική ή ατροφική.

Αν η φλεγμονή περιλαμβάνει και τις αμυγδαλές, λέγεται φαρυγγοαμυγδαλίτιδα. Μια άλλη υπο ταξινόμηση είναι ρινοφαρυγγίτιδα (το κοινό κρυολόγημα). 


Αίτια φαρυγγίτιδας

Η πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλονται σε λοιμώδη οργανισμό που αποκτήθηκε από στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

-Ιογενής φαρυγγίτιδα

Αποτελεί το 40-80% όλων των μολυσματικών περιπτώσεων φαρυγγίτιδας  και μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς τύπους ιών.

  • Ο αδενοϊός είναι η  πιο συχνή ιογενής αιτία. Τυπικά ο βαθμός διόγκωσης των λεμφαδένων τραχήλου είναι μέτριος και ο λαιμός, συχνά δεν φαίνεται κόκκινος, αν και είναι πολύ επώδυνος.
  • Οι ορθομυξοϊοί που προκαλούν γρίπη προκαλούν ταχεία έναρξη υψηλής θερμοκρασίας, κεφαλαλγία και γενικευμένο πόνο στο λαιμό.
  • Η λοιμώδης μονοπυρήνωση (“αδενοπάθεια”) προκαλείται από τον ιό EpsteinBarr που μπορεί να προκαλέσει σημαντική διόγκωση λεμφαδένων και εξιδρωματική αμυγδαλίτιδα με ερυθρότητα και οίδημα του λάρυγγα. Σε υποψία γίνεται μονοτέστ.
  • Ο ιός του απλού έρπητα μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά έλκη στο στόμα.
  • Ιλαρά
  • Ιοί Κοινού κρυολογήματος: ρινοϊός, κορωνοϊός, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ιός παραγρίππης. Μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση του λαιμού, των αυτιών, και των πνευμόνων.

-Βακτηριακή φαρυγγίτιδα

Ένας αριθμός διαφορετικών βακτηρίων μπορεί να μολύνει τον ανθρώπινο φάρυγγα. Η πιο συχνή αιτία  είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α. Άλλα βακτήρια που προκαλούν φαρυγγίτιδα είναι ο Streptococcus pneumoniae, ο Haemophilus influenzae, η Bordetella κοκκύτη, ο Bacillus anthracis, ο Corynebacterium diphtheriae, η Neisseria gonorrhoeae, η Chlamydophila pneumoniae και το Mycoplasma pneumoniae.

Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα προκαλείται από την ομάδα Α του βαιμολυτικού στρεπτόκοκκου. Είναι η πιο συχνή βακτηριακή αιτία φαρυγγίτιδας (15-30%).  Τα  συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, και διόγκωση λεμφαδένων. Είναι μια μεταδοτική λοίμωξη και μεταδίδεται με στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Η οριστική διάγνωση γίνεται με βάση τα αποτελέσματα της καλλιέργειας του φαρυγγικού επιχρίσματος. Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα τόσο για την πρόληψη των επιπλοκών όσο και την ταχύτητα ανάκαμψης.

Φαρυγγίτιδα από Fusobacterium necrophorum

Οι Fusobacterium necrophorum είναι φυσιολογικοί άποικοι της στοματοφαρυγγικής χλωρίδας. Μερικές φορές όμως μπορεί να δημιουργήσουν περιαμυγδαλικό απόστημα. Σε 1 στις 400 επιπλεγμένες  περιπτώσεις συμβαίνει το σύνδρομο Lemierre (θρόμβωση της έσω σφαγίτιδας, σηψαιμία από αναερόβιο, συνήθως μικροοργανισμό και συχνές μεταστατικές λοιμώξεις).

Διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού δυνητικά απειλητική για τη ζωή που προκαλείται από το Corynebacterium diphtheriae. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια, αλλά η ανάκαμψη είναι γενικά αργή.

Άλλα

Μερικές άλλες αιτίες είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν πλαγιοφαρυγγικές λοιμώξεις: Περιαμυγδαλικό απόστημα, λοίμωξη υπογνάθιου χώρου (στηθάγχη του Ludwig με λοίμωξη του δαπέδου του στόματος), και επιγλωττίτιδα.

-Μυκητιασική φαρυγγίτιδα

Ορισμένες περιπτώσεις φαρυγγίτιδας προκαλούνται από μόλυνση από μύκητες, όπως Candida albicans.

-Φαρυγγίτιδα από μη μολυσματικά αίτια

Η φαρυγγίτιδα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από μηχανικό, χημικό ή θερμικό ερεθισμό, για παράδειγμα κρύο αέρα, κρύο νερό, το κάπνισμα ή παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν φαρυγγίτιδα, όπως η πραμιπεξόλη, διάφορα εισπνεόμενα και τα αντιψυχωσικά.


Διαγνωστική προσέγγιση φαρυγγίτιδας

Είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωστεί μια ιογενής από μια βακτηριακή φαρυγγίτιδα  με βάση τα συμπτώματα και μόνο. Το φαρυγγικό επίχρισμα γίνεται για επιβεβαίωση της βακτηριακής λοίμωξης.

Κλινικά κριτήρια Centor για τη διάγνωση της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας:

  • Απουσία ενός βήχα
  • Διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων
  • Θερμοκρασία> 38,0 ° C
  • Διόγκωση αμυγδαλών
  • Ηλικία μικρότερη των 15 (ένα σημείο αφαιρείται αν η ηλικία> 44) ή για ηλικία μικρότερη των 15: προσθέτετε ένα σημείο, ενώ σε ηλικία άνω των 45: αφαιρείτε ένα σημείο.

Θεραπεία φαρυγγίτιδας

-Φάρμακα

  • Αναλγητικά, όπως ΜΣΑΦ και η ακεταμινοφαίνη μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί ο πονόλαιμος

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ασπιρίνη και άλλα σαλικυλικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για κανένα λόγο στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων σε παιδιά. Μην χρησιμοποιείτε σαλικυλικά, όπως ασπιρίνη, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σύνδρομο του Reye. Σύνδρομο χαρακτηριζόμενο από οξεία εγκεφαλοπάθεια και λιπώδη διήθηση του ήπατος και πιθανώς του παγκρέατος, της καρδιάς, των νεφρών, του σπληνός και των λεμφαδένων. Παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών μετά από οξεία ιογενή λοίμωξη, όπως ανεμευλογιά ή γρίπη.

  • Τα στεροειδή (όπως η δεξαμεθαζόνη) είναι χρήσιμα για τη σοβαρή φαρυγγίτιδα.
  • Η γέλη λιδοκαΐνης ανακουφίζει από τον πόνο.
  • Αντιβιοτικά χορηγούνται σε βακτηριακή λοίμωξη.
  • Στοματικό αναλγητικό διάλυμα, είναι απαραίτητο.

Πρόληψη χρόνιας φαρυγγίτιδας

Η χρόνια φαρυγγίτιδα παρουσιάζεται με ενοχλήσεις στο φάρυγγα, που ταλαιπωρούν, χωρίς να βελτιώνονται: πόνος, αίσθημα κνησμού και τσιμπήματος εσωτερικά στο φάρυγγα, καθώς και δυσκολία στην κατάποση.

Ένας βασικός προδιαθεσικός παράγοντας της χρόνιας φαρυγγίτιδας, εκτός από το κάπνισμα και τις συχνές κρίσεις οξείας φαρυγγίτιδας είναι η αναπνευστική δυσχέρεια από τη μύτη, που σας υποχρεώνει να αναπνέετε από το στόμα, δημιουργώντας ξηρότητα και ευαισθησία του φαρυγγικού βλεννογόνου.

Για να θεραπευθεί η χρόνια φαρυγγίτιδα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που την προκάλεσε π.χ. αποχή από το κάπνισμα.

Βοηθητικές είναι οι μαλακτικές γαργάρες με χαμομήλι, ώστε να υγρανθεί και να βελτιωθεί η κατάσταση του βλεννογόνου, ανακουφίζουν.

Διαβάστε, επίσης,

Η καλύτερη λύση για τον πονόλαιμο

Ενδείξεις βελονισμού

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Ιλαρά

Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες

Πρόπολη

Πλύσεις για την φαρυγγίτιδα

Τσάι για τη στοματίτιδα

Αγριμόνιο

Αλθαία

Απήγανος

Βατόμουρα

Φασκόμηλο

Λήψη επιχρίσματος φάρυγγα και αμυγδαλών

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ