Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΚρήτη, μια ήπειρος σ' ένα νησί

Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί

Print Friendly, PDF & Email

Η Kρήτη είναι μια ήπειρος του Δήμου Τσαντίλη

Η μοναδικότητα της χλωρίδας και πανίδας του νησιού παραπέμπει ότι η Κρήτη είναι μια ολόκληρη ήπειρος…

Ίσως να φταίνε οι τιτάνιες μάχες των τεκτονικών πλακών, με την Παγγαία να συγκρούεται με την Αφρική, με τη θάλασσα της Τηθύος να αναδύεται και άλλα τόσα μοναδικά: ψηλά βουνά, φαράγγια, κυκλώπεια τείχη και πέτρες απολιθώματα δυόμιση χιλιάδων ετών, ξεχωριστή πανίδα, μοναδική χλωρίδα με βότανα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού πάνω στη γη…

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Μουσείου της Φυσικής Ιστορίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιολογίας Μωϋσής Μυλωνάς, η ιδέα για το βιβλίο του Δήμου Τσαντίλη ”Κρήτη μια ήπειρος σ’ ένα νησί” γεννήθηκε από τους κατοίκους της Κρήτης κατά την επίσκεψή τους στην έκθεση του Μουσείου που σκοπό της είχε την ανάδειξη της μοναδικότητας του κρητικού περιβάλλοντος σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές.

Οι Κρήτες είναι περήφανοι για την ιστορία του τόπου τους και είναι ταγμένοι να προστατεύσουν και να παραδώσουν στις επόμενες γενιές αυτό που κληρονόμησαν.

Το βιβλίο του Δήμου Τσαντίλη περιέχει φωτογραφίες και κείμενα ειδικευμένων ερευνητών σε διάφορα πεδία του Μουσείου της Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης και κείμενα που εξηγούν με γλαφυρότητα γιατί η Κρήτη είναι μια ήπειρος.

Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα μακροχρόνιο συγγραφικό πόνημα του Δήμου Τσαντίλη, συγγραφέα και εκλαϊκευτή επιστημονικών κειμένων, σε συνεργασία με ολόκληρο το ερευνητικό δυναμικό του Μουσείου και πλαισιώνεται με περισσότερες από 350 έγχρωμες φωτογραφίες (και αρκετά σχέδια).

Σε περίπου 280 σελίδες μεγάλου σχήματος (28×24 εκ.) σκληρής βιβλιοδεσίας, παρουσιάζονται: η πολύπλοκη γεωλογική ιστορία της Κρήτης, τα απολιθώματα και η σύγχρονη γεωποικιλότητα του νησιού, τα φυτά, τα ζώα και τα οικοσυστήματα της Κρήτης, καθώς και ο ρόλος της μακροχρόνιας επίδρασης των κατοίκων του νησιού σε αυτά. Η πλούσια και εξαιρετικής ποιότητας εικονογράφηση παρέχει μοναδική εικαστική εμπειρία στους λάτρεις της κρητικής φύσης, αλλά και πολύτιμο υλικό σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φυσιοδίφες.

Η παραπάνω θεματολογία αναπτύσσεται διεξοδικά σε 21 κεφάλαια.

-Στα τέσσερα αρχικά κεφάλαια αναπτύσσονται η γεωλογική γέννηση του νησιού, η διαμόρφωση του κλίματος στο πέρασμα των σημαντικών γεωλογικών περιόδων για την Κρήτη και αναδεικνύεται η παλαιότερη και η σημερινή δράση του νερού και άλλων παραγόντων, στο σχηματισμό του σημερινού κρητικού τοπίου.

-Σε τρία επόμενα κεφάλαια, δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το αρχείο των κρητικών απολιθωμάτων ζωικής και φυτικής προέλευσης, ενώ τα ευρήματα σχολιάζονται κατά χρονική σειρά αλλά και σπουδαιότητα.

-Με το κεφάλαιο “Μεσογειακές προσαρμογές” επιχειρείται η ανάδειξη της κρητικής χλωρίδας καταγράφοντας το βοτανικό πλούτο του νησιού με έμφαση στις ιδιαιτερότητες των μεσογειακών του χαρακτηριστικών. Η έλλειψη νερού, οι πυρκαγιές, κλπ. είναι ορισμένες από τις ενότητες που διερευνώνται εδώ, ενώ στα δύο επόμενα κεφάλαια καταγράφεται ο δασικός πλούτος και η ιδιαίτερη/ενδημική χλωρίδα της Κρήτης.

-Έξι κεφάλαια αφιερώνονται στα ζωικά είδη, με ξεχωριστές μεγάλες ενότητες για την πανίδα των θηλαστικών, των ερπετών/αμφιβίων και την ορνιθοπανίδα, ενώ για πρώτη φορά στη διεθνή και ελληνόγλωσση βιβλιογραφία, αναπτύσσεται τόσο διεξοδικά η ασπόνδυλη βιοποικιλότητα της Κρήτης.

Τρία κεφάλαια αφιερώνονται στα χερσαία αρθρόποδα και χερσαία σαλιγκάρια του νησιού, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων οικολογίας, προέλευσης και ιδιαιτερότητες/ενδημισμοί.

-Τέσσερα κεφάλαια διαπραγματεύονται τις κρητικές φυσικές ιδιαιτερότητες που αξίζουν ξεχωριστής προσοχής: τα “δορυφορικά” μικρονήσια στην περίμετρο της Κρήτης, τις ακρογιαλιές, τις κορφές των βουνών και τα απειράριθμα σπήλαια/ καρστικά κοιλώματα του νησιού.

-Το τελευταίο κεφάλαιο κλείνει την περιήγηση στην κρητική φύση, θέτοντας τον αναγνώστη στη θέση του ανθρώπου που επεμβαίνει και τροποποιεί το περιβάλλον που τον φιλοξενεί, προσπαθώντας να προβληματίσει αλλά και να εμπνεύσει λύσεις στην ομαλή συμβίωση του ανθρώπινου με το υπόλοιπο φυσικό στοιχείο.

Δήμος Τσαντίλης, Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί, Εκδ. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τη διάθεση του βιβλίου μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2810 393276 (κ. Πρινιωτάκης Νίκος, κ. Τρικάλη Ασημίνα)

Τιμή:

38.00€

Ζητήστε από την EMEDI να σας προμηθεύσει με το βιβλίο

ή πατήστε, εδώ, για να το παραγγείλετε από το διαδίκτυο

Αν είσαστε μέλη της EMEDI έχετε δικαίωμα για έκπτωση 20%.  Γίνετε μέλη του EMEDI, πατώντας εδώ

Διαβάστε, επίσης,

Το Φαράγγι της Ελυγιάς

Βενετικές Πηγές της Κρητικής Ιστορίας

Κρήτη

Διαδρομές στα Λευκά Όρη

Το κρητικό αγρίμι

Φυτό της Κρήτης που θεραπεύει τον καρκίνο σε 12 ώρες

Γιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο

Androcymbium rechingeri

Bupleurum kakiskalae

Σπάνιες παραδοσιακές συνταγές για όλες τις ασθένειες

Μπλάβες

Χανιά

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ