Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαOδηγίες για τη λήψη φαρμάκων πριν από το χειρουργείο

Oδηγίες για τη λήψη φαρμάκων πριν από το χειρουργείο

Print Friendly, PDF & Email

Τι ισχύει προεγχειρητικά για τα φάρμακα που ήδη παίρνετε προ χειρουργείου

-Αντιπηκτικά φάρμακα

Σε περίπτωση που λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα αυτά πρέπει να διακόπτονται κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό.

Γιατί πρέπει να γίνεται συνεννόηση με το γιατρό για την διακοπή των αντιπηκτικών;

Ο περιεγχειρητικός χειρισμός ασθενών στους οποίους απαιτείται προσωρινή διακοπή της αντιθρομβωτικής αγωγής, εξαιτίας χειρουργικής ή άλλης αιματηρής παρέμβασης, είναι ένα συχνό κλινικό πρόβλημα.

Σήμερα, μεγάλος αριθμός ασθενών λαμβάνει μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή με κουμαρινικά παράγωγα, με κύριες ενδείξεις την κολπική μαρμαρυγή, την ύπαρξη μηχανικής καρδιακής βαλβίδος και τη θρομβοεμβολική νόσο. Εξάλλου, επίσης μεγάλος αριθμός ασθενών λαμβάνει αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, λόγω χρόνιας σταθερής στεφανιαίας νόσου, προσφάτου οξέος στεφανιαίου συνδρόμου ή τοποθέτησης ενδοστεφανιαίας πρόθεσης (stent).

Εκτιμάται ότι περίπου 10% των ασθενών που λαμβάνουν κουμαρινικά παράγωγα ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα θα χρειασθεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή σε άλλη παρεμβατική ιατρική πράξη.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής από τη μια δεν πρέπει να κινδυνεύσει από θρομβωτικό συμβάν λόγω διακοπής της αντιθρομβωτικής αγωγής και από την άλλη δεν πρέπει να κινδυνέψει από τυχόν αιμορραγία εξαιτίας μη διακοπής της. Άρα εκτιμάται αν μπορεί η επέμβαση να γίνει χωρίς διακοπή της αντιθρομβωτικής αγωγής και ποιος είναι ο αιμορραγικός κίνδυνος σε αυτήν την περίπτωση, αν από την άλλη πλευρά μπορεί να διακοπεί η αντιθρομβωτική αγωγή και ποιος είναι ο κίνδυνος θρόμβωσης σε περίπτωση διακοπής της και αν υπάρχει άλλη εναλλακτική αγωγή.

Για τη λήψη της ορθής απόφασης λαμβάνονται υπόψη η ένδειξη για την οποία χορηγείται η αντιθρομβωτική αγωγή, τα κλινικά δεδομένα  του ασθενή και το είδος της χειρουργικής επέμβασης στην οποία πρόκειται να υποβληθεί.

-Χειρουργικές επεμβάσεις με υψηλό κίνδυνο για αιμορραγία σε περίπτωση συνέχισης της αντιπηκτικής αγωγής:

Υπάρχουν επεμβάσεις που εμφανίζουν υψηλό ή δυνητικά υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μείζονος ή κλινικά σημαντικής αιμορραγίας στην περιεγχειρητική περίοδο.

Μείζων είναι  μια αιμορραγία που είναι ενδοκράνια ή θανατηφόρα και η οποία απαιτεί χορήγηση περισσοτέρων από 2 μονάδες συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων ή χορήγηση ινοτρόπων, που παρατείνουν τη νοσηλεία.

Κλινικά σημαντική χαρακτηρίζεται η αιμορραγία που απαιτεί τη λήψη επιπρόσθετων ιατρικών μέτρων (π.χ. εφαρμογή πιεστικής επίδεσης, πρόσθετα ράμματα).

Μικρή αιμορραγία είναι εκείνη που αυτοπεριορίζεται και δεν απαιτεί ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα.

Χειρουργικές επεμβάσεις με υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης σε περίπτωση διακοπής της λαμβανόμενης αντιπηκτικής αγωγής

Ο κίνδυνος θρόμβωσης χωρίς αντιπηκτική αγωγή χαρακτηρίζεται υψηλός (>10%/έτος), μέτριος (4% – 10%/έτος) ή χαμηλός (<4%/έτος).

Οι συνήθεις ενδείξεις για χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων είναι η ύπαρξη μηχανικής προσθετικής καρδιακής βαλβίδος και η κολπική μαρμαρυγή που έχει επιπρόσθετους παράγοντες κινδύνου για θρομβωτικό επεισόδιο και η θρομβοεμβολική νόσος με ή χωρίς ιστορικό πνευμονικής εμβολής.

Σε περίπτωση που οι ασθενείς λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα και πρόκειται να χειρουργηθούν:

Σε ασθενείς οι οποίοι παίρνουν ήδη αντιπηκτικά και εφόσον η επέμβαση στην οποία θα υποβληθούν επιβάλλει τη διακοπή της, γίνεται διακοπή των κουμαρινικών φαρμάκων 5 ημέρες πριν το χειρουργείο, ώστε το  INR να γίνει  <1,5.  Μετά την πάροδο μιας-δύο ημερών  από τη διακοπή των κουμαρινικών χορηγείταιηπαρίνη ή καλύτερα  ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους ανάλογα με τον κίνδυνο θρόμβωσης.  Εάν το INR παραμένει υψηλό, δηλαδή μεγαλύτερο από 1,5,  μία έως δύο ημέρες προ του χειρουργείου χορηγείται χαμηλή δόση (1 – 2 mg) βιταμίνης Κ από του στόματος. Η ηπαρινή χαμηλού μοριακού βάρους, εφόσον δοθεί, θα διακοπεί 4 ώρες προ του χειρουργείου σε περίπτωση ενδοφλέβιας ηπαρίνης ή 24 ώρες προ του χειρουργείου σε περίπτωση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.

-Υπόλοιπα φάρμακα

Η υπόλοιπη φαρμακευτική αγωγή συνεχίζεται έως και την ημέρα της εισαγωγής για το χειρουργείο. Κυρίως οι διαβητικοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά τους δισκία. Οι καρδιολογικοί ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν τα καρδιολογικά τους φάρμακα, εκτός και αν υπάρχει διαφορετική ιατρική οδηγία.

Γίνεται ενημέρωση του ιατρού και του νοσηλευτή για τα φάρμακα που λαμβάνονται και τα φάρμακα πλέον θα σας δίνονται από το νοσοκομείο, οπότε εσείς δεν πρέπει να παίρνετε μόνοι σας φάρμακα.

Φάρμακα θεωρούνται και τα παυσίπονα και τα καθαρτικά, ακόμη και τα κολλύρια και τα σπρέι για τη μύτη.

Διαβάστε, επίσης,

Για όσους παίρνουν αντιπηκτικά

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Μηχανάκι για παρακολούθηση του INR

Διαιτολόγιο για τα αντιπηκτικά

Αιμορραγία από τη μύτη

Τι πρέπει να προσέχετε με τα αντιπηκτικά;

Εγκεφαλική αιμορραγία

Ασπιρίνη

Η τροφή επηρεάζει τα φάρμακα

Η λίστα των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ

Έλεγχος πηκτικότητας αίματος

Τροφές εναντίον θρόμβων

Πρέπει να διορθώνεται η αναιμία πριν το χειρουργείο

Οι βιταμίνες για την χειρουργική επέμβαση

Όχι στα χειρουργεία μεγάλης βαρύτητας σε υπερήλικες

Πώς μπορούν να μειωθούν οι χειρουργικές επιπλοκές;

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΛοσιόν για την ανδρική τριχόπτωση
Επόμενο άρθροΔυσγευσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ