Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Πυρίτιο

Είναι ασφαλές το πυρίτιο;

Το πυρίτιο έχει χημικό σύμβολο Si και ατομικό βάρος 28, 1.

Απαντάται στη φύση σαν σίλικα (οξείδιο του πυριτίου) στον χαλαζία, την άμμο και τον αμμόλιθο ή σαν πυριτικά άλατα στο ορυκτό feldspar, την καολίνη και τον ανορθίτη.

Είναι το δεύτερο σε αφθονία στοιχείο μετά το οξυγόνο και αποτελεί, περίπου τα 27,5 γρ ανά 100 γραμ. του φλοιού της γης.

Το πυρίτιο και τα άλατα πυριτίου είναι τόσο αδιάλυτα, ώστε μόνο ίχνη τους βρίσκονται στους ιστούς του σώματος.

Έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι είναι ένα ιχνοστοιχείο βασικό στους υπό ανάπτυξη αρουραίους και τα κοτόπουλα, ενώ η έλλειψη πυριτίου σε αυτά τα είδη οδηγεί σε ανωμαλίες στα οστά τους.

Επιπρόσθετα το πυρίτιο είναι ένα βασικό συστατικό των χόνδρων, όπου αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο για την ισχύ και την ελαστικότητα του χόνδρινου ιστού.

Το πυρίτιο, επίσης, βοηθά να διατηρούνται ελαστικά τα τοιχώματα των αρτηριών, πράγμα που αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος.

Όλοι οι συνδετικοί ιστοί του σώματος περιέχουν πυρίτιο.

Οι τοξικές επιδράσεις του πυριτίου περιορίζονται στην περίπτωση εισπνοής της σίλικας σαν σκόνης που δημιουργείται από τη βιομηχανία άνθρακα, την υαλουργία, την παραγωγή κεραμικών και την ανατίναξη βράχων για την παραγωγή άμμου.

Η προκύπτουσα ασθένεια είναι η πυριτίαση ή σιλίκωση κατά την οποία τα σωματίδια σίλικας εναποτίθενται στους πνεύμονες, προκαλώντας ερεθισμό και τελικά απώλεια της ελαστικότητάς τους. Η κρυσταλλική σκόνη πυριτίου μπορεί να προκαλέσει πυριτίαση, αλλά η συνθετική άμορφη μορφή γέλης πυριτίου έχει σκληρυνθεί, και έτσι δεν προκαλεί πυριτίαση.

Τα παράγωγα πυριτίου που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή δισκίων συμπεριλαμβάνουν το διοξείδιο του πυριτίου.

Το διοξείδιο του πυριτίου χρησιμοποιείται σε ορισμένα κονιοποιημένα τρόφιμα ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη ροή τους.

Χρησιμοποιείται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό για την κατασκευή του χάλυβα, τη θερμική μόνωση, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, τους ημιαγωγούς, και τις οπτικές ίνες.

Το διοξείδιο του πυριτίου είναι μία ένωση που βρίσκεται στο έδαφος. Η σκόνη πυριτίου είναι ένα γνωστό καρκινογόνο, ερεθιστικό για τους πνεύμονες, και τοξίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όταν διηθείται μέσω του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος εξουδετερώνεται.

Όταν σίλικα λαμβάνεται από το φυτό horsetail μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θειαμίνης.

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία περιέχουν μικρές ποσότητες διοξειδίου του πυριτίου δεν είναι επιβλαβή.

Η κολοειδής σίλικα ή διοξείδιο του πυριτίου περιέχει 46,8 χλγρ πυριτίου ανά 100 χλγρ.


Η γέλη πυριτίου

Η γέλη σίλικας είναι μη τοξική, μη εύφλεκτη και μη δραστική και σταθερή στη συνήθη χρήση. Μπορεί να αντιδράσει με το υδροφθόριο, το φθόριο, το διφθοριούχο οξυγόνο, το τριφθοριούχο χλώριο, τα ισχυρά οξέα, τις ισχυρές βάσεις, και τα οξειδωτικά.

Η γέλη πυριτίου είναι ερεθιστική για την αναπνευστική οδό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του πεπτικού συστήματος, και η σκόνη από τα σφαιρίδια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια, έτσι θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. 

Η γέλη πυριτίου είναι μια κοκκώδης, υαλώδης, πορώδης μορφή διοξειδίου του πυριτίου που κατασκευάζεται συνθετικά από πυριτικό νάτριο. Η γέλη πυριτίου είναι σκληρότερη και πιο σταθερή από ό, τι τα κοινά τζελ, όπως η ζελατίνη ή το άγαρ.

Η γέλη σίλικας πιο συχνά απαντάται στην καθημερινή ζωή ως σφαιρίδια σε ένα μικρό (τυπικά 2 χ 3 cm) πακέτο χαρτί. Σε αυτή τη μορφή, χρησιμοποιείται ως ένα αποξηραντικό για να ελέγχει την τοπική υγρασία για να αποφευχθεί η αλλοίωση κάποιων αγαθών. Επειδή, η πυριτική πηκτή μπορεί να έχει προστιθέμενους χημικες ουσίες για να απορροφά την υγρασία τα πακέτα πυριτικής πηκτής συνήθως φέρουν προειδοποιήσεις για να μην καταναλώνεται το περιεχόμενό της.


Τύποι γέλης πυριτίου

Τύπου Α – σφαιρίδια, με πόρους 2,5 nm, σαν αποξηραντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορείς καταλυτών, προσροφητικών, διαχωριστές και προσροφητικά μεταβλητής πίεσης.

Τύπος Β – ημιδιαφανή λευκά σφαιρίδια, με διάμετρος πόρων 4,5-7,0 nm, σαν προσροφητικά υγρών, αποξηραντικά  και φορείς αρωμάτων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως φορείς καταλυτών και για τις ακαθαρσίες της γάτας.

Τύπος Γ – ημιδιαφανής, μικροπορώδης δομή, πρώτες ύλες για την παρασκευή των απορριμάτων γατών silica gel. Επιπροσθέτως ξηραίνονται και κοσκινίζονται και χρησιμοποιούνται για αποξήρανση, ως προσροφητικό μέσο  και φορείς καταλυτών.

Χρησιμοποιείται στη ζυθοποιεία των κόκκων για την μπύρα για να βελτιωθεί η γεύση, η καθαρότητα, το χρώμα και ο αφρός, και για την αφαίρεση των ακαθαρσιών.

Άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν χρήση σε διαγνωστικές ταινίες, σε συσκευές εισπνοής, σε σύριγγες, σε φάρμακα και σε κιτ υγιεινής του νοσοκομείου.

Στη χημεία, η γέλη πυριτίου χρησιμοποιείται στη χρωματογραφία ως στατική φάση, αλλά και στην οργανική σύνθεση και τον καθαρισμό ως αδιάλυτα αντιδραστήρια και καθαριστές.

Η γέλη σίλικας δεν  βιοδιασπάται σε νερό ή στο έδαφος.

Οι χρήσεις της γέλης πυριτίου ως πρόσθετο τροφίμων περιλαμβάνουν: αντισυσσωματικός παράγοντας, παράγοντας αφρισμού, σταθεροποιητής, προσροφητικός φορέας, παράγοντας κλιματισμού, γαλακτωματοποιητής, παράγοντας ελέγχου του ιξώδους, και παράγοντας αντικαθίζησης.

Διαβάστε, επίσης,

Ταλκ για τις μυκητιάσεις

Ποια δύναμη κρύβουν οι χάντρες στο κομπολόι

Πολυκόμπι

Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση

Απορροφήσιμα ηλεκτρονικά gadgets

Πρόσθετα τροφίμων

Γιατί μας ψεκάζουν συνεχώς;

Όγκοι μεσοθωρακίου

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ