Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΙατρικές συνταγές με το γκι

Ιατρικές συνταγές με το γκι

Print Friendly, PDF & Email

Ένα φυτό ειδικό για τους όγκους

 

 

 

 

Το γκι ή μελιός ή μελιάς ή μηλιός ή ιξός ή ιξιός ή γκυ ή σταφυλιές ή Viscum album L.ssp. abietis (Wiesb,) Abomeit είναι ένας παράξενος θάμνος που φυτρώνει σε κλαριά πολλών δέντρων, όπως σε μηλιές, λευκές βελανιδιές, λεύκες, φλαμουριές, έλατα, καστανιές κ.ά. και είναι φυτό μελιτογόνο.

Το γκι είναι ημιπαράσιτο φυτό των πεύκων και άλλων δένδρων, ξυλώδες, με διχότομη διακλάδωση. Φύλλα σε ζεύγη, δερματώδη, στενά στη βάση, στρογγυλά στην κορυφή, κιτρινωπά, με άκρες ακέραιες. Άνθη σχεδόν αφανή, κιτρινωπά με 4 πέταλα, αρσενικά και θηλυκά σε διαφορετικά φυτά. Ράγες λευκές, κολλώδεις, βορά πουλιών που τις μεταφέρουν εδώ κι εκεί.

Στην Κρήτη, στη Θρύπτη, παρουσιάζεται μόνο πάνω σε πεύκα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα απαντάται και σε άλλα δέντρα, όπως έλατα και βαλανιδιές.


Χρήσιμα μέρη του γκι

Η φλούδα και τα φύλλα. Πολλοί πετούν τους καρπούς γιατί τους θεωρούν τοξικούς.

Μερικά κλαριά γκι να μαζέψετε στο τέλος φθινοπώρου. Το καλύτερο γκι είναι αυτό που φυτρώνει πάνω στα κλαδιά βελανιδιάς. Κόβετε τα φύλλα και τη φλούδα, τα πλένετε, τα καθαρίζετε, τ’ αφήνετε να ξεραθούν στη σκιά και τακλείνετε σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά.


Δραστικές ουσίες του γκι

Περιέχει τριτερπένια, όπως βισκόλες Α και Β και ένα γλυκοσίδιο της σαπωνίνης και βισκοτοξίνη. Τα κλαδιά του γκι είναι άοσμα και στυφά, όσο είναι φρεσκά όσο είναι φρέσκα και πικρίζουν όταν ξεραθούν. Οι περισσότερες δραστικές ουσίες βρίσκονται στη φλούδα.


Ιδιότητες και χρήσεις του γκι

Χρησιμοποιείται για την επιληψία, τους σπασμούς και για υπέρταση, εξαιτίας της αλκαλοειδούς ουσίας της βισκίνης. Για να πέσει η αρτηριακή πίεση, αφήνετε για μερικές ημέρες 40 γραμμάρια ιξό μέσα σε ένα λίτρο λευκό κρασί, το φιλτράρετε και το πίνετε σε δοσολογία 100 γραμμάρια την ημέρα.

Είναι πανάκεια για τους ίλιγγους, την επιληψία και τους όγκους.

Το γκι είναι κατάλληλο για ημικρανίες, δύσπνοια, λόξυγγα, άγχος, καρδιακές διαταραχές, κρίσεις άσθματος, λαχάνιασμα, αυξημένο σφυγμό, στιγμιαίες εξάψεις και διαταραχές εμμηνόπαυσης και την υστερία.

Το φυτό αυτό, επίσης, χρησιμοποιείται για την αρτηριοσκλήρωση, τη φυματίωση, την παρακράτηση ούρων, την ουρική αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς, τη λιθίαση και τους πόνους των νεφρών.

Έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με τη βαλεριάνα  και συνδυάζεται με αυτή, ιδίως στην επιληψία.

Είναι διουρητικό σε νεφρίτιδες, ουραιμία και την λευκωματουρία που συνοδεύει την ψαμμίαση.

Διαλύει αποστήματα και όγκους.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για το γκι

  • Παίρνουμε 150 γραμμάρια  φρέσκα φύλλα και βλαστάρια γκι, τα κοπανάμε στο γουδί ή τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε δύο λίτρα βραστό νερό, για 12 ώρες. Πίνουμε ένα κουταλάκι τη μέρα.
  • Έγχυμα ή αφέψημα φύλλων και βλασταριών για κομπρέσες σε ρευματισμούς και νευρίτιδα. Μισή χούφτα φύλλα σε ένα λίτρο.
  • Βάζουμε 30 γραμμάρια γκι σε κάθε λίτρο άσπρο κρασί (όχι ρετσίνα) και ύστερα από 10 ημέρες μπορούμε να πίνουμε από ένα κρασοπότηρο τη μέρα (αν δεν μας πειράζουν τα οινοπνευματώδη, βέβαια).
  • Βάζουμε 60 γραμμάρια κοπανισμένο φυτό σε ένα φλιτζάνι νερό και πίνουμε μια κουταλιά της σούπας, μερικές φορές τη μέρα.
  • Γκι περιέχουν αρκετά γαληνικά φαρμακοσκευάσματα που μπορεί να σας δώσει ο γιατρός.
  • Για την επιληψία και τις νευρικές παθήσεις μπορούμε να ξεράνουμε γκι να το κάνουμε σκόνη και να παίρνουμε μια δόση 30 κόκων κάθε 6 ώρες.

Παρενέργειες: Το γκι σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό. Προκαλεί χάσιμο των αισθήσεων και προσβάλλει το νευρικό σύστημα. Γι΄αυτό επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε μόνο τα πράσινα μέρη του (βλαστάρια, φύλλα) και μόνο με τις δόσεις που περιγράφουμε.

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία του καρκίνου με Iscador

Viscum album

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ