Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024

Η κύφωση

Όταν κάποιος έχει καμπούρα

Η κύφωση, ICD-10 M40.0-M40.2, M42.0, E64.3, Q76.4, M84.0, M96.2, M96.3, είναι μια κατάσταση στην οποία το πάνω μέρος πίσω στην πλάτη είναι υπερβολικά κυρτό και εμφανίζεται πιο στρογγυλεμένο από το κανονικό. Ενώ, κάποιος βαθμός καμπυλότητας είναι φυσιολογικός, μια καμπύλη πάνω από 40 βαθμούς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κύφωση.

Η κύφωση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, εκτός του ότι από πίσω εμφανίζεται καμπούρα (στη θωρακική και ιερή μοίρα).

Η καμπύλωση της αυχενικής και οσφυϊκής περιοχής της σπονδυλικής στήλης ονομάζεται λόρδωση.

Η αιτία δεν είναι γνωστή και η κατάσταση φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική και παρατηρείται πιο συχνά στους άνδρες από τις γυναίκες.

Η υψηλού βαθμού κύφωση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσφορία, δύσπνοια και δυσπεψία, καρδιαγγειακές ανωμαλίες, νευρολογικές διαταραχές και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μικρότερη διάρκεια ζωής.

Η γωνία Cobb είναι η προτιμώμενη μέθοδος μέτρησης της κύφωσης.


Τύποι κύφωσης

Οι κύριοι τύποι της κύφωσης είναι:

•        Ορθοστατική κύφωση – Αυτή, συνήθως, αναπτύσσεται κατά την εφηβεία και οφείλεται στην κακή στάση του σώματος, όπως το συχνό καμπούριασμα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, που επηρεάζει την φυσιολογική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης

•        Κύφωση του Scheuermann – Αυτή αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών. Οι σπόνδυλοι που συνθέτουν τη σπονδυλική στήλη δεν αναπτύσσονται με τον τρόπο που θα έπρεπε, και η πλάτη παίρνει μια καμπύλη κλίση.

•        Συγγενής κύφωση – Είναι η κύφωση στην οποία η σπονδυλική στήλη δεν αναπτύσσεται κανονικά στη μήτρα.

•        Κύφωση από οστεοπόρωση –  Μπορεί, επίσης, να αναπτυχθεί αργότερα στη ζωή ως αποτέλεσμα μιας υποκείμενης νόσου, όπως η οστεοπόρωση (εξασθένιση των οστών).

        Διατροφική κύφωση μπορεί να προκύψει από διατροφικές ελλείψεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης D (ραχίτιδα), που μαλακώνει τα οστά με αποτέλεσμα την κύρτωση της σπονδυλικής στήλης και των άκρων από το σωματικό βάρος του παιδιού.

        Δυσμορφία Gibbus είναι μια μορφή κύφωσης που προκαλείται από τη φυματίωση.

       Μετατραυματική κύφωση (M84.0) μπορεί να προκύψει από αναποτελεσματική θεραπεία καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης.


Διάγνωση κύφωσης

Η διάγνωση της κύφωσης γίνεται γενικά μέσω της παρατήρησης και των μετρήσεων. Οι ιδιοπαθείς αιτίες, όπως η σπονδυλική ενσφήνωση ή άλλες ανωμαλίες, μπορεί να επιβεβαιωθούν μέσω των ακτινογραφιών.

Η οστεοπόρωση, μια πιθανή αιτία κύφωσης, μπορεί να επιβεβαιωθεί με μέτρηση οστικής πυκνότητας.


Θεραπεία κύφωσης

Η θεραπεία για την κύφωση εξαρτάται από την έκταση της καμπούρας, και αν υπάρχουν επιπλέον συμπτώματα, όπως πόνος στην πλάτη, καθώς και από τις υποκείμενες αιτίες.

Οι ήπιες περιπτώσεις στα παιδιά συχνά δεν απαιτούν καμία θεραπεία, και η κύφωση διορθώνεται, καθώς το σώμα τους ωριμάζει.

Εναλλακτικά, μπορεί να είναι δυνατόν να διορθωθεί η σπονδυλική στήλη χρησιμοποιώντας μη χειρουργικές θεραπείες, όπως η αντιστήριξη.

Πιο σοβαρές περιπτώσεις θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της σπονδυλικής στήλης.

Η ορθοστατική θωρακική κύφωση μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με επανεκπαίδευση της στάσης του σώματος και ενισχυτικές κινήσεις.

Η ιδιοπαθής θωρακική κύφωση, λόγω της σπονδυλικής ενσφήνωσης, των καταγμάτων, ή των ανωμαλιών των σπονδύλων είναι πιο δύσκολο να διορθωθεί από τη σωστή στάση του σώματος. Τα παιδιά που δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους μπορεί να παρουσιάζουν μακροχρόνιες βελτιώσεις με τον κηδεμόνα. Ασκήσεις μπορεί να ανακουφίσουν από την ταλαιπωρία που σχετίζεται με τους ραχιαίους μυς. Διάφορες θέσεις ή η ήπια έλξη μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον πόνο που συνδέεται με την πίεση των ριζών των νεύρων. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί για την σοβαρή ιδιοπαθή κύφωση.

Οι κηδεμόνες και οι νάρθηκες μπορεί να βοηθήσουν.

Ο νάρθηκας Milwaukee είναι ένα συγκεκριμένο στήριγμα που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της κύφωσης στις ΗΠΑ. Ο νάρθηκας CAD / CAM χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για τη θεραπεία διαφόρων τύπων κύφωσης.

Εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία είναι η μέθοδος Schroth, ένα σύστημα φυσικής θεραπείας για την σκολίωση και τις σχετικές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης. Γίνεται  σε ύπτια θέση, τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από την περιοχή της ωμοπλάτης και γίνεται οπίσθιο τέντωμα του από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σοβαρές περιπτώσεις. Σε ασθενείς με προοδευτική κυφωτική παραμόρφωση η κυφοπλαστική μπορεί να συλλάβει στην διόρθωση της παραμόρφωσης και να ανακουφίσει τον πόνο. Η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία,  απαιτώντας μόνο ένα μικρό άνοιγμα στο δέρμα. Ο κύριος στόχος είναι να φέρει  τον κατεστραμμένο σπόνδυλο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αρχικό του ύψος.

Επιπλοκές κυφοπλαστικής

Ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από την χειρουργική επέμβαση εκτιμάται ότι είναι 5%, παρόμοιος με τον κίνδυνο της χειρουργικής επέμβασης για τη σκολίωση. Πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι η φλεγμονή των μαλακών ιστών, οι αναπνευστικές διαταραχές, η αιμορραγία, και οι τραυματισμοί των νεύρων. Σύμφωνα με  πιο πρόσφατα στοιχεία, το πραγματικό ποσοστό των επιπλοκών μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο.

Παρακολουθήστε το βίντεο στα πολυμέσα με 6 απλές ασκήσεις για πρόληψη της κύφωσης

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κύφωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κύφωση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αχονδροπλασία

Νεανική οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση

Το τεστ ενός λεπτού για την οστεοπόρωση

Κυφοπλαστική

Σκολίωση

Αλλαγές στον ηλικιωμένο

Σύνδρομο Morquio

www.emedi.gr

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/t3BYGr47gmg” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για τη γυναικεία υπογονιμότητα

Διατροφή για τη γυναικεία υπογονιμότητα. Η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη γονιμότητα, μέσω διαφόρων μηχανισμών Διατροφή για τη γυναικεία υπογονιμότητα Βασική προϋπόθεση για τη γονιμότητα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ