Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤοκετός μετά από μεταμόσχευση μήτρας

Τοκετός μετά από μεταμόσχευση μήτρας

Print Friendly, PDF & Email

Γυναίκα γεννάει μετά από μεταμόσχευση μήτρας

Το αγόρι γεννήθηκε πρόωρα, αλλά υγιές από τη μητέρα στην Σουηδία τον περασμένο μήνα μετά από δωρεά της μήτρας από μια 61 ετών φίλη της. Η 36χρονη μητέρα έλαβε τη μήτρα από μια στενή οικογενειακή φίλη πέρυσι.

Το αγοράκι της γεννήθηκε πρόωρα, αλλά υγιές τον περασμένο μήνα, και η μητέρα και το παιδί είναι τώρα στο σπίτι και καλά.

Το επίτευγμα ανοίγει μία νέα, αλλά ακόμα σε πειραματικό στάδιο εναλλακτική λύση για μερικές από τις χιλιάδες γυναίκες που δεν είναι σε θέση να έχουν τα παιδιά επειδή έχασαν την μήτρα τους από καρκίνο ή γεννήθηκαν χωρίς να έχουν μήτρα.

Δύο απόπειρες για μεταμόσχευση μήτρας και τεκνοποίηση στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι γιατροί σε Βρετανία, Γαλλία,  Ιαπωνία και Τουρκία κάνουν μεταμοσχεύσεις μήτρας, αλλά χρησιμοποιώντας μήτρες από γυναίκες που μόλις έχουν πεθάνει αντί από ζώντες δότες.

Η γυναίκα από τη Σουηδία είχε υγιείς ωοθήκες, αλλά είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα. Έλαβε την μήτρα από μια 61 ετών οικογενειακή φίλη που είχε περάσει στην εμμηνόπαυση και έχει δύο παιδιά. Η μήτρα ήταν υγιής. Η γυναίκα έπρεπε να λάβει τρία φάρμακα για να αποτραπεί η απόρριψη της μήτρας. Περίπου έξι εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, η γυναίκα είχε έμμηνο ρύση – ένα σημείο ότι η μήτρα ήταν υγιής. Μετά από ένα χρόνο, όταν οι γιατροί ήταν βέβαιοι ότι η μήτρα λειτουργούσε καλά, μεταφέρθηκε ένα μόνο έμβρυο που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας τα ωάρια της γυναίκας και το σπέρμα του συζύγου της.

Η γυναίκα, που έχει μόνο ένα νεφρό, είχε τρία ήπια επεισόδια απόρριψης, μεταξύ των οποίων ένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Η ανάπτυξη και η ροή του αίματος του μωρού στη μήτρα και τον ομφάλιο λώρο ήταν κανονική μέχρι την 31η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, όταν η μητέρα ανέπτυξε την επικίνδυνη κατάσταση υψηλής αρτηριακής πίεσης με προεκλαμψία. Όταν εντοπίστηκε ανώμαλος εμβρυϊκός καρδιακός ρυθμός το μωρό γεννήθηκε με καισαρική τομή. Το μωρό είχε φυσιολογικό βάρος  για αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Η πλήρης κύηση είναι περίπου 40 εβδομάδες. Το μωρό βγήκε από τη νεογνική μονάδα 10 ημέρες μετά τη γέννησή του.

Το επίτευγμα των Σουηδών γιατρών θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Lancet.

Τα περισσότερα ζευγάρια θα κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν ένα μωρό.

Για τους νέους γονείς, η σκέψη να αποκτήσουν ένα δεύτερο μωρό τώρα είναι λίγο πρόωρη.

Άλλωστε, φαίνονται πολύ ευχαριστημένοι, που απόκτησαν δικό τους μωρό…

Διαβάστε, ακόμη,

Υστερεκτομή

Για πoιους λόγους δεν μπορείτε να κάνετε παιδί

Υγιές παιδί και εξωσωματική

Ενδομήτριες συμφύσεις

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Τι είναι η εκλαμψία

Πρόωρος τοκετός

Πότε η κύηση είναι υψηλού κινδύνου

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ