Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟ ακτινοεμβολισμός

Ο ακτινοεμβολισμός

Print Friendly, PDF & Email

Ο ακτινοεμβολισμός είναι μια θεραπεία του καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο ακτινοεμβολισμός είναι μια θεραπεία του καρκίνου στην οποία ραδιενεργά σωματίδια χορηγούνται σε έναν όγκο μέσω του αίματος. Η τοποθέτηση σωματιδίων στον όγκο εκπέμπει ακτινοβολία που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Ο ακτινοεμβολισμός  πιο συχνά χρησιμοποιείται σε καρκίνους στο ήπαρ.


Διαδικασία του ακτινοεμβολισμού

Ο ακτινοεμβολισμός  γίνεται με αγγειογραφία. Ένας γιατρός εισάγει έναν καθετήρα σε μια αρτηρία στη βουβωνική χώρα. Υπό την καθοδήγηση ακτίνων Χ, ο καθετήρας κινείται εντός των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο στο ήπαρ. Ο γιατρός στη συνέχεια διοχετεύει το υγρό που περιέχει μικροσκοπικά ραδιενεργά σωματίδια στην κατάλληλη αρτηρία (ή αρτηρίες). Τα σωματίδια παραμένουν στον όγκο, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στα κύτταρα του καρκίνου, σκοτώνοντας τα, και συρρικνώνοντας τον όγκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το περιβάλλον υγιές ήπαρ υφίσταται βλάβη από την ακτινοβολία μετά τον ακτινοεμβολισμό. Η ακτινοβολία στα σωματίδια εξαφανίζεται σταδιακά σε έναν μήνα. Τα σωματίδια παραμένουν στη θέση αυτή.

Πριν τον ακτινοεμβολισμό εξετάσεις πραγματοποιούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η πιθανότητα της επιτυχίας. Αυτές περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και αξιολόγηση της ροής του αίματος, με μια αρχική αγγειογραφία. Η πρώτη αγγειογραφία χρησιμεύει ως διαγνωστική, επιτρέποντας σε ένα γιατρό να βεβαιωθεί ότι οι αρτηρίες της κοιλιάς και του ήπατος είναι κατάλληλες για ακτινοεμβολισμό.


Χρήσεις ακτινοεμβολισμού

Ο ακτινοεμβολισμός, συνήθως, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου στο ήπαρ:

 • Καρκίνος που έχει εξαπλωθεί και έχει κάνει μετάσταση στο ήπαρ από έναν πρωτοπαθή όγκο από αλλού (όπως παχέος εντέρου ή καρκίνου του μαστού κ. ά)
 • Καρκίνος που αναπτύσσεται πρωτοπαθώς στο ήπαρ (όπως ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα)

Ο ακτινοεμβολισμός έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί για άλλες μορφές καρκίνου, όπως:

 • Χολαγγειοκαρκίνωμα
 • Καρκίνος του μαστού ή του πνεύμονα με μετάσταση στο ήπαρ
 • Νευροενδοκρινείς όγκοι, όπως καρκινοειδείς όγκοι, που έχουν εξαπλωθεί στο ήπαρ

Ο ακτινοβολισμός μπορεί να είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνος του ήπατος μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Τα άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο ή μη φυσιολογική ροή αίματος μεταξύ του ήπατος και των πνευμόνων, συνήθως, δε μπορούν να κάνουν ακτινοεμβολισμό.


Ανεπιθύμητες ενέργειες ακτινοεμβολισμού

Πολλοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα  κόπωσης, ναυτία, κοιλιακό άλγος, πυρετό, και απώλεια της όρεξης μετά τον ακτινοεμβολισμό. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες, και οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν εξιτήριοαπό το νοσοκομείο μέσα σε μια ημέρα μετά τη διαδικασία.


Πιθανές επιπλοκές του ακτινοεμβολισμού:

 • Σοβαρό έλκος στο στομάχι ή το λεπτό έντερο
 • Ανεπάρκεια ήπατος ή  χοληδόχου κύστης
 • Επικίνδυνα χαμηλός αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων
 • Βλάβη στους πνεύμονες από την ακτινοβολία

Ακτινοεμβολισμός με TheraSphere

Σε αυτή την εσωτερική ακτινοβολία, μικροσκοπικά γυάλινα σφαιρίδια ή ρητίνης, που ονομάζονται μικροσφαιρίδια, τοποθετούνται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν ένα όγκο ώστε να εμποδιστεί η παροχή αίματος στον όγκο και να δοθεί μια υψηλή δόση ακτινοβολίας για να καταστρέψει τον όγκο. Ο TheraSphere, ένας τύπος ακτινοεμβολισμού, για πρωτογενείς καρκίνους του ήπατος και καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί στο ήπαρ (μαστού, παχέος εντέρου, πνεύμονα, και καρκίνου του παγκρέατος).

Τα γυάλινα σφαιρίδια απελευθερώνονται στη θέση του όγκου στο ήπαρ, μέσω ενός καθετήρα αιμοφόρων αγγείων και  αρτηριών. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στο γιατρό να τοποθετήσει ακριβώς τα μικροσφαιρίδια TheraSphere απευθείας μέσα στο αίμα που τροφοδοτεί το ήπαρ. Η θεραπεία δεν προκαλεί πόνο και έχει ήπιες παρενέργειες. Μόλις τοποθετηθούν τα σφαιρίδια, αυτά εκπέμπουν υψηλή δόση ακτινοβολίας για αρκετές εβδομάδες, και μετά καθίστανται αδρανή, και δεν εκπέμπουν ακτινοβολία.

Τα οφέλη της θεραπείας TheraSphere:

 • Εξωνοσοκομειακή διαδικασία εφάπαξ
 • Στοχεύει στη θέση του όγκου, μειώνοντας τη βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς και όργανα
 • Δυνητικά λιγότερες παρενέργειες από τις παραδοσιακές θεραπείες ακτινοβολίας
 • Μπορεί να επιτρέψει μελλοντικές θεραπείες και διαδικασίες, όταν απαιτείται
 • Μπορεί να συρρικνωθεί ο όγκος αρκετό για να καταστεί δυνατή η χειρουργική επέμβαση

Να θυμάστε!!! Η ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Μελάνωμα στο μάτι

Καρκίνος ήπατος

Θεραπευτικές εφαρμογές εμβολισμού

Κινέζικη ιατρική και καρκίνος ήπατος

www.emedi.gr

 

   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ