Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΤο να πεθαίνει κανείς με αξιοπρέπεια
Array

Το να πεθαίνει κανείς με αξιοπρέπεια

Print Friendly, PDF & Email

Όταν η ποιότητα ζωής είναι πιο πολύτιμη από την ίδια τη ζωή

Μια 29χρονη νιόπαντρη γυναίκα που πάσχει από καρκίνο τελικού σταδίου αποφάσισε να πάει στο Όρεγκον για να τερματίσει τη ζωή της με τους δικούς της όρους της.

Το περιοδικό People αναφέρει ότι η Brittany Maynard θα τερματίσει τη ζωή της την 1η Νοεμβρίου μία ημέρα μετά τα γενέθλιά του συζύγου της προκειμένου να ξεφύγουν από τον πόνο που θα προκαλέσει η μάχη της με το γλοιοβλάστωμα.

Η Brittany Maynardάρχισε να έχει σοβαρές κεφαλαλγίες λίγο μετά το γάμο με το σύζυγό της Dan Diaz. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι έχει μία κακοήθη και επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου… πολύμορφο γλοιοβλάστωμα.

Οι γιατροί αρχικά της έδωσαν τρία έως 10 χρόνια επιβίωση αλλά οι επόμενες εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο καρκίνος ήταν πιο επιθετικός από ό, τι νόμιζαν. Ως αποτέλεσμα, το προσδόκιμο ζωής της μειώθηκε στους έξι μήνες...

Αυτό συνέβηκε τον περασμένο Απρίλιο. Έχει ήδη ζήσει από τότε έξι μήνες, αλλά αποφάσισε ότι το γλοιοβλάστωμα και οι επιπλοκές του δεν είναι ο τρόπος που θέλει να πεθάνει.

Η Brittany Maynard έχει κάνει αμέτρητες συζητήσει με πολλούς γιατρούς για το πώς θα πεθάνει από το γλοιοβλάστωμα, και θεωρεί ότι είναι πολύ τρομακτικός και επώδυνος τρόπος για να πεθάνει έτσι.

Το να πεθάνει κανείς με αξιοπρέπεια είναι λιγότερο τρομακτικό και επώδυνο…

Οι γιατροί της είπαν να κάνει ολοκρανιακή ακτινοβολία εγκεφάλου κατά την οποία τα μαλλιά της θα έπεφταν και θα πάθαινε εγκαύματα.

Σε λίγο καιρό δεν θα μπορούσε να μιλάει και να κινηθεί…

Η εξέλιξη, λόγω του νεαρού της ηλικίας της είναι ταχεία…

Η ποιότητα της ζωής είναι καλύτερη από την ίδια τη ζωή, πιστεύει η Brittany.

Μετά από μήνες έρευνας, για να σιγουρευτεί ότι η απόφασή της είναι και η σωστή η ίδια και η οικογένειά της πήραν την απόφαση

Αφού δεν υπάρχει θεραπεία που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή της, και οι θεραπείες θα καταστρέψουν το λίγο χρόνο που της έχει απομείνει αποφάσισε ότι η μόνη επιλογή της ήταν να πεθάνει με υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Δυστυχώς, ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Η Maynard αποφάσισε να μετακομίσει στο Όρεγκον, όπου οι νόμοι επιτρέπουν σε έναν ασθενή να πάρει τη ζωή στα χέρια του, και εγκαταστάθηκαν εκεί με το σύζυγο και τη μητέρα της.

Οι γιατροί προσδιόρισαν γρήγορα ότι πληρούνται τα κριτήρια για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία βάσει του νόμου και της έδωσαν τη συνταγή για τη φαρμακευτική αγωγή που θα πάρει για να τελειώσει τη ζωή της την ημέρα της επιλογής της.

Επιμένει ότι αυτό που κάνει δεν είναι αυτοκτονία και στην πραγματικότητα δεν θέλει να πεθάνει, και αυτό που θα ήθελε όσο τίποτε άλλο είναι να υπήρχε μια θεραπεία για την ασθένειά της, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει.

Έτσι σχεδιάζει να πάρει τη ζωή της την 1η Νοεμβρίου, την ημέρα μετά τα γενέθλιά του συζύγου της, ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι και ακούει την αγαπημένη της μουσική. Θα περιβάλλεται από την άμεση οικογένειά της, η οποία είναι ο σύζυγός της, η μητέρα της, ο πατριός της και ο καλύτερος φίλος της, ο οποίος είναι γιατρός. Θέλει να πεθάνει πάνω στο δωμάτιό της που μοιράζεται με τον σύζυγό της και να περάσει στο θάνατο ειρηνικά με τη μουσική που της αρέσει.

Παρακολουθήστε το συγκλονιστικό βίντεο στα πολυμέσα…

Ο σύζυγός της υποστηρίζει την απόφασή της και δεν θέλει να την δει να υποφέρει…

Θα είναι δίπλα της και θα την κρατάει αγκαλιά εκείνη την ημέρα…

Διαβάστε, επίσης,

Ευθανασία

Ο μύθος του Αισώπου για την ευθανασία

Γαρίφαλο

Τεχνητό κώμα

Εγκεφαλικός θάνατος

Πώς ο θάνατος μπορεί να γίνει χαρούμενο γεγονός

Ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην Ογκολογία

www.emedi.gr

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/yPfe3rCcUeQ” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ