Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΗ ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των όγκων

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των όγκων

Επιτέλους, ήρθε η νέα εποχή στη θεραπεία του καρκίνου

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η ανοσοθεραπεία μπορεί να νικήσει τον καρκίνο.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των όγκων ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε 30 τύπους καρκίνων.

Η ανοσοθεραπεία είναι η απελευθέρωση του μπλοκαρισμένου ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, ώστε αυτοί οι ίδιοι οι οργανισμοί να πολεμούν τους όγκους.

Τα καινούρια μονοπάτια που ανακαλύφθηκαν στην καρκινογένεση άνοιξε τον δρόμο για την ανοσοθεραπεία και την καταπολέμηση του καρκίνου μέσω ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού.

Έφτασε πια η εποχή που η θεραπεία του καρκίνου γίνεται πιο ακριβής. Και γι΄αυτό επιστρατεύεται το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον καρκίνο, ώστε να τον πολεμά.

Παράδειγμα της ανοσοθεραπείας αποτελεί το pembrolizumab που είναι αναστολέας σημείων ελέγχου φρένων (checkpoints inhibitors). Με τον αναστολέα αυτό λύνονται κάποια φρένα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία δεν επιτρέπουν σε αυτό να αναγνωρίσει τον καρκίνο και να του επιτεθεί. Έτσι υπάρχει μεγάλη ακρίβεια στη θεραπεία του καρκίνου και φυσικά δεν υπάρχουν οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας που καταστρέφουν την πoιότητα ζωής των ασθενών (απώλεια μαλλιών, κόπωση, ναυτία, θάνατος). Με την ανοσοθεραπεία αποκαλύπτεται το μοριακό καμουφλάζ που επιστρατεύουν πολλοί τύποι όγκων για να προστατεύονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και το εξαπατούν κάνοντάς το να πιστεύει ότι είναι φυσιολογικοί κι έτσι αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα απελευθερώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να πολεμά τους όγκους.

Και πώς το κάνει αυτό; Το βασικό μονοπάτι που καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση είναι το PD-1, που είναι μια πρωτεϊνη υποδοχέας που εκφράζεται σε ενεργοποιημένα Τ λεμφοκύτταρα κι ενώνεται με τους συνδέτες της που είναι οι πρωτεϊνες PD-L1 και PD-L2 που φυσικά εκφράζονται στα καρκινικά κύτταρα. Τα αντισώματα anti-PD-1 παρεμβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία κι έτσι δεν γίνεται η σύνδεση και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ελεύθερο να αναγνωρίσει τους όγκους και να τους καταστρέψει.

Το μονοπάτι PD-1, φυσικά δεν απαντάται μόνο στο μελάνωμα αλλά φαίνεται ότι απαντάται σε όλους τους καρκίνους.

Αναμένονται με αγωνία τα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε 30 διαφορετικούς τύπους κυττάρων.

Βέβαια και στην ανοσοθεραπεία υπάρχουν παρενέργειες, όπως αυτοάνοσες παρενέργειες από την επίθεση του ανοσοποιητικού σε υγιείς ιστούς με αποτέλεσμα εντεροκολίτιδα, θυρεοειδίτιδα, ηπατίτιδα, παγκρεατίτιδα και πνευμονίτιδα, αλλά σε ποσοστό μικρότερο από 1%. Οι παρενέργειες αυτές ανταποκρίνονται στα κορτικοειδή.

Για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου είναι σημαντικό να εντοπιστούν ακριβείς βιοδείκτες που θα αποκαλύψουν ποιοί ασθενείς θα ανταποκριθούν στη θεραπεία.

Διαβάστε, επίσης,

Το τέλος των αυτοάνοσων νοσημάτων

Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο

Οι κυτοκίνες και οι χημειοκίνες στη θεραπεία του καρκίνου

Μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα εναντίον του καρκίνου

Ενεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς

Βιολογική θεραπεία του καρκίνου

Φαρμακοδυναμική στην ογκολογία

Τι είναι ο καρκίνος;

Υποσχόμενη θεραπεία για την λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Βιολογικές θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ