Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ βρογχοσκόπηση

Η βρογχοσκόπηση

Χρήσιμες πληροφορίες για τη βρογχοσκόπηση

Γράφει ο

Δρ Ιωάννης Κριαράς,

Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, MD, PhD

Η βρογχοσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική τεχνική για την επισκόπηση των αεραγωγών για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Το βρογχοσκόπιο εισάγεται μέσα στους αεραγωγούς, συνήθως μέσα από την μύτη ή το στόμα, ή  μέσω τραχειοστομίας και σωλήνα διασωλήνωσης. Αυτό επιτρέπει στον πνευμονολόγο να εξετάσει αεραγωγούς του ασθενούς για ξένα σώματα, αιμορραγία, όγκους, ή φλεγμονή. Δείγματα μπορούν να ληφθούν από το εσωτερικό των πνευμόνων.

Τα βρογχοσκόπια είναι εύκαμπτα, οπότε η εξέταση γίνεται με τοπική αναισθησία ή άκαμπτα οπότε η τεχνική γίνεται με γενική αναισθησία. 


Άκαμπτο βρογχοσκόπιο

Βρογχοσκόπηση με άκαμπτο βρογχοσκόπιο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ξένων αντικειμένων. Η άκαμπτη βρογχοσκόπηση προτιμάται για την αφαίρεση ξένου σώματος, διότι επιτρέπει την προστασία των αεραγωγών και την εύκολη αφαίρεση.

Η  μαζική αιμόπτυση, ορίζεται ως απώλεια> 600 mL αίματος σε 24 ώρες, και είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την έναρξη ενδοφλέβιας χορήγησης υγρών και εξέταση με άκαμπτο βρογχοσκόπιο. Ο μεγαλύτερος αυλός του άκαμπτου βρογχοσκοπίου έναντι του στενού αυλού του εύκαμπτου βρογχοσκοπίου επιτρέπει την εκτέλεση πολλών θεραπευτικών εφαρμογών, όπως ηλεκτροκαυτηρίαση που συμβάλλει στον έλεγχο της αιμορραγίας. 


Εύκαμπτο βρογχοσκόπιο οπτικών ινών

Το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο είναι μακρύτερο και λεπτότερο από ένα άκαμπτο βρογχοσκόπιο. Περιέχει ένα σύστημα οπτικών ινών που μεταδίδει μια εικόνα σε βιντεοκάμερα στο αντίθετο άκρο. Το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο επιτρέπει την περιήγηση σε επιμέρους λοβούς ή τμήματα βρόγχων. Πιο ευέλικτα βρογχοσκόπια έχουν, επίσης, αναρρόφηση ή άλλα εξαρτήματα, αλλά αυτά είναι σημαντικά μικρότερα από εκείνα των άκαμπτων βρογχοσκοπίων.

Το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο προκαλεί λιγότερη δυσφορία στον ασθενή από το άκαμπτο βρογχοσκόπιο και η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και με ασφάλεια κάτω από μέτρια καταστολή.

Είναι η τεχνική επιλογής.


Η διαδικασία της βρογχοσκόπησης

Η βρογχοσκόπηση μπορεί να διεξαχθεί σε ένα ειδικό χειρουργικό δωμάτιο, στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ή σε οποιαδήποτε τοποθεσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο ασθενής συχνά λαμβάνει αντιαγχολυτικά και αντιεκκριτικά φάρμακα (για τις στοματικές εκκρίσεις), όπως  ατροπίνη, και μερικές φορές ένα αναλγητικό όπως η μορφίνη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ηρεμιστικά, όπως η μιδαζολάμη ή η προποφόλη. Ένα τοπικό αναισθητικό δίνεται, συχνά, για την αναισθησία των βλεννογόνων του φάρυγγα, του λάρυγγα και της τραχείας. Ο ασθενής παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας με έλεγχο της πίεσης του αίματος, με ηλεκτροκαρδιογράφημα, και παλμική οξυμετρία.

Το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο εισάγεται με τον ασθενή σε καθιστή ή ύπτια θέση. Μόλις το βρογχοσκόπιο εισαχθεί εντός του άνω αεραγωγού, οι φωνητικές χορδές επιθεωρούνται. Το όργανο προωθείται μέσω της  τραχείας προς το βρογχικό σύστημα και κάθε περιοχή ελέγχεται, καθώς,  το βρογχοσκόπιο περνά. Εάν μια ανωμαλία ανακαλυφθεί, λαμβάνονται δείγματα, χρησιμοποιώντας μία βούρτσα, μια βελόνα ή μία λαβίδα. Με διαβρογχική βιοψία μπορεί να ληφθούν δείγματα με ακτινοσκόπηση ή με ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα παρακολούθησης. Η εύκαμπτη βρογχοσκόπηση μπορεί, επίσης, να εκτελείται σε διασωληνωμένους ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. 

Η άκαμπτη βρογχοσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία. Το άκαμπτο βρογχοσκόπια είναι πάρα πολύ μεγάλο και επιτρέπεται η παράλληλη τοποθέτηση άλλων συσκευών στην τραχεία. 


Επιπλοκές βρογχοσκόπησης

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς ανέχονται καλά τη βρογχοσκόπηση, η παρακολούθηση είναι απαραίτητη μετά τη διαδικασία. Οι περισσότερες επιπλοκές συμβαίνουν νωρίς και είναι εμφανείς κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης. Ο ασθενής αξιολογείται για αναπνευστική δυσχέρεια (συριγμό και δύσπνοια που προκύπτει από οίδημα λάρυγγα, λαρυγγόσπασμο, ή βρογχόσπασμο). Η παρακολούθηση συνεχίζεται μέχρις ότου η επίδραση των κατασταλτικών φαρμάκων σταματήσει και τα αντανακλαστικό επανέλθουν. Εάν ο ασθενής έκανε διαβρογχική βιοψία, θα απαιτηθεί μια ακτινογραφία θώρακος για τυχόν διαρροή αέρα στους πνεύμονες (πνευμοθώρακας) μετά τη διαδικασία. Ο ασθενής θα πρέπει να νοσηλευθεί σε περίπτωση που προκύψει υπάρχει οποιαδήποτε αιμορραγία, διαρροή αέρα (πνευμοθώρακας), ή αναπνευστική δυσχέρεια.

Ένα άκαμπτο βρογχοσκόπιο μπορεί να προκαλέσει σχάση ή ρήξη των αεραγωγών ή να βλάψει τις φωνητικές χορδές, αλλά ο κίνδυνος είναι μικρός.

Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η αιμορραγία μετά από βιοψία. Η  βιοψία του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει διαρροή του αέρα, που ονομάζεται πνευμοθώρακας, σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων. Ο λαρυγγόσπασμος είναι μια σπάνια επιπλοκή, αλλά μπορεί μερικές φορές να απαιτήσει διασωλήνωση της τραχείας. Οι ασθενείς με όγκους ή σημαντική αιμορραγία μπορεί να εμφανίσουν αυξημένη δυσκολία στην αναπνοή μετά από τη βρογχοσκόπηση που οφείλεται σε οίδημα των βλεννογόνων των αεραγωγών.


Διαγνωστικές ενδείξεις βρογχοσκόπησης

  • Βρογχικός καρκίνος (ιστολογική επιβεβαίωση, εντόπιση, εκτίμηση της ανατομικής εγχειρησιμότητας).
  • Παθήσεις ενδιάμεσου πνευμονικού ιστού (μέσω βρογχοκυψελιδικής έκπλυσης, διαγνωστική κατάταξη κι εκτίμηση της δραστηριότητας).
  • Μικροβιολογική διάγνωση σε πνευμονία μετά από αποτυχημένη αντιβιοτική θεραπεία, πνευμονία σε ανοσοκατασταλμένους μέσω ποσοτικής καλλιέργειας από βρογχοκυψελιδική έκπλυση: ανευρεθής μικροργανισμός μεγαλύτερο ή ίσος από 10cfu (colony forming units), είναι με μεγάλη πιθανότητα παθογόνος.
  • Χρόνιος βήχας, αιμοπτύσεις, ατελεκτασίες, πάρεση διαφράγματος, συσσώρευση πλευρικού υγρού ασαφούς αιτιολογίας.
  • Ενδεχομένως, οξύ τραύμα εισπνοής (δηλητηρίαση καπνών).

Θεραπευτικές ενδείξεις βρογχοσκόπησης

  • Αφαίρεση ξένων σωμάτων
  • Αναρρόφηση εισροφήσεων, αυξημένες εκκρίσεις ιδίως, με ατελεκτασίες.
  • Τοπική αιμόσταση σε αιμοπτύσεις.
  • Σε στενωτικό κεντρικό βρογχικό καρκίνο θεραπεία Laser, ενδοβρογχική ακτινοθεραπεία, ενδοβρογχική εμφύτευση στεντ από θερμοπλαστικό υλικό.
  • Θεραπευτική έκπλυση σε κυψελιδική πρωτεϊνωση

 Διαβάστε, επίσης,

Η αμιάντωση

Όταν κάποιος φτύνει αίμα

Σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας

Πρόληψη καρκίνου πνεύμονος

Προστασία από λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα

Αιμόπτυση

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο του πνεύμονα

Ενδοκαρδίτιδα

Βρογχεκτασία

www.emedi.gr

Γράφει ο
Δρ Ιωάννης Κριαράς,
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, MD, PhD
Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
Επόμενο άρθροΗ γλυκόριζα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Τα οφέλη της βιταμίνης D. Μπορείτε να αυξήσετε τη βιταμίνη D από την ηλιοθεραπεία και από την κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ