Η δυσφωνία
Η δυσφωνία, ICD-10 R49 είναι ο ιατρικός όρος για τις διαταραχές της φωνής που είναι μια δυσλειτουργία στην ικανότητα παραγωγής φωνής χρησιμοποιώντας τα φωνητικά όργανα. Η δυσφωνία είναι διαφορετική από τη δυσαρθρία, που σημαίνει δυσλειτουργία των μυών που απαιτούνται για την παραγωγή λόγου.
Έτσι, η δυσφωνία είναι μια διαταραχή της φωνής. Η δυσφωνική φωνή μπορεί να είναι βραχνή ή υπερβολικά λαχανιασμένη, σκληρή ή τραχιά, αλλά κάποιο είδος φωνής είναι ακόμα δυνατό (σε αντίθεση με την αφωνία όπου η παραγωγή φωνής είναι αδύνατη).
Η δυσφωνία έχει είτε οργανικά ή λειτουργικά αίτια και οφείλεται σε δυσλειτουργία των φωνητικών οργάνων. Ωστόσο, συνήθως, προκαλείται από κάποιο είδος διακοπής της ικανότητας των φωνητικών χορδών να δονούνται κανονικά κατά τη διάρκεια της εκπνοής. Έτσι, πιο συχνά παρατηρείται στην παραγωγή των ήχων των φωνηέντων. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της τυπικής φωνής, οι φωνητικές χορδές συγκλίνουν μαζί και δονούνται σε ένα απλό ανοικτό ή κλειστό κύκλο ρύθμισης της ροής του αέρα από τους πνεύμονες. Η πάρεση από τη μία πλευρά του λάρυγγα μπορεί να αποτρέψει την απλή κυκλική δόνηση και να οδηγήσει σε ακανόνιστη κίνηση σε μία ή και στις δύο πλευρές της γλωττίδας. Αυτή η αντικανονική κίνηση ακούγεται σαν τραχύτητα.
Η απώλεια φωνής που μπορεί να οφείλεται σε λαρυγγίτιδα και η βραχνάδα εμφανίζονται, δηλαδή, όταν πρήζονται ή παθαίνουν φλεγμονή οι φωνητικές χορδές και σταματούν να πάλλονται φυσιολογικά. Τότε παράγουν έναν αφύσικο ή και κανέναν ήχο.
Η φωνή σχηματίζεται όταν το διάφραγμα, που είναι ο μυς πάνω από το στομάχι, πιέζει αέρα από τους πνεύμονες μέσα στις φωνητικές χορδές. Η πίεση του αέρα κάνει τις φωνητικές χορδές να ανοιγοκλείνουν. Η ελεγχόμενη απελευθέρωση του αέρα πάλλει τις φωνητικές χορδές, παράγοντας τον ήχο της φωνής.
Εκτός από βραχνάδα, μπορεί να νιώσετε πόνο κατά την ομιλία ή να έχετε ξερό λαιμό που σας γρατσουνά. Μερικές φορές η φωνή σαε ακούγεται πιο χοντρή ή πιο λεπτή από το φυσιολογικό.
Αίτια δυσφωνίας
Οι συνηθισμένες αιτίες της βραχνάδας ή της λαρυγγίτιδας είναι οι λοιμώξεις, οι αλλεργίες, η καταπόνηση της φωνής, το κάπνισμα και η χρόνια οισοφαγική ροή προς τα πίσω, που συμβαίνει όταν τα στομαχικά οξέα επιστρέφουν στον πεπτικό σωλήνα, διοχετεύοντας τα υγρά μέσα στο λάρυγγα.
-Οργανική δυσφωνία
- Λαρυγγίτιδα (Οξεία: ιοί, βακτήρια) – (Χρόνια: κάπνισμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λαρυγγοφαρυγγικό αντανακλαστικό)
- Νεόπλασμα (Προκαρκινωματώδες: δυσπλασία) – (Κακοήθες: πλακώδες καρκίνωμα)
- Τραύμα (Ιατρογενές: χειρουργική επέμβαση, διασωλήνωση) – (Τυχαίο: αμβλύ, διεισδυτικό, θερμικό)
- Ενδοκρινικά αίτια (υποθυρεοειδισμός, υπογοναδισμός)
- Αιματολογικά αίτια (Αμυλοείδωση)
- Ιατρογενή αίτια (εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή)
-Λειτουργική δυσφωνία
- Ψυχογενής
- Φωνητική κατάχρηση
-Ιδιοπαθής
Οι κυριότερες αιτίες δυσφωνίας
- Κατάχρηση φωνής. Η υπερβολική χρήση ή κατάχρηση της φωνής (όπως φωνάζοντας ή στο τραγούδι), μπορεί να προκαλέσει οίδημα στις φωνητικές χορδές
- Λαρυγγίτιδα
- Χορδίτιδα
- Οζίδια των φωνητικών χορδών
- Κύστη φωνητικών χορδών
- Οίδημα Reinke (που προκαλείται, κυρίως, από το κάπνισμα). Βαρύ κάπνισμα ή αλκοόλ, ιδιαίτερα μαζί
- Αλλεργίες
- Εισπνοή ερεθιστικών ουσιών
- Θηλώματα λάρυγγα
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Όταν υπάρχει κλινική υποψία για ΓΟΠΝ ως αιτία της δυσφωνίας, γίνεται παρακολούθηση του pH του οισοφάγου για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να καθοριστεί η σχέση μεταξύ της ΓΟΠΝ και της δυσφωνίας.
- Καρκίνος του λάρυγγα και του φάρυγγα
- Μυασθένεια
- Υποθυρεοειδισμός
- Υπερθυρεοειδισμός
- Ιγμορίτιδα
- Καρκίνος του πνεύμονα
- Νεανική δερματομυοσίτιδα
- Νόσος του Parkinson
- Η αλλαντική τοξίνη
- Το σύνδρομο Down
- O χρόνιος βήχας
- Τα κρυολογήματα ή λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
- Τραυματισμός ή ερεθισμός από ένα σωλήνα αναπνοής ή από βρογχοσκόπηση
- Βλάβη στα νεύρα και τους μυς γύρω από το λάρυγγα (από τραύμα ή χειρουργική επέμβαση)
- Ξένο αντικείμενο στο οισοφάγου και της τραχείας
- Η κατάποση ενός χημικού υγρού
- Αλλαγές στο λάρυγγα κατά τη διάρκεια της εφηβείας
- Καρκίνος θυρεοειδούς ή καρκίνος του πνεύμονα
Η πιο συχνή αιτία βραχνάδας είναι ένα κρυολόγημα ή η λοίμωξη των παραρρινίων, που, συνήθως, περνάνε μέσα σε 2 εβδομάδες.
Διάγνωση δυσφωνίας
Η δυσφωνία μετριέται χρησιμοποιώντας εργαλεία που επιτρέπουν στον γιατρό να δει τη δόνηση των φωνητικών χορδών, κυρίως του λάρυγγα με βιντεοσκόπηση (λαρυγγοσκόπηση) ή και απλή εξέταση του λαιμού με ένα κάτοπτρο. Ακουστική εξέταση, επίσης, γίνεται και καταγράφονται ήχοι που παράγονται κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης ομιλίας. Ένα άλλο εργαλείο είναι η ηλεκτρογλωττογραφία. Επίσης, μπορεί να απαιτηθούν ακτινογραφία, αξονική τομογραφία και εξετάσεις αίματος.
Η μέτρηση της σοβαρότητας της δυσφωνίας πραγματοποιείται από εκπαιδευμένο κλινικό προσωπικό. Η GRBAS κλίμακα (Grade, τραχύτητα, ψιθύρισμα, εξασθένιση, στέλεχος) ή το αντιληπτικό προφίλ Oates χρησιμοποιούνται ευρέως για το σκοπό αυτό.
Ο γιατρός θα εξετάσει το λαιμό σας, και το στόμα σας και θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό:
- Σε ποιο βαθμό έχετε χάσει τη φωνή σας (πλήρως ή μερικώς);
- Τι είδους φωνητικά προβλήματα έχετε (τραχιά φωνή, λαχανιασμένη φωνή, ή βραχνή φωνή);
- Πότε άρχισε η βραχνάδα;
- Μήπως η βραχνάδα έρχεται και παρέρχεται ή επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου;
- Μήπως φωνάζατε, τραγουδούσατε, ή κάνατε κατάχρηση της φωνή σας, ή κλάψατε πολύ;
- Μήπως έχετε εκτεθεί σε αναθυμιάσεις ή υγρά;
- Μήπως έχετε αλλεργίες;
- Μήπως κάνατε ποτέ χειρουργική επέμβαση στο λαιμό;
- Μην καπνίζετε πολύ ή καταναλώνετε πολύ οινόπνευμα;
- Έχετε άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, απώλεια βάρους, ή κόπωση;
Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να θεραπεύσετε την βραχνάδα
Το βράγχος φωνής μπορεί να είναι μικρής διάρκειας (οξύ) ή μακροχρόνιο (χρόνιο).
Ξεκουραστείτε και ο χρόνος μπορεί να βελτιώσει τη βραχνάδα. Η βραχνάδα που συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες, θα πρέπει να ελέγχεται από γιατρό.
Πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφιστείτε από τη βραχνάδα:
Μιλήστε μόνο όταν χρειάζεται μέχρι να φύγει η βραχνάδα. Ακόμη και το ψυθίρισμα καταπονεί τις φωνητικές χορδές.
Πίνετε άφθονα υγρά για κρατάτε τους αεραγωγούς σας υγρούς.
Χρησιμοποιήστε έναν ψεκαστήρα για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα που αναπνέετε.
Αποφύγετε τις φωνές, το κλάμα και το τραγούδι.
Πάρτε φάρμακα για τη μείωση των οξέων του στομάχου, αν η βραχνάδα οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).
ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε αποσυμφορητικά που μπορεί να στεγνώνουν τις φωνητικές σας χορδές.
Αν καπνίζετε, κόψτε το, τουλάχιστον, μέχρι η βραχνάδα να υποχωρήσει.
Χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να υγραίνετε τον αέρα που αναπνέετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τον καθαρισμό του υγραντήρα και την πρόληψη συσσώρευσης βακτηρίων.
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε όταν έχετε βραχνάδα
Όταν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση
Όταν με τη βραχνάδα τρέχουν τα σάλια, ειδικά σε ένα μικρό παιδί
Όταν η βραχνάδα αφορά ένα παιδί μικρότερο των 3 μηνών
Όταν η βραχνάδα διαρκεί για περισσότερο από 1 εβδομάδα σε ένα παιδί, ή από 2-3 εβδομάδες σε έναν ενήλικα. Μπορεί να χρειάζεστε φάρμακα για λοίμωξη ή αλλεργία. Σπάνια, η βραχνάδα μορεί να οφείλεται σε καρκίνο.
Όλα τα κόλπα για να φύγει η βραχνάδα από τη φωνή σας
–Σταματήστε να μιλάτε. Αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία.
–Κάντε τη φωνή σας ακούγεται λίγο βραχνή. Αυτό μπορεί να γίνει ουρλιάζοντας με ένα μαξιλάρι στο στόμα για 15 λεπτά, ακολούθως από γρύλισμα για 15 λεπτά και στη συνέχεια ψιθυρίζοντας για 15 λεπτά.
–Η οξεία λαρυγγίτιδα που οφείλεται σε μια ιoγενή λοίμωξη υποχωρεί από μόνη της συνήθως μέσα σε τρεις ημέρες. Στο διάστημα αυτών των τριών ημερών ο ασθενής πρέπει να μη μιλάει πολύ και να χρησιμοποιεί εφυγραντικό spray του βλεννογόνου του στοματοφάρυγγα και των φωνητικών χορδών, που δρα ως άριστο λειαντικό, κάνοντας 7-8 ψεκασμούς στο στοματοφάρυγγα. Μερικά εφυγραντικά περιέχουν διαιθυλοκυτταρίνη που δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ πάνω στο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών και αποτρέπει την τριβή τους, εξαιτίας του ήπιου οιδήματος που αναπτύσσεται στα χείλη των γνήσιων φωνητικών χορδών που πάσχουν. Η διαιθυλοκυτταρίνη είναι ατοξική αδρανής και αβλαβής ουσία.
–Η λαρυγγίτιδα που συνοδεύεται από βήχα ίσως χρειαστεί τη λήψη ενός αντιβηχικού.
–Αν όμως η λαρυγγίτιδα οφείλεται σε βακτηριδιακή ρινοκολπίτιδα ίσως χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικού, και οπωσδήποτε καθαρισμός των εκκρίσεων από τις ρινικές κοιλότητες με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού με ουδέτερο pH. Το διάλυμα αυτό καθαρίζει τις ρινικές κοιλότητες από τις εκκρίσεις και έτσι αυτές δεν κατεβαίνουν στο φάρυγγα και το λάρυγγα, επιδεινώνοντας το βράχνιασμα.
-Οι εισπνοές υδρατμών που περιέχουν αιθέρια έλαια ρίγανης και θυμαριού ρευστοποιούν τις εκκρίσεις και έτσι υποβοηθείται η επιτάχυνση της αποδρομής της ρινοκολπίτιδας και εμμέσως της λαρυγγίτιδας και της βραχνάδας. Στις πλείστες των περιπτώσεων δεν χορηγούνται αντιβιοτικά στην οξεία λαρυγγίτιδα.
–Τα αντιφλεγμονώδη βοηθούν σε πολλές περιπτώσεις.
-Επιβάλλεται η διακοπή του καπνίσματος.
-Τα άτομα που εμφανιζουν βράγχος φωνής εξαιτίας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα φάρμακα (αναστολείς ιόντων πρωτονίων, ρανιτιδίνη, κλπ).
-Ο πολύποδας του λάρυγγα, η λαρυγγική πολυποειδής εκφύλιση (οίδημα του Reinke) ή μια κύστη μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά και να ακολουθήσουν μερικές συνεδρίες λογοθεραπείας.
-Η λευκοπλακία μικρού βαθμού και έκτασης συνήθως υποστρέφει μόλις διακοπεί το κάπνισμα. Αν όμως δεν υποστρέψει μέσα σε μια βδομάδα από τη διακοπή του καπνίσματος η λευκοπλακία πρέπει να αφαρείται με μικροχειρουργική επέμβαση στη φωνητική χορδή και το αφαιρεθέν κομμάτι να αποστέλλεται για βιοψία.
-Ο καρκίνος του λάρυγγα στα αρχικά του στάδια μπορεί να αφαιρεθεί επιτυχώς με λέιζερ από έμπειρο ωτορινολαρυγγολόγο με εξαιρετικά αποτελέσματα.
-Ο προχωρημένος καρκίνος του λάρυγγα πρέπει να αντιμετωπίζεται από ωτορινολαρυγγολόγο και ογκολόγο.
-Το βράχνιασμα της φωνής των ηλικιωμένων μπορεί να αποκατασταθεί, κάνοντας ένεση κολλαγόνου στις φωνητικές χορδές ή άλλων ουσιών που αποκαθιστούν τις φυσιολογικές τους διαστάσεις.
Και μην ξεχνάτε, αν δεν υπάρχει παθολογική αιτιολογία η βραχνή φωνή είναι σεξουαλική…
Η χημειοθεραπεία σε αυτό το στάδιο είναι αναποτελεσματική. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να γίνει σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις π.χ. κίνδυνος κατάγματος, συμπίεση νωτιαίου μυελού κ.ά και μόνο όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης.
Πρώτη εβδομάδα: 3 φακελάκια το πρωί, 3 φακελάκια το μεσημέρι και 2 φακελάκια το βράδυ.
Δεύτερη εβδομάδα: 2 φακελάκια το πρωί, 2 φακελάκια το μεσημέρι και 2 φακελάκια το βράδυ, για 8 εβδομάδες.
Για συντήρηση, για 2 μήνες, 1 φακελάκι.
Πίνετε 2-3 λίτρα νερό την ημέρα.
Να πίνετε 1 φακελάκι μια ώρα μετά από την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Πίνετε 2-3 λίτρα νερό την ημέρα.
Πίνετε 3 φακελάκια SOUL κάθε ημέρα για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ένα πριν από κάθε γεύμα, καθώς και 2-3 λίτρα νερό την ημέρα. Μετά επαναλάβετε, με τη βοήθεια, του γιατρού σας τις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται και θα διαπιστώσετε μεγάλη βελτίωση. Ο γιατρός σας πια δεν θα σας συστήσει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Παραγγείλετε το SOUL της RAIN πατώντας εδώ
Χαμηλό ανοσοποιητικό, συχνές μολύνσεις, λοιμώξεις, ιώσεις
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η χορήγηση οξυγόνου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση βακτηριδιακών μολύνσεων από: Σαλμονέλλα, E. Coli, στρεπτόκοκκο, ψευδομονάδες, σταφυλόκοκκο, παράσιτα κ.ά.
Harvard University, Cambridge Massachusetts & PSI Laboratory, Texas
«ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΡΟΝΙΟΙ ΠΟΝΟΙ, ΟΙ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ, ΟΙ ΕΚΦΥΛΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΚΑΙ Η ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ»
Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα
ΒΑΛΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΔΩΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΖΩΗ!!!
Παραγγείλετε το σταθεροποιημένο αεροβικό οξυγόνο πατώντας εδώ
Διαβάστε, επίσης,
Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου
Πότε θα ανησυχήσετε για κακοήθεια
Θεραπεία καρκίνου λάρυγγα με χρήση λέιζερ
Διατροφή κατά του καρκίνου λάρυγγα
Με τι ασχολείται η ωτορινολαρυγγολογία
Υπάρχουν κίνδυνοι από την Ακτινοθεραπεία;
Όταν κάποιος δεν μπορεί να μιλήσει
www.emedi.gr