Ποια αρωματικά χόρτα πρέπει να τρώτε;
Χόρτα άγρια, βότανα φρέσκα ή αποξηραμένα, φύλλα, βλαστάρια, λουλούδια, σπόροι και καρποί από θάμνους και δέντρα…
Τι πρέπει να προσέχετε με τα βότανα;
-Πρώτα από όλα για λόγους υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να γνωρίζετε από που έχουν μαζευτεί. Γι΄αυτό όταν αγοράζετε χόρτα άγρια, βότανα φρέσκα ή αποξηραμένα, φύλλα, βλαστάρια, λουλούδια, σπόρους και καρπούς από θάμνους και δέντρα πρέπει να τα αγοράζετε από εκεί που εμπιστεύεστε, από αυτούς που ανεβαίνουν στα βουνά και τα μαζεύουν, γιατί μόνο εκεί είναι πράγματι καθαρά.
-Προσέξτε να μην είναι ομοιόμορφα και να μην έχουν τέλειο σχήμα. Αυτό σημαίνει, ακόμη και αν είναι καλλιεργημένα, ότι δεν έχουν μεγαλώσει με ορμόνες και λιπάσματα και είναι πιο υγιεινά. Πιάστε τα και μυρίστε τα. Βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκα.
-Αγοράστε λίγα χόρτα, καθαρίστε τα, μαγειρέψτε τα και φάτε τα την ίδια μέρα.
-Το καλύτερο θα ήταν να μαζέψετε μόνοι σας τα δικά σας… Χρειάζεστε ένα μικρό και κοφτερό μαχαιράκι, ένα ψαλίδι, ένα κλαδευτήρι, ένα σκαλιδάκι για τις ρίζες, γάντια χοντρά και ανθεκτικά αν κόψετε κλαδιά ή άλλα βότανα που τραυματίζουν, τσάντες πάνινες ή μια ποδιά με μια μεγάλη τσέπη μπροστά. Μην χρησιμοποιείτε νάυλον σακούλες, γιατί τα χόρτα δεν αναπνέουν και ανάβουν και από την υγρασία και τη ζέστη αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και τα χόρτα σαπίζουν εύκολα.
-Άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η αναγνώριση. Αλλά μείνετε ήσυχοι. Τα περισσότερα ελληνικά χόρτα τρώγονται. Αν πάλι έχετε αμφιβολίες να κρατάτε μαζί σας ένα εγχειρίδιο βοτάνων.
–Η συλλογή πρέπει να γίνεται ανάλογα με το μέρος του φυτού που θέλετε να λάβετε, γιατί τα θρεπτικά στοιχεία παράγονται στα υπέργεια μέρη και μετά φυλάσσονται στις ρίζες. Αν θέλετε άνθη και καρπούς να τα μαζεύετε το πρωί, πριν μετακινηθούν οι θρεπτικές ουσίες προς τις ρίζες. Τα βλαστάρια και τα φύλλα να τα μαζεύετε το απόγευμα, ενώ τις ρίζες μετά από μια βροχή, όταν το χώμα είναι πιο μαλακό.
Πώς να τα μαζεύετε;
Άνθη: Μαζεύετε με το χέρι μεγάλα άνθη με κλαδευτήρι ή ψαλίδι.
Σπόροι: Απλώνετε μια πετσέτα από κάτω από το φυτό και κουνάτε τις ταξικαρπίες (κόλιανδρος, κύμινο, μάραθος). Αν δεν θέλετε κόβετε βλαστούς με ταξικαρπίες και αποξηραίνετε.
Καρποί: Όταν είναι ώριμοι κόβονται εύκολα.
-Συντήρηση:
Σε βάζο με νερό: Τρυφερά βλαστάρια από βότανα και αρωματικά (μαϊντανός, άνηθος, θυμάρι, ρίγανη, μέντα, καυκαλήθρες, μυρώνια) διατηρούνται μερικές ημέρες σε βάζο με νερό.
Σε ματσάκια στο ψυγείο: Πλένετε και στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας ολόκληρα ματσάκια από αρωματικά. Τυλίγετε με ελαφρά βρεγμένο χαρτί την άκρη των μίσχων τους και τοποθετείτε τα ματσάκια σε γυάλινα βαζάκια στο ψυγείο.
Ψιλοκομμένα στο ψυγείο: Πλένετε, στεγνώνετε και ψιλοκόβετε μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο και σχοινόπρασο και τα τοποθετείτε σε γυάλινα βαζάκια με ένα κομμάτι υγρό χαρτί κουζίνας από πάνω και τα φυλάτε 2 ημέρες.
Στην κατάψυξη: Τα ψιλοκόβετε και τα φυλάτε σε σακουλάκια και μετά τα ρίχνετε παγωμένα στην κατσαρόλα ή τα αποψύχετε σε θερμοκρασία δωματίου για κατανάλωση.
–Αποξήρανση
Η αποξήρανση πρέπει να γίνει σε σκιερό μέρος μακριά από τον ήλιο που καταστρέφει τα χρώματα ή σε κάποιο δροσερό και καλά αεριζόμενο δωμάτιο χωρίς υγρασία. Ο αέρας κυκλοφορεί στα φύλλα και στα κλωνάρια κι έτσι αποκλείεται η πιθανότητα να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί από την υγρασία και να σαπίσουν. Ο χρόνος αποξήρανσης ποικίλει.
Η αποξήρανση γίνεται με ματσάκια για αρωματικά βότανα (τσάι βουνού, ρίγανη, δάφνη, λεβάντα, λουίζα, λεβάντα, δεντρολίβανο). Φτιάχνετε τα ματσάκια, τα δένετε με σπάγκο και τα κρεμάτε να στεγνώσουν στον αέρα για 2 εβδομάδες περίπου και όταν στεγνώσουν τα βάζετε σε γυάλινα βάζα.
Ακόμη, η αποξήρανση μπορεί να γίνει και σε τουλουπάνι, όπου απλώνετε κλαδιά δυόσμου και ρίγανης ή φύλλα δάφνης και δεντρολίβανου ή λουλούδια τριαντάφυλλου, χαμομηλιού και τα αφήνετε έτσι ή τα σκεπάζετε με άλλο τουλουπάνι για 2 εβδομάδες περίπου και όταν στεγνώσουν τα φυλάτε σε γυάλινα βάζα.
Διαβάστε, επίσης,
Οδηγίες για τη συλλογή, αποξήρανση και διατήρηση των βοτάνων
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και βοτάνων
Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες
www.emedi.gr