Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠλαστική ΧειρουργικήΛίφτινγκ με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες

Λίφτινγκ με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες

Μη επεμβατικό λίφτινγκ προσώπου

Μεσοθεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο για την αναζωογόνηση των ιστών του προσώπου. 

Η μεσοθεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες εφαρμόζεται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, τις ρυτίδες του προσώπου, τη σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος,  την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας , την αντιμετώπιση των ουλών, την αλωπεκία και την τριχόπτωση, αλλά προσφέρει και ενδογενή ενυδάτωση και αύξηση της σφριγηλότητας και ελαστικότητας του δέρματος.

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες προέρχονται από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια Platelet Rich Plasma-PRP που είναι ένα υποπροϊόν του αίματος του ίδιου του ασθενούς και είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια κι έτσι ο οργανισμός χρησιμοποιώντας μια φυσιολογική οδό υγιούς αντίδρασης με επιταχυνόμενους ρυθμούς αναζωογονεί το δέρμα.

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία έχει μεγαλύτερη διάρκεια από άλλα είδη μεσοθεραπείας, αφού τα αποτελέσματά της είναι ορατά μέχρι και 12 μήνες μετά.


Πώς γίνεται η λήψη των ενεργοποιημένων αιμοπεταλιών Platelet Rich Plasma-PRP 

H αυξημένη συγκέντρωση των αυτόλογων αιμοπεταλίων λαμβάνεται από το πλάσμα μετά από φυγοκέντρηση. Βασικά, το αίμα του ασθενούς συλλέγεται και φυγοκεντρείται σε διάφορες ταχύτητες, μέχρι να διαχωριστεί σε 3 επίπεδα: φτωχό σε αιμοπετάλια πλάσμα (ΡΡΡ),  PRP, και τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Συνήθως 2 περιστροφές χρησιμοποιούνται. Το πρώτο γύρισμα διαχωρίζει το πλάσμα φτωχό σε αιμοπετάλια (ΡΡΡ), από τα ερυθρά και το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP). Η δεύτερη περιστροφή  χωρίζει τα ερυθρά από το PRP. Το υλικό με το υψηλότερο ειδικό βάρος (PRP) θα μείνει στο κάτω μέρος του σωλήνα. Αμέσως πριν από την εφαρμογή, ένας ενεργοποιητής αιμοπεταλίων (θρομβίνη από βοοειδή και 10% χλωριούχο ασβέστιο) προστίθεται για την ενεργοποίηση της πήξης και παράγεται ένα πήκτωμα αιμοπεταλίων. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 12 λεπτά και παράγει μια συγκέντρωση αιμοπεταλίων 3-5 φορές μεγαλύτερη από  εκείνη του φυσιολογικού πλάσματος.


Μηχανισμός δράσης των ενεργοποιημένων αιμοπεταλιών Platelet Rich Plasma-PRP 

Τα αιμοπετάλια παίζουν ένα θεμελιώδη ρόλο στην αιμόσταση και είναι μια φυσική πηγή των αυξητικών παραγόντων. Οι παράγοντες ανάπτυξης, αποθηκεύονται εντός των αιμοπεταλίων σαν α-κοκκία και περιλαμβάνουν τον προερχόμενο από τα αιμοπετάλια αυξητικό παράγοντα (PDGF),  της ινσουλίνης τον  αυξητικό παράγοντα (IGF), τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (VEGF), που λαμβάνεται από τον αγγειογόνο παράγοντα των αιμοπεταλίων (PDAF) και τον αυξητικό παράγοντα μεταμόρφωσης βήτα (ΤΟΡ -β). Η απελευθέρωση αυτών των αυξητικών παραγόντων πυροδοτείται από την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων που μπορεί να ξεκινήσει από μια ποικιλία ουσιών, όπως η θρομβίνη, το χλωριούχο ασβέστιο, ή το κολλαγόνο. Οι αυξητικοί παράγοντες που εμπλέκονται σε βασικά στάδια της επούλωσης τραύματος και της αναγεννητικής διαδικασίας περιλαμβάνουν την χημειοταξία, τον πολλαπλασιασμό, τη διαφοροποίηση και την αγγειογένεση. Σύμφωνα με τον ορισμό του PRP, μπορεί να υποτεθεί ότι αυτοί οι αυξητικοί παράγοντες είναι παρόντες σε αυξημένες συγκεντρώσεις στο PRP. Εκτός από τους παράγοντες ανάπτυξης, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν πολλές άλλες ουσίες (π.χ., φιμπρονεκτίνη, βιτρονεκτίνη, σφιγγοσίνη 1-φωσφορικό, κλπ …), που είναι σημαντικές στην επούλωση των πληγών. Ένα πλεονέκτημα του PRP σε σχέση με τη χρήση του ανασυνδυασμένου ανθρώπινου αυξητικού παράγοντα είναι η απελευθέρωση των πολλαπλών αυξητικών παραγόντων και παραγόντων διαφοροποίησης κατά την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων. Το PRP έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει το αναγεννητικό matrix.


Άλλες χρήσεις των ενεργοποιημένων αιμοπεταλιών Platelet Rich Plasma-PRP 

Η χρήση PRP επιταχύνει την αγγείωση του μοσχεύματος, επιταχύνει την επούλωση των μαλακών ιστών, μειώνει τη  μετεγχειρητική νοσηρότητα και ενισχύει την αναγέννηση των οστών.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του PRP είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης αντιδραστικότητας, ανοσολογικής αντίδρασης ή μετάδοσης μεταδοτικών νοσημάτων. 

Αφού το PRP περιέχει αρκετούς αυξητικούς παράγοντες (π.χ. PDGF, VEGF, κλπ …), που μπορούν  να διεγείρουν την αγγειογένεση και την αύξηση της διαφοροποίησης των ινοβλαστών, βελτιώνεται η προσκόλληση του μοσχεύματος, επιταχύνεται η επούλωση των πληγών και η επιθηλιοποίηση, με μειωμένο σχηματισμό ουλής. Οι PDGF και ο επιδερμικός αυξητικός παράγοντας (EGF) είναι οι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης που εμπλέκονται στη μετανάστευση των ινοβλαστών, τον πολλαπλασιασμό και τη σύνθεση κολλαγόνου. Αυξημένες συγκεντρώσεις αυτών των αυξητικών παραγόντων είναι ο λόγος για την επιταχυνόμενη επούλωση των μαλακών ιστών στην  επούλωση των πληγών, η οποία είναι τουλάχιστον 2-3 φορές ταχύτερη από τη φυσιολογική.

Για τους σκληρούς ιστούς, οι παράγοντες ανάπτυξης που απελευθερώνονται από το PRP επηρεάζουν τους  οστεοβλάστες. Η προσθήκη του PRP στην στρωματικά κύτταρα έχει αγγειογενετικές και οστεογενετικές ιδιότητες σε ζωικά μοντέλα.Η χρήση του PRP στην ενίσχυση της οστικής αναγέννησης έχει τεκμηριωθεί σε περιοδοντικά ελλείμματα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εμφυτεύματος, και επιταχύνει την αναγέννηση του οστού γύρω από τα εμφυτεύματα. Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα της αύξησης των οστών είναι ο παρατεταμένος χρόνος επούλωσης. Ως εκ τούτου, το PRP βοηθά στη μείωση του χρόνου επούλωσης κατά 50%. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τις ευνοϊκές επιδράσεις του PRP στην επούλωση τραυμάτων των οστών. 


Υπάρχει κίνδυνος από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια Platelet Rich Plasma-PRP; 

Η ασφάλεια του PRP εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα δεδομένου ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις αυξητικών παραγόντων σε μια περιοχή μπορεί προωθήσει την ανάπτυξη καρκίνου.Άλλο πρόβλημα είναι η χρήση της θρομβίνης βοοειδών στην ενεργοποίηση του PRP που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Πάντως, από τις μέχρι τώρα μελέτες θεωρείται ασφαλής μέθοδος.

Διαβάστε, επίσης,

Νέες θεραπείες για την αναζωογόνηση του δέρματος

Το υαλουρονικό οξύ

Θεραπεία με πλάσμα και αιμοπετάλια για τους μυοσκελετικούς πόνους

Λύθηκε το μυστήριο της φαλάκρας

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε αν σας πέφτουν τα μαλλιά

Τι να κάνετε με τις ρυτίδες στο λαιμό

Το υαλουρονικό οξύ για τις ρυτίδες

Πώς μια γυναίκα μπορεί να πετύχει πολλαπλούς οργασμούς

Οι χρήσεις της μεσοθεραπείας

Αυτόλογη μεσοθεραπεία προσώπου

Οστικά μοσχεύματα στις γνάθους

Εμφυτεύματα δοντιών

www.emedi.gr

Παραγγείλετε τον αποτελεσματικότερο ορό αντιγήρανσης EMEDI BIO πατώντας εδώ!!!

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ