Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης

Χρήσιμες πληροφορίες για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης

Print Friendly, PDF & Email

Προστατέψτε τον εαυτό σας

Η εποχική γρίπη είναι ιογενής λοίμωξη. Τα συμπτώματα διαρκούν λίγες ημέρες, αλλά σε άτομα με χρόνια νοσήματα, σε βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και να παρουσιαστούν επιπλοκές.

Η γρίπη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος, με το φτέρνισμα και το βήχα ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και όλα τα μέτρα προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι, επίσης, απαραίτητος για την προστασία των ίδιων, της οικογένειάς τους και των ασθενών, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση και οι επιδημίες.

Για την εμβολιαστική περίοδο 2014-2015 το τριδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης περιέχει τα στελέχη: A/California/7/2009 (H1N1)pdm09, A/Texas/50/2012(H3N2) και B/Masachusetts/2/2012.

Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι ο Οκτώβριο και ο Νοέμβριος κάθε έτους. Αν δεν γίνει το εμβόλιο κατά την περίοδο αυτή μπορεί να γίνει σε όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70-90% και είναι καλά ανεκτό και ασφαλές. Οι πιθανές παρενέργειές του είναι τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες, αρθραλγίες, πυρετός, αλλεργική αντίδραση και εξαιρετικά σπάνια σύνδρομο Guillain-Barre.


Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο:

  • Άτομα με σοβαρή αλλεργία στα αυγά ή στα συστατικά του εμβολίου
  • Άτομα με ιστορικό αλλεργίας στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης
  • Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre
  • Άτομα με πυρετό (το εμβόλιο πρέπει να γίνεται μετά την υποχώρηση του πυρετού)

Διαβάστε, επίσης,

Αντιγριπικό εμβόλιο

Πρέπει να εμβολιαζόμαστε το χειμώνα;

Αντιγριπικό εμβόλιο με φερριτίνη

Το δραστικότερο εμβόλιο κατά της γρίπης

Το νέο αντιγριπικό εμβόλιο

Η αντιική θεραπεία για τη γρίπη

Τα απαραίτητα εμβόλια

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης (Η1Ν1)

Χρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη

Γίνονται μαζί το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και το αντιγριπικό;

Τι κινδύνους έχει η γρίπη στην εγκυμοσύνη

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας

Σύνδρομο Guillain Barre

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ