Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευρολογίαΠώς τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν στην άνοια

Πώς τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν στην άνοια

Τα επιτραπέζια παιχνίδια κάνουν καλό στην υγεία

Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν τη διανοητική μας υγεία. Τα επιτραπέζια παιχνίδια ενεργοποιούν 3 βασικές περιοχές μνήμης στον εγκέφαλο, τη βραχυχρόνια μνήμη, τη σημασιολογική ή μακροχρόνια μνήμη και την επεισοδιακή ή προσωπική μνήμη, δηλαδή τις αναμνήσεις. 

Οι ηλικιωμένοι που παίζουν τακτικά επιτραπέζια παιχνίδια δεν εμφανίζουν συχνά άνοια και Αλτσχάιμερ. 


Τα οφέλη στην υγεία από τα επιτραπέζια παιχνίδια:

Τα επιτραπέζια παιχνίδια χρονολογούνται ήδη από το 2500 π.Χ., και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο σήμερα. Είτε παίζετε ένα κλασικό παιχνίδι, όπως η μονόπολη είτε τάβλι ή κάποιο πιο σύγχρονο, τα επιτραπέζια παιχνίδια ψυχαγωγούν και φέρνουν τους ανθρώπους κοντά μέσω του ανταγωνισμού και της συνεργασίας στο παιχνίδι. Ωστόσο, τα επιτραπέζια παιχνίδια προσφέρουν πολύ περισσότερα από την απλή διασκέδαση. Στην πραγματικότητα, αυτά τα παιχνίδια είναι ευεργετικά και έχουν αντίκτυπο στην υγεία και την ανάπτυξη σε οποιαδήποτε ηλικία. 

  • Άνοια

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα όταν παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος της γνωστικής εξασθένησης, που σχετίζεται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρήσει και να οικοδομήσει τις γνώσεις ως τα βαθιά  γεράματα. Ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός ωφελούνται  ιδιαίτερα από το παιχνίδι με τα επιτραπέζια. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για τη σύνθετη σκέψη και το σχηματισμό της μνήμης, και η μείωσή τους είναι ένα από τα πρώτα στάδια της άνοιας και της νόσου του Alzheimer. Ενώ όσοι είναι ηλικιωμένοι δείχνουν το μεγαλύτερο όφελος από τα επιτραπέζια παιχνίδια, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε να τα παίζουμε τόσο μεγαλύτερα οφέλη θα έχουμε.

  • Αρτηριακή υπέρταση

Τα επιτραπέζια παιχνίδια παρέχουν, επίσης, οφέλη για την υγεία μέσα από το γέλιο και την ευτυχία. Αν θέλετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, δοκιμάστε να επιλέξετε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού. Το γέλιο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις ενδορφίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που δημιουργούν μια αίσθηση ευτυχίας. Αυτή η απελευθέρωση των ενδορφινών σας βοηθούν να χαλαρώσετε  και το αίμα να κυκλοφορεί πιο ελεύθερα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης των αρτηριών, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

  • Ανοσοποιητικό σύστημα

Μαζί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορεί, επίσης, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η αρνητικότητα και το άγχος μπορεί να μειώσουν την ικανότητά σας για την καταπολέμηση μιας νόσου. Τα θετικά συναισθήματα, όπως το γέλιο και η απόλαυση που έρχονται συχνά με τα επιτραπέζια παιχνίδια, εξουδετερώνουν αυτά τα αποτελέσματα με την απελευθέρωση νευροπεπτιδίων που καταπολεμούν το στρες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Συντονισμός και επιδεξιότητα

Πολλά επιτραπέζια παιχνίδια απαιτούν  λεπτές κινητικές δεξιότητες που καλλιεργούν και εκπαιδεύουν τον συντονισμό και την επιδεξιότητα. Η τακτική άσκηση με τα επιτραπέζια παιχνίδια βελτιώνει αυτές τις βασικές δεξιότητες, που είναι σημαντικές για τα παιδιά, τα άτομα με διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες, τους ηλικιωμένους και εκείνους που αναρρώνουν από ατυχήματα. Τα επιτραπέζια παιχνίδια, τέλος είναι θεραπεία σε πολλά επαγγέλματα, καθώς και σε εργασίες και σε τομείς που απαιτούνται αυτές οι ειδικές δεξιότητες.

  • Ανάπτυξη του Παιδιού

Τα επιτραπέζια παιχνίδια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υγεία των παιδιών και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη λογική και άλλες δεξιότητες, να βελτιώσουν την κριτική σκέψη τους και να ενισχύσουν την χωρική τους αισθητικότητα. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να παίζουν διαφορετικά είδη επιτραπέζιων παιχνιδιών μπορεί επίσης να αυξήσουν τις λεκτικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της  προσοχής και της ικανότητας να επικεντρώνονται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και να βελτιώνουν τις μαθηματικές τους ικανότητες.

Την επόμενη φορά που θα παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τους φίλους ή την οικογένειά σας, να θυμάστε ότι δεν διασκεδάζετε μόνο αλλά συμβάλλετε και στη βελτίωση της υγείας σας!

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Είναι τα βιντεοπαιχνίδια και το διαδίκτυο κατάλληλα για τα παιδιά;

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ