Η ελιά ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και διαλύει την περίσσεια χοληστερίνη
Η Ελαία ή Ληόδεντρο ή Αγριολιά ή Ασγουρλίδα ή Αρκοελιά ή Olea Europa/Sativa ανήκει στην οικογένεια Ελαιίδων.
Είναι αειθαλές δένδρο μέχρι 10 μέτρα ύψος, με μεγάλη διάρκεια ζωής, με κορμό εύρωστο και ροζιασμένο. Φύλλα 4-10 εκατοστά, αντίθετα, λογχοειδή, μυτερά, ακέραια, το πάνω μέρος σκουροπράσινο, το κάτω ασημένιο. Άνθη λευκά, πολύ μικρά, σε μασχαλιαίες φόβες. Στεφάνη με 4 λοβούς ενωμένους. Δρύπη ωοειδής μέχρι ελλειπτική, σαρκώδης, πράσινη μέχρι μαύρη με πολύ σκληρό κουκούτσι.
Όλοι γνωρίζετε ότι το λάδι ελιάς έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά. Το παρθένο ελαιόλαδο και οι φρέσκες ελιές είναι τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και βασικά μέταλλα και είναι τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και σε βασικά μέταλλα και είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας.
Το ελαιόλαδο περιέχει ταννίνη και γαλλικό οξύ και χρησιμοποιείται στην βυρσοδεψική και το κατακάθι του λαδιού (η μούργα) χρησιμοποιείται στην σαπωνοποιϊα και στη φαρμακοβιομηχανία.
Χρήσιμα μέρη ελιάς
Τα φύλλα, ο φλοιός του κορμού της, ο καρπός και το ελαιόλαδο. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη.
Δραστικές ουσίες ελιάς
Τα φύλλα και η φλούδα έχουν στυφή γεύση και περιέχουν γαλλικό οξύ, χλωροφύλλη, μηλικό οξύ μια πράσινη χρωστική ουσία, φυτικό κερί και την κρυσταλλική ουσία ελαϊνη, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, θειάφι, κάλιο, σίδηρο και χλώριο.
Ο καρπός της περιέχει λιπαρό λάδι, το ελαιόλαδο, που αποτελείται από γλυκερίδια που είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως η στεατίνη, ελαϊνη, παλμιτίνη, αραχιδίνη, χοληστερόλη, λινολαϊκό και λινολεϊκό οξύ, ελεύθερα λιπαρά οξέα που προσδιορίζουν την οξύτητα του ελαιόλαδου, λεκιθίνη, χλωροφύλλη, ένζυμα, βλεννώδεις ουσίες, βιταμίνες Α,Β,Κ,Ε και D.
Ιδιότητες και ενδείξεις ελιάς
- Τα φύλλα και η φλούδα έχουν αντισηπτική, στυπτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική ενέργεια.
- Το αφέψημα των φύλλων και της φλούδας είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά το πυρετού και στη συμπυκνωμένη μορφή κατά των ρευματισμών και των αρθριτικών.
- Έχει αντισηπτικές, επουλωτικές ιδιότητες σε πληγές, εγκαύματα και κεντρίσματα εντόμων.
- Το μείγμα ελαιόλαδου με ασπράδι αυγού χρησιμοποιείται σε επαλείψεις των νεφρών για τη νυχτερινή ενούρηση των παιδιών.
- Το έγχυμα των φύλλων ηρεμεί τη νευρική ένταση.
- Ανακατεμένο με κόκκινο κρασί γιατρεύει τις πληγές.
- Η φρέσκια φλούδα της ελιάς και τα χλωρά φύλλα της μπορούν να κατεβάσουν την πίεση σε υπέρταση, αν βράσετε 60 γραμμάρια φλούδα ή 250 γραμμάρια φύλλα σε μισό λίτρο νερού, τα σουρώσετε, τ’ αφήσετε να κρυώσουν και πίνετε από ένα κρασοπότηρο τρεις φορές την ημέρα μετά το φαγητό.
- Το παρθένο λάδι ελιάς είναι χολαγωγικό. Αυξάνει την έκκριση της χολής, όταν πίνετε ένα κουτάλι της σούπας πρωί και βράδυ και δρα σανν ανακουφιστικό με το να βοηθάει στη συστολή των εντέρων. Διαλύει την χοληστερίνη και αν το ανακατέψετε με χυμό λεμονιού πίνεται ευκολότερα.
- Το ελαιόλαδο περιορίζει την δυσκοιλιότητα, τη σπαστική κολίτιδα και σκουλήκια στα έντερα σε δοσολογία μια κουταλιά της σούπας κατανήστικοι ή με κλίσματα με νερό που έχετε ρίξει ελαιόλαδο.
- Εξωτερικά το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στα εγκαύματα, μελανιάσματα, δαγκώματα εντόμων, στραμπουλήγματα και καταπράϋνση της φαγούρας.
- Το λάδι μαζί με το οινόπνευμα φτιάχνουν ένα καλό τονωτικό των μαλλιών και μαζί με το λάδι δεντρολίβανου θεραπεύει την πιτυρίδα.
- Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σαν καταπραϋντικό και σπασμολυτικό σε κολικούς των νεφρών και του συκωτιού.
- Όσοι υποφέρουν από υπερχλωρυδρία ηρεμούν το στομάχι τους με μια κουταλιά ωμό αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
- Προστατεύει από το μεθύσι, όταν πάρετε μια κουταλιά ελαιόλαδο πριν ξεκινήσετε το ποτό, γιατί καλύπτει τα τοιχώματα του στομαχιού και δεν επιτρέπεται η απορρόφηση οινοπνεύματος. Με τον ίδιο τρόπο προφυλάσσει από δηλητηριάσεις, γιατί καθυστερεί την απορρόφηση και δίνεται το χρονικό περιθώριο για πλύση στομάχου και χρήση αντιδότων..
- Με υποδερμικές ενέσεις βοηθά σε βαριά αναιμία.
- Μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα απαλύνει τους πόνους του τοκετού.
- Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε θεραπευτικά μασάζ ή επαλείψεις γιατί κρατά το σώμα ζεστό και τους μυς χαλαρούς.
- Επίσης, είναι αντιδιαβητικό.
Παρέχει στον οργανισμό εκτός από τις βιταμίνες Α, Β, D και την βιταμίνη Κ που είναι αντιαιμορραγική γιατί τονώνει την διαδικασία πήξης τους αίματος και την βιταμίνη Ε που είναι αντοξειδωτική και άρα βοηθά τους ιστούς να εργαστούν με λιγότερο οξυγόνο κι επιτρέπει στα τριχοειδή να μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο. Επίσης, η βιταμίνη αυτή βοηθά στη διάσπαση της χοληστερόλης και χρησιμοποίησής της από τον οργανισμό, ακόμη κι τη χοληστερόλη που έχει επικαθίσει στα αγγεία, γεγονός που σημαίνει ότι προφυλάσσει και θεραπεύει τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρωση. Τονώνει τα τοιχώματα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προφυλάσσει τη διαδικασία καταστροφής των λιποπρωτεΪνών στα κύτταρα, τους πνεύμονες από την ατμοσφαιρική μόλυνση, εμποδίζει την καταστροφή της βιταμίνης Α και βοηθά στην επούλωση τραυματισμένων ιστών. Η βιταμίνη Ε που περιέχει είναι θεραπευτική για καρδιοπάθειες, φλεβίτιδα, ανδρική σεξουαλική ανικανότητα, μαστοπάθεια και σε διάφορες δερματοπάθειες.
Οι κατηγορίες του ελαιόλαδου:
- Το παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς επεξεργασία.
- Το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο που έχει υποστεί επεξεργασία και μειώνεται η οξύτητά του, χωρίς να αλλοιώνεται η δομή των γλυκεριδίων του. Χωρίζεται σε κατηγορία Α μέχρι 2% οξύτητα και κατηγορία Β μέχρι 4% οξύτητα.
- Το ραφιναρισμένο πυρηνέλαιο που είναι το λάδι που μένει στην ελαιομάζα μετά το χωρισμό του παρθένου ελαιόλαδου από αυτή και το λάδι των ελαιοπυρήνων. Το λάδι αυτό καθαρίζεται, χωρίς να αλλοιώνεται η δομή των τριγλυκεριδίων του και διατίθεται στην αγορά μόνο του ή σε ανάμειξη με το παρθένο ελαιόλαδο.
Οι καρποί ελιάς
Υπάρχουν οι πράσινοι και οι μαύροι
Οι πράσινες ελιές είναι πολύ ωφέλιμες για τους διαβητικούς γιατί έχουν πικρές ουσίες και πρέπει να τις ετοιμάζουν με λίγο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι και μπόλικο σκόρδο που μετριάζει την επίδραση του άλατος στην πίεση. Άλλος τρόπος είναι να τις ξεπικρίσετε σε νερό για 2 ημέρες και μετά να τις βάλετε στην κατάψυξη και όταν τις καταναλώνετε να τις ξεπαγώνετε και να προσθέτετε λεμόνι, ελαιόλαδο σκόρδο και κοπανισμένο κόλιανδρο.
Οι μαύρες ελιές προετοιμάζονται ως εξής: Τις απλώνετε αραιά στον ήλιο και τις αναποδογυρίζετε για να μαραθούν ομοιόμορφα χωρίς να ξηρανθούν. Μετά από 3 ημέρες τις βάζετε σε δοχεία τις καλύπτετε με ελαιόλαδο και τις φυλάτε και βγάζετε από το δοχείο όσες θα χρησιμοποιήσετε και δεν επιστρέφετε πίσω στο δοχείο αυτές που περίσσεψαν.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με την ελιά
Όταν παίρνετε ελαιόλαδο για θεραπευτική χρήση πρέπει να είναι άδειο από τροφές το στομάχι σας.
Σαν αφέψημα: Βράζετε δύο χούφτες φύλλα ή φλούδα σε ένα ποτήρι νερό μέχρι να μείνει το μισό ή 80 γραμμάρια φύλλα σε ένα λίτρο νερό. Το σουρώνετε μετά 10 λεπτά και πίνετε 3 ζεστά φλιτζάνια τη μέρα πριν από τα γεύματα. Βοηθά τους διαβητικούς να ρίξουν το σάκχαρο και έχει αντισηπτικές ιδιότητες για καθαρισμό πληγών. Επίσης, είναι αντιπυρετικό, τονωτικό και στυπτικό. Τον φλοιό τον μαζεύετε άνοιξη από τα νεαρά κλαδιά, τον ξηραίνετε και τον φυλάτε.
Σαν εκχύλισμα: Βράζετε 80 γραμμάρια φλοιό και φύλλα ελιάς σε ένα λίτρο, μέχρι να μείνει το μισό υγρό, σουρώνετε και πίνετε 3 ποτηράκια του λικέρ την ημέρα. Είναι κατάλληλο για διαβητικούς, αντιπυρετικό, διουρητικό, στυπτικό, αντιρευματικό, υποτασικό, τονωτικό, ηρεμιστικό, αντισηπτικό και κατά των αρθριτικών. Επίσης με αυτό ρίχνετε την υψηλή χοληστερόλη ειδικά αν έχετε άγχος.
Σαν έγχυμα: 2 κουταλάκια φύλλα για 10 λεπτά σε ένα φλιτζάνι νερό και το πίνετε λίγο λίγο 2-3 φορές την ημέρα. Ή αφήνετε 60 γραμμάρια φλοιό και φρέσκα φύλλα σε ένα λίτρο καυτό νερό για 24 ώρες. Είναι αντισηπτικό, στυπτικό, αντιπυρετικό.
Μαστιχόλαδο: Ζεσταίνεται ελαιόλαδο με κόκκους μαστίχας. Χλιαρό το χρησιμοποιείτε σε επαλείψεις σε πυρετό, συνάχι, ρίγος και σε πόνους αυτιών. Για τόνωση των μαλλιών και καταπολέμηση της τριχόπτωσης αναμειγνύετε ίσα μέρη ελαιόλαδου, λαδιού από ροζμαρί και καθαρό οινόπνευμα, τα δουλεύετε να αναμειχθούν καλά και με αυτό κάνετε εντριβές στις ρίζες των μαλλιών και το αφήνετε να δράσει μισή ώρα, πριν λούσετε τα μαλλιά.
Τα θεραπευτικά λάδια φτιάχνονται με λάδι που αφήνονται να χωνευτούν για μερικές ημέρες τα φαρμακευτικά φυτά, με λάδι που έχουν τηγανιστεί σε αυτό φαρμακευτικά φυτά και με λειωμένα φυτά αναμεμειγμένα με ελαιόλαδο.
Οι ανάλατες ελιές είναι άριστη τροφή για τους διαβητικούς.
Το ξύλο της ελιάς είναι εξαιρετική καύσιμη ύλη και κάνει καλά κάρβουνα
Το είδος ssp. pleaster Negodi είναι η άγρια ελιά ή αγριλιά και δεν ξεπερνά το ύψος θάμνου με κλαδιά ακιδωτά, φύλλα μικρά και μικρούς καρπούς, που βγάζει λιγότερο λάδι και ξύλο συμπαγές που φτιάχνει κομψοτεχνήματα….
Ένα ποτήρι αφέψημα φύλλων αγριελιάς με το χυμό ενός λεμονιού, πρωί, κατανήστικοι, βοηθά όσους έχουν ψηλή χοληστερίνη και τους διαβητικούς με ψηλό σάκχαρο.
Το λάδι της αγριελιάς είναι ωφέλιμο για τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, με απλή επάλειψη της κεφαλής. Επίσης, βοηθά σε τριχόπτωση και πιτυρίδα και ψώρα.
Αν και η αγριελιά δεν επηρεάζεται από το δάκο μπορείτε να φτιάξετε ένα έμβρεγμα με κλαδιά αγριελιάς σε αρκετό νερό για 6 μήνες και να ψεκάσετε τις ήρεμες ελιές για να καταπολεμηθεί ο δάκος.
Η ψώρα μπορεί να καταπολεμηθεί με το ζουμί που τρέχει όταν καίγονται χλωρά κλαδιά.
Οι πληγές καθαρίζουν και επουλώνονται αν κοπανίσετε φύλλα αγριελιάς καλά με μέλι και τα βάλετε πάνω τους.
Διαβάστε, επίσης,
Ενημέρωση για κρούσματα του βακτηρίου Xyllela fastidiosa
Τα οφέλη στην υγεία από τα φύλλα ελιάς
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα
Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα
Ελιά και θεραπευτικές ιδιότητες
Ελαιόλαδο για προστασία του εντέρου
Συμβουλές για το τηγάνισμα με ελαιόλαδο
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη
www.emedi.gr