Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕκτίμηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών

Εκτίμηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών

Print Friendly, PDF & Email

Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών

 

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η ανακάλυψη ενός καινούριου δείκτη, του ΗΕ4 -human epididymis 4 χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών σε ασυμπτωματικό στάδιο είναι το ζητούμενο, καθώς μπορεί να ανεβάσει το ποσοστό της 5ετούς επιβίωσης κατά 94%.

Η δοκιμασία ΗΕ4 διαθέτει την υψηλότερη ευαισθησία για την ανίχνευση της νόσου στο στάδιο Ι.

Η συνδυαστική μέτρηση ΗΕ4 και CA-125 έχει ευαισθησία 76,4% και ειδικότητα 95% στην εκτίμηση κινδύνου για επιθηλιακό καρκίνο ωοθηκών σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με πυελική μάζα (αλγόριθμος ROMA).

Επί του παρόντος, λιγότερο από το 20% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο, και το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης  είναι 20% έως 30% όταν η διάγνωση γίνεται στο στάδιο III ή IV. Όταν όμως διαγνωσθεί στα αρχικά στάδια οι πιθανότητες για θεραπεία είναι 90 % έως 95%.

Το νέο εργαλείο διαστρωμάτωσης του κινδύνου CA125 + HE4 χρησιμοποιείται για τις γυναίκες που παρουσιάζουν πυελική μάζα.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η έκτη πιο συχνή γυναικολογική κακοήθεια που χαρακτηρίζεται από ένα ποσοστό επίπτωσης που αυξάνει με την ηλικία και σε μεταεμμηνοπαυσιακή κατάσταση. 

Το αντιγόνο 125 (CA-125) είναι ο καθιερωμένος βιοδείκτης για την ανίχνευση υποτροπής και την παρακολούθηση της θεραπευτικής ανταπόκρισης. Επιπλέον, οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη μέτρησή του σε γυναίκες με συμπτώματα ή υψηλό κίνδυνο σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα πυέλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το CA-125 σταθερά εκφράζεται σε ορώδες και ενδομητριοειδές καρκίνο των ωοθηκών, ενώ οι όγκοι που ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο είναι μη ορώδη καρκινώματα. Συνολικά, το CA-125 έχει χαμηλή διαγνωστική ειδικότητα. Στην πραγματικότητα, αυτή η γλυκοπρωτεΐνη είναι ευρέως κατανεμημένη επί της επιφανείας των κυττάρων μεσοθηλιακής προέλευσης σε διάφορες καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις.

Ο βιοδείκτης HE4 είναι αναμφίβολα  πιο ελπιδοφόρος. Η μέτρησή του βελτιώνει τη διαγνωστική ειδικότητα του CA-125, έχει ομολογία με κάποιους εκκρινόμενους αναστολείς πρωτεάσης της σερίνης και η έκφρασή του είναι χαμηλότερη σε φυσιολογικό ωοθηκικό ιστό, σε  καλοήθεις νόσους και σε όγκους με χαμηλή κακοήθεια. 

Οι γυναίκες με γυναικολογικές παθήσεις και αυξημένες συγκεντρώσεις HE4 και CA-125 έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κακοήθεια.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών είναι σημαντικά αυξημένος σε ασθενείς με HE4 θετικά αποτελέσματα. 

ικανότητα HE4 να εντοπίσει OC σε πρώιμο στάδιο σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με πυελική μάζα.

ROMA ™ (Αλγόριθμος εκτίμησης κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών)

Risk of Ovarian Malignancy Algorithm (ROMA)

Κλινική χρήση

  • Αξιολόγηση της πιθανότητας ότι μια μάζα των ωοθηκών είναι κακοήθης σε γυναίκες τις οποίες η αξιολόγηση πριν από το χειρουργείο δεν έδειξε κακοήθεια
  • Αξιολόγηση της ανάγκης να παραπεμφθεί η ασθενής σε ογκολόγο για θεραπεία

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ROMA (HE4 + CA 125) δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς κλινική και απεικονιστική αξιολόγηση και δεν είναι μια δοκιμασία διαλογής ή για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής θα πρέπει να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση. Η λανθασμένη χρήση του RΟΜΑ τεστ  ενέχει τον κίνδυνο περιττών εξετάσεων, άσκοπης χειρουργικής επέμβασης, και / ή καθυστερημένης διάγνωσης.

Κλινικό Ιστορικό

Η αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει την εμμηνοπαυσιακή κατάσταση, τη φυσική εξέταση, το διακολπικό υπερηχογράφημα, τις τιμές του CA 125 και το οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του μαστού ή ωοθηκών σε έναν πρώτου βαθμού συγγενή.

Αυτές οι παράμετροι μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας ή το γυναικολόγο να καθορίζει την πιθανότητα του καρκίνου και κατά πόσον πρέπει ή όχι να παραπέμψει τον ασθενή σε ένα ογκολόγο. 

Ο αλγόριθμος (ROMA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στην αξιολόγηση για να εκτιμηθεί περαιτέρω η πιθανότητα κακοήθειας πριν την επέμβαση.

Η δοκιμή ROMA προορίζεται για χρήση σε γυναίκες που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Είναι άνω των 18 ετών
  • Έχουν μια μάζα  ωοθηκών
  • Έχει προγραμματιστεί για χειρουργική επέμβαση
  • Δεν έχει γίνει σε αυτές ογκολογική εκτίμηση

Η δοκιμή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε γυναίκες που έχουν ρευματοειδή παράγοντα σε συγκέντρωση > 250 IU / mL.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το ROMA TEST-Risk of Ovarian Malignancy Algorithm (ROMA), στο κινητό σας.

Διαβάστε, επίσης,

Βλεννώδες κυσταδενοκαρκίνωμα των ωοθηκών

Προσυμπτωματικός έλεγχος για γυναικολογικό καρκίνο

Τεστ σάλιου για τον καρκίνο

Στρωματικοί όγκοι ωοθήκης

Ρομποτική Χειρουργική στην Γυναικολογία

Πρόληψη καρκίνου ωοθηκών

Όγκοι ωοθηκών από γεννητικά κύτταρα

Νοσήματα γυναικών

Κύστη ωοθηκών

Αντιμυλλέριος ορμόνη

Καρκίνος ωοθηκών

Έχει σχέση ο καρκίνος μαστού με τον καρκίνο ωοθηκών;

Ο καρκινικός δείκτης CA-125

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ