Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚρούσματα από μηνιγγίτιδα στην Ελλάδα
Array

Κρούσματα από μηνιγγίτιδα στην Ελλάδα

Κρούσματα από μηνιγγίτιδα στην Ελλάδα

 

Ανάρπαστο έγινε το εμβόλιο  της μηνιγγίτιδας Β

Παρότι τα στοιχεία δεν είναι ανησυχητικά, ο θάνατος ενός 4χρονου κοριτσιού στα Χανιά από μηνιγγίτιδα και τα υπόλοιπα κρούσματα (αναφέρονται ακόμη 2 περιστατικά σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Αθήνα)  φαίνεται ότι θορύβησαν τους γονείς.

Το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β που κυκλοφορεί από το Μάρτιο ξαφνικά έγινε ανάρπαστο και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται παραγγελία στις φαρμακαποθήκες ή απευθείας από την εταιρία για να εξυπηρετηθούν οι γονείς που παρά το μεγάλο κόστος, κόβουν άλλα έξοδα για να προσφέρουν στα παιδιά τους την «πολυτέλεια» του εμβολίου και να τα θωρακίσουν.

Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα οφείλεται σε 3 κυρίως μικρόβια: τον αιμόφιλο b (υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο) τους πνευμονιόκοκκους (υπάρχει εμβόλιο που περιέχει πολλούς ορότυπους 10-13) και τους μηνιγγιτιδόκοκκους (οι υπεύθυνες οροομάδες είναι 5, για τις 4 έχουμε από χρόνια εμβόλιο Menveo), και για την πέμπτη, την οροομάδα Β (Bexsero), όπου έχουμε το εμβόλιο εδώ κι ένα χρόνο περίπου, το οποίο, όμως δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ). Άρα πρακτικά υπάρχουν εμβόλια για όλα τα συχνά αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας και σε αυτό οφείλεται η πρόσφατη μείωση των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες όπου εμβολιάζονται τα παιδιά μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Όσο όμως δεν εντάσσεται το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού για να διατίθεται δωρεάν, τόσο τα φτωχά παιδιά θα μένουν απροστάτευτα…

Οι ειδικοί προτείνουν τον εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες…

Διαβάστε, επίσης,

Οσφυϊκή παρακέντηση

Πρέπει να εμβολιαζόμαστε το χειμώνα;

Έλεγχος των λοιμώξεων στα νοσοκομεία

Μηνιγγίτιδα

Εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου

Ο πνευμονιόκοκκος και η πρόληψη

Πρέπει να εμβολιαζόμαστε το χειμώνα;

Ο πνευμονιόκοκκος και η πρόληψη

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο στα παιδιά

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Τα απαραίτητα εμβόλια

Λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ