Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ υπεριδρωσία στον καρκίνο

Η υπεριδρωσία στον καρκίνο

Η υπερβολική εφίδρωση στον καρκίνο είναι ένα οδυνηρό σύμπτωμα

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η εφίδρωση στον καρκίνο μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα  ζωής, μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και μείωση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς.

Η εφίδρωση μπορεί να είναι γενικευμένη σε όλο το σώμα ή εστιακή και να περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος (πιο συχνά στις μασχάλες, στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο).

Η υπεριδρωσία, ιδίως, η γενικευμένη μπορεί να είναι σημείο υποκείμενης νόσου σε μυελοϋπερπλαστικές διαταραχές και σε Hodgkin’s λέμφωμα ή σε ενδοκρινικές διαταραχές, όπως υπερθυρεοειδισμό, υπερπαραθυρεοειδισμό, σακχαρώδη διαβήτη, φαιοχρωματοκύττωμα και καρκινοειδές σύνδρομο, ή σε μολύνσεις, καρδιοαγγειακό σοκ, ή σε φάρμακα (αντοιστρογόνα, αντιαδρογόνα, οπιοειδή, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και κορτικοστερεοειδή και στην εμμηνόπαυση που προκαλείται απο χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, από την χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία. Ο πυρετός που εμφανίζεται σαν παρανεοπλασματικό σύνδρομο μπορεί να είναι, επίσης, μία άλλη αιτία υπεριδρωσίας σε καρκινοπαθείς.

Η υπεριδρωσία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του όγκου και το στάδιο της νόσου. Σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, η επίπτωση της υπεριδρωσίας είναι περίπου έως 28% και συμβαίνει, κυρίως, τη νύχτα. Η υπεριδρωσία μαζί με τις εξάψεις είναι συχνά συμπτώματα σε επιζώντες από καρκίνο. Έως και 24% των ασθενών με καρκίνο του μαστού που θεραπεύονται με αντοιστρογόνα έχουν υπεριδρωσία σαν ανεπιθύμητη ενέργεια. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα από την αντιανδρογονική θεραπεία.

Η θεραπεία της υπεριδρωσίας στον καρκίνο

Η θεραπεία της υπεριδρωσίας απαιτεί την αντιμετώπιση των αιτιών που την προκαλούν και ανακούφιση των συμπτωμάτων. Προσοχή πρέπει να δοθούν στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία και ανακούφιση στον καρκίνο, γιατί πολλά από αυτά μπορεί να έχουν σαν παρενέργεια την αυξημένη εφίδρωση.

  • Η υπεριδρωσία από τα οπιοειδή, συνήθως, δεν ανταποκρίνεται στην αλλαγή των οπιοειδών. Μπορεί να ελεγχθεί με μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη. Αντιμουσκαρινικά φάρμακα, επίσης, μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Η planzapine που είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει την υπεριδρωσία από τα οπιοειδή.
  • Η υπεριδρωσία από τον πυρετό που εμφανίζεται σαν παρανεοπλασματικό σύνδρομο στον καρκίνο μπορεί να ελεγχθεί με μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη. Η θαλιδομίδη, επίσης, είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας από τον παρανεοπλασματικό πυρετό στον καρκίνο.
  • Τα ανάλογα σωματοστατίνης είναι αποτελεσματικά για τον έλεγχο των συμπτωμάτων των νευροενδοκρινών όγκων και μπορεί να είναι χρήσιμα για την μη ειδική θεραπεία της υπεριδρωσίας.
  • Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού ή του προστάτη, η αυξημένη εφίδρωση και οι εξάψεις μπορούν να θεραπευθούν με χαμηλή δόση megestrol acetate και έναν selective seretonin reuptake inhibitor (SSRIs). Η οξεική μεγεστρόλη δίνεται σε δόση 20 mg από το στόμα 2 φορές την ημέρα και τα συμπτώματα εξαφανίζονται σε 3 εβδομάδες. Η venlafaxine είναι άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υπεριδρωσίας. Σε σύγκριση με την οξεική μεγεστρόλη, η αποτελεσματικότητά της φαίνεται γρηγορότερα σε λίγες ημέρες. Για να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες της venlafaxine χορηγείται αρχικά σε δόση 37,5 mg ανά ημέρα και αυξάνεται μέχρι 75 mg ανά ημέρα σταδιακά. 
  • Πολλές εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να ελαττώσουν τα συμπτώματα.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ιατρικές συνταγές με τη μαγειρική σόδα

Φασκόμηλο

Βιταμίνες για την κακοσμία σώματος

Λεμονόχορτο

Καταπολεμήστε την έντονη εφίδρωση

Botox

Υπεριδρωσία

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Πότε θα ανησυχήσετε για κακοήθεια

Οξική μεγεστρόλη

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ