Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΑφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Print Friendly, PDF & Email

Η 4η Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

 

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η έμφαση πια δίνεται στην πρόληψη…

Η παχυσαρκία και η σχέση της με τον καρκίνο

Όλες οι επιδημιολογικές μελέτες των τελευταίων 30 ετών δείχνουν ότι η παχυσαρκία έχει αιτιολογική σχέση με πολλούς τύπους καρκίνου.

Στην Ευρώπη η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για το 4% των καρκίνων στους άνδρες και για το 7% των καρκίνων στις γυναίκες.

Η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των διαφόρων τύπων καρκίνου είναι σύνθετη. Ενώ η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για τους περισσότερους τύπους καρκίνου, ελαττώνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα.


Ο καρκίνος σχετίζεται με την παχυσαρκία

-Παχυσαρκία και καρκίνος του μαστού

Στην Ευρώπη, ο καρκίνος μαστού ενώ εμφανίζει ελάττωση των ποσοστών θνησιμότητας συνεχίζει να σκοτώνει 1 εκατομμύριο γυναίκες κάθε χρόνο. Η απόδειξη ότι η παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο μαστού στις μεταμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι αδιαμφισβήτητος. Μάλιστα ο κίνδυνος από την παχυσαρκία υπολογίζεται ότι είναι συγκρίσιμος με αυτόν όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό.

 • Μόνο ενός βαθμού αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά 3%.
 • Κάθε 5 κιλά αύξηση βάρους αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού σε γυναίκες μεταεμμηνοπαυσιακές κατά 1,08.
 • Γενικά ο κίνδυνος για μεταεμμηνοπαυσιακό καρκίνο μαστού αυξάνει κατά 1,5 και επίσης, η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής και ελαττωμένη επιβίωση.

-Παχυσαρκία και καρκίνος ενδομητρίου

Υπάρχει μια ισχυρή και συνεχής συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου της μήτρας και της παχυσαρκίας. Ο κίνδυνος αυξάνει κατά 3,5 για τις γυναίκες που έχουν πολύ λιπώδη ιστό και όσες παίρνουν βάρος.

-Παχυσαρκία και κολοορθικός καρκίνος

Η επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνει με την παχυσαρκία σε άνδρες και γυναίκες, αλλά περισσότερο στους άνδρες. Αυξάνει τον κίνδυνο κατά 2,0 στους άνδρες και 1,5 στις γυναίκες, ιδίως σε όσους παίρνουν ορμονοθεραπεία και σχετίζεται η παχυσαρκία με μικρότερη επιβίωση σε όσους αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

-Παχυσαρκία και καρκίνος νεφρού

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο νεφρού, ιδίως σε γυναίκες.

-Παχυσαρκία και αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου

Έμμεσα, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου με αύξηση της επίπτωσης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του οισοφάγου Barett που είναι μεταπλασία του οισοφάγου και πρόδρομη μορφή του αδενοκαρκινώματος. Ο κίνδυνος αυξάνει κατά 3,0 και σε γυναίκες και σε άντρες. και σχετίζεται ακόμη και με μικρότερη επιβίωση.

-Παχυσαρκία και καρκίνος του παγκρέατος

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο παγκρέατος κατά 2 φορές, σε γυναίκες και άντρες.

-Παχυσαρκία και καρκίνος του ήπατος

Η παχυσαρκία αυξάνει και τον κίνδυνο για ηπατοκυτταρικό καρκίνο κατά 1,5-4 σε γυναίκες και άνδρες.

-Παχυσαρκία και καρκίνος στομάχου

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στομάχου κατά 2,0 σε γυναίκες και άνδρες, λόγω της μεταπλασίας σε οισοφάγο  Barett, κυρίως στην καρδιακή μοίρα του στομάχου.

-Παχυσαρκία και καρκίνος χοληδόχου κύστεως

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνος της χοληδόχου κύστεως κατά 2,0, σε γυναίκες και άνδρες.

Ακόμη η παχυσαρκία έχει αιτιολογική σχέση με τον καρκίνο ωοθηκών, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο συνδετικού ιστού, το λέμφωμα, τους καρκίνους του συνδετικού ιστού, αλλά και τον καρκίνο του εγκεφάλου.


Υπάρχουν, όμως και καρκίνου που έχουν αρνητική συσχέτιση με την παχυσαρκία

Μεταξύ του καρκίνου πνεύμονα και της παχυσαρκίας υπάρχει αρνητική αιτιολογική σχέση και το φαινόμενο εξηγείται από την επίδραση του καπνίσματος που είναι ο πρωταρχικός αιτιολογικός παράγοντας για τον καρκίνο του πνεύμονα που έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση σε χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Επίσης, οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο μαστού όταν είναι παχύσαρκες, λόγω των περισσότερων ανωορρηκτικών κύκλων που έχουν σαν αποτέλεσμα μικρότερη έκθεση στα οιστρογόνα.


Παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας και του καρκίνου

Οι δυο κύριοι μηχανισμοί είναι:

 • Βιολογικές αλλαγές που οδηγούν σε ενδοκρινικές αλλαγές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
 • Το μεταβολικό σύνδρομο που σχετίζεται με την παχυσαρκία

Το μεταβολικό σύνδρομο της παχυσαρκίας και η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλούν:

 • Αυξημένη βασική λιπόλυση, αυξημένη λιποτοξικότητα (FFA-Free Fatty Acids)-ελεύθερα λιπαρά οξέα
 • Προς τα πάνω ρύθμιση των προφλεγμονοδών μεσολαβητών TNF-α, IL-6
 • Αύξηση των ROS-Reactive Oxygen Species-αντιδραστκών ειδών οξυγόνου που προκαλούν μεταλλαξιογόνες αλλαγές, βλάβη του DNA και της επιδιόρθωσης των πρωτεϊνών.
 • Αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα ανδρογόνων, οιστρογόνων, χαμηλή SHBG-Sex Hormone-Binding Globulin και περιφερική αρωματοποίηση
 • Αντισταθμιστική υπερινσουλιναιμία άυξηση των IGF-1 (Insuline-like Growh Factor) και IGFBP 1&2 ((Insuline-like Growh Factor Binding Protein 1&2) και μείωση της ικανότητας απόπτωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε αν είσαστε παχύσαρκοι για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο

 • Διαιτητικοί παράγοντες

Οι διαιτητικοί παράγοντες ευθύνονται για το 40% όλων των καρκίνων στον Δυτικό κόσμο και για 60% όλων των καρκίνων στις γυναίκες σε χώρες με υψηλά ποσοστά καρκίνου μαστού. Αυτό σημαίνει ότι πολλά τρόφιμα που περιέχουν ειδικούς τροποποιητές της δράσης των οιστρογόνων (τροποποιητές δράσης στερεοειδών, όπως φυτοιστρογόνα) είναι χρήσιμα στην πρόληψη των καρκίνων που προκαλούνται από ενδοκρινικούς μηχανισμούς.

 • Ξεκινήστε την άσκηση

Η φυσική δραστηριότητα είναι μεγάλης σημασίας και της πρωτογενή και την δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος μειώνεται κατά 50%. Αυτό το όφελος είναι δοσοεξαρτώμενο και παρατηρείται σε όλα τα στάδια του καρκίνου. Οι ασθενείς με θετικούς στερεοειδικούς υποδοχείς είναι πιο πιθανό να έχουν όφελος.

Η παχυσαρκία προδιαθέτει και σε κακή πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνο.

Γι’ αυτό ξεκινήστε την άσκηση, κάντε μια υγιεινή διατροφή  και αποκτήστε έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος για πρόληψη, αλλά και για καλύτερη πρόγνωση στον καρκίνο.

Είναι στο ”χέρι μας” να νικήσουμε τον καρκίνο!

Διαβάστε, επίσης,

Προγνωστικοί παράγοντες στον καρκίνο

Application για παχύσαρκους

Μεταβολικό σύνδρομο

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

 

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ