Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Σαφράν

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον κρόκο

Ο κρόκος ο κοινός, πασίγνωστος σαν σαφράν και σαφράνι, ή Crocus sativus, γνωστός, επίσης και σαν ζαφορά, μαμελούκος και καστανούλα, ανήκει στην οικογένεια των Ιριδίδων.

Είναι πολυετή βολβώδη φυτά με ωραία σκούρρα ρόδιμνα κρίνα, με μικρό μίσχο που ανθίζουν τους πρώτους μήνες του χρόνου. Στον τόπο μας θα το βρούμε καλλωπιστικό, αλλά καλλιεργείται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα στην περιοχή της Κοζάνης, για τα στίγματά του που είναι ένα από τα πιο καλοπληρωμένα βότανα και καρυκεύματα παγκοσμίως.

Ο κρόκος έχει χρωστικές ιδιότητες…


Χρήσιμα μέρη κρόκου

Τα φύλλα, οι ρίζες, τα άνθη και τα κόκκινα στίγματά τους. Τα στίγματα είναι το σημαντικότερο. Χρειάζονται μεγάλη ποσότητα άνθη του για να παραχθούν στίγματα ενός κιλού, και για να είναι ποιοτικός ο κρόκος πρέπει να μαζευτεί με το χέρι. 

Έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και πικρή γεύση

 


Δραστικές ουσίες κρόκου

Περιέχουν ένα γλυκοζίτη την πρωτοκροκίνη, που διασπάται στη σαφρανόλη και την κροκίνη που είναι κίτρινη χρωστική ουσία, αιθέριο λάδι, καροτένιο, ξανθοφύλλη και λυκοπίνη.


Ιδιότητες και ενδείξεις κρόκου

  • Ο κρόκος έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και συστήνεται κατά της υστερίας, σε νευρικές καταστάσεις που συνοδεύονται με σπαστικές γκριμάτσες, σε νευρικούς πονοκεφάλους και σε νευρική αναστάτωση σε γυναίκες κατά την περίοδο πριν την κλιμακτήριο και μετά την κλιμακτήριο.
  • Θεωρείται στομαχικό βότανο, γιατί βοηθά σε προβλήματα πέψης και είναι ορεκτικό.
  • Είναι διουρητικός και βοηθά σε κολικούς των νεφρών.
  • Είναι εμμηναγωγός και βοηθά σε ακανόνιστα και οδυνηρά έμμηνα, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες και σε εγκυμοσύνη αποβολή.
  • Βοηθά στη βρογχίτιδα και στο νευρικό στηθαγχικό πόνο.
  • Σαν κατάπλασμα διαλύει τα σπυριά και θεραπεύει τις φλεγμονές.
  • Έχει αφροδισιακές ιδιότητες και αυξάνει η γονιμότητα.
  • Ο κρόκος είναι τονωτικός.
  • Ο κρόκος είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο.
  • Χρωματίζει τυριά, ζυμαρικά, ποτά, καρυκεύματα, όπως το κάρυ, στη ζαχαροπλαστική και φαρμακοποιία. Χρωματίζει φαγητά, διεγείρει την όρεξη και βοηθά στη χώνεψη. Χρησιμοποιείται σε φαγητά, σούπες, σάλτσες, γλυκά και δίνει άρωμα και γεύση σε καφέ και τσάι.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον κρόκο

-Αφέψημα

Βράζετε 30 γραμμάρια άνθη σε 1 λίτρο νερό, σουρώνετε και παίρνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα. Σε γάλα βοηθά στη βρογχίτιδα και χρησιμοποιείται και χρησιμοποιείται και σε καταπλάσματα

-Σιρόπι

Βάζετε 10 γραμμάρια στίγματα σε 1 λίτρο νερό και βράζετε μέχρι να μείνει μισό λίτρο, προσθέτετε ζάχαρη και δένετε σε σιρόπι. Πίνετε 3 κουταλάκια γλυκού την ημέρα.

Διαβάστε, επίσης,

Σύγκριση αφροδισιακών

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ