Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν καπνίζετε

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν καπνίζετε

Πώς συμπεριφέρεται ο οργανισμός σας όταν καπνίζετε

Με την πρώτη ρουφηξιά του τσιγάρου, σταγονίδια νικοτίνης απορροφώνται από τους μαλακούς ιστούς στο στόμα και στο λαιμό. Η νικοτίνη μέσα σε διάστημα 20 δευτερολέπτων περίπου φτάνει στον εγκέφαλο προκαλώντας έκκριση αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το σώμα όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε εγρήγορση, όπως όταν προσπαθείτε να αποφύγετε έναν κίνδυνο, όταν πάτε να δώσετε εξετάσεις ή όταν κάποιος σας απειλεί. Με την πρώτη ρουφηξιά, αυξάνονται κατακόρυφα οι χτύποι της καρδιάς και μέσα σε 10 λεπτά είναι της τάξης του 30%. Ορισμένοι αναφέρουν ότι ακούνε ένα βουητό στο κεφάλι. Η αδρεναλίνη, επίσης, στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα και στο έντερο, ώστε να τροφοδοτούνται οι μύες με περισσότερο αίμα, για να μπορέσει ο άνθρωπος να τρέξει πιο γρήγορα.

Την ίδια στιγμή, μονοξείδιο του άνθρακα αντικαθιστά το οξυγόνο στους πνεύμονες και, κατά συνέπεια, αντί τα κύτταρα να διοχετεύουν στον οργανισμό οξυγόνο, μεταφέρουν διοξείδιο του άνθρακα, προκαλώντας ζαλάδες και κεφαλαλγία (ζαλάδα, χάσιμο). Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει προσωρινή έλλειψη οξυγόνου που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σπασμών. Ακόμη, μπορεί να υπάρχει φαγούρα στα δάχτυλα ποδιών και χεριών, λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Το εθιστικό στοιχείο στο τσιγάρο είναι η νικοτίνη, η οποία προκαλεί σχεδόν τις ίδιες παρενέργειες στον εγκέφαλο με την ηρωίνη και την κοκκαϊνη. Όταν καπνίζετε, η νικοτίνη προκαλεί την έκκριση ντοπαμίνης που δημιουργεί αίσθημα ευφορίας. Ύστερα από λίγο, όμως, η νικοτίνη μειώνει το ποσοστό έκκρισης της συγκεκριμένης ουσίας, γι΄αυτό και ο καπνιστής καπνίζει όλο και περισσότερο, ώστε να μπορέσει να αισθανθεί κανονικά και να μην έχει το σύνδρομο στέρησης.

Το τσιγάρο έχει διεγερτικές ιδιότητες, αλλά σε μεγάλες δόσεις δρα και σαν ηρεμιστικό. Μεγάλες δόσεις νικοτίνης μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις, ναυτίες, εμετούς, σπασμούς, Αρκούν 60 mg νικοτίνης για να δηλητηριάσουν έναν ενήλικα, ενώ ένα παιδί, αν μασήσει γόπες από τσιγάρα, μπορεί να πάθει σοβαρή δηλητηρίαση. Όλοι οι μανιώδεις καπνιστές υποφέρουν από ναυτίες και είναι ευέξαπτοι, λόγω δηλητηρίασης από τη νικοτίνη.

Η σωματική υπερδιέγερση διαρκεί όση ώρα καπνίζετε και μειώνεται σταδιακά μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, οπότε η νικοτίνη απομακρύνεται εντελώς από το σώμα και επανέρχεται όταν ανάψετε το επόμενο τσιγάρο. Μέσα σε διάστημα, περίπου 2 ωρών από το τελευταίο τσιγάρο, οι καπνιστές έχουν τα πρώτα συμπτώματα στέρησης. Ο ρυθμός των χτύπων της καρδιάς ελαττώνεται, αναπτύσσεται άγχος, επιθυμία για νικοτίνη και όταν ανάψουν το τσιγάρο ηρεμούν. 

Στα τσιγάρα με φίλτρο η πίσσα συγκεντρώνεται κυκλικά, αλλά το φίλτρο δεν την συγκρατεί όλη. Οι πνεύμονες έχουν εισπνεύσει όλα τα συστατικά καπνού, αλλά και σωματίδια πίσσας. Τα κύτταρα του βλεννογόνου του πνεύμονα ανθίσταται στην εισβολή, δημιουργείται βήχας και φλέγματα καφέ χρώματος, αλλά δεν αποβάλλονται όλες οι δηλητηριώδεις ουσίες και τα σωματίδια απορροφούνται από τον οργανισμό και καταστρέφουν τους μαλακούς ιστούς. Τα πνευμονοκύτταρα αλλοιώνονται και μετατρέπονται σε καρκινικά και μόνο ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα τα αναγνωρίζει και τα καταστρέφει.

Γι΄αυτό όσοι καπνίζουν πρέπει να έχουν γερό ανοσοποιητικό σύστημα!

Διαβάστε, επίσης,

Πρόσληψη βάρους κατά τη διακοπή καπνίσματος

To Zyban για τη διακοπή καπνίσματος

Βότανα για να κόψετε το κάπνισμα

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους καπνίζουν

Σύγκριση των μεθόδων διακοπής καπνίσματος

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

Κόψτε το κάπνισμα τρώγοντας φρούτα

Δίαιτα και διακοπή καπνίσματος

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την διακοπή του καπνίσματος

Οι διαταραχές ύπνου στους καπνιστές

Συμπλήρωμα για τις έγκυες καπνίστριες

Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα με διακοπή καπνίσματος

Τα ελαφριά τσιγάρα βλάπτουν

Εμβόλιο για την διακοπή καπνίσματος

Πρόληψη καρκίνου πνεύμονος

Μυστικά για να σταματήσετε το κάπνισμα

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για περφερική αρτηριακή νόσο

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Ο καπνός και η ιστορία του

Νόσος των Καρωτίδων

Νέα μέθοδος διακοπής καπνίσματος

Μύθοι για το κάπνισμα

Οι συνέπειες του καπνίσματος στο δέρμα

Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα

Με κομμένη την ανάσα

Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Ο καπνός και η ιστορία του

Προπυλενογλυκόλη

Οι ρυτίδες από το κάπνισμα

Το τεστ για την εξάρτηση από την νικοτίνη

Πώς να χάσετε βάρος χωρίς να κάνετε δίαιτα

Μπορεί η ύπνωση να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Τα καλύτερα κόλπα για να χάσετε γρήγορα βάρος

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας. Υπάρχουν μυρωδιές στο σπίτι σας που μπορεί να μην γνωρίζετε καν αν δεν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ