Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΧρήσιμες πληροφορίες για τα αιθέρια έλαια

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αιθέρια έλαια

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

 

Η αξιοποίηση των βοτάνων και των παραγώγων τους προς όφελος του ανθρώπου χρησιμοποιούνται από το 2000 π.Χ.

Η προληπτική και θεραπευτική Ιατρική των Κινέζων, των Αιγυπτίων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων βασίζεται στη δράση φυτικών και φυσικών συστατικών.

Τα αιθέρια έλαια εξάγονται, συνήθως, με απόσταξη και είναι μείγμα πολλών χημικών ενώσεων. Οι ενώσεις αυτές είναι δραστικές και μικρού μοριακού βάρους και διαπερνούν εύκολα την επιδερμίδα.

Κάθε φυτό παράγει το δικό του αιθέριο έλαιο, ενώ τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιθέριου ελαίου είναι τα άνθη, τα φύλλα, τα κλωνάρια, οι καρποί, η ρίζα, το ρετσίνι ή ο συνδυασμός τους. Τα αιθέρια έλαια είναι η ζωτική δύναμη του φυτού και μπορούν να δράσουν με τοπική εφαρμογή (μασάζ, κομπρέσες), με την όσφρηση (μέσω του οσφρητικού νεύρου δρουν στον εγκέφαλο), αλλά και με εσωτερική εφαρμογή σε γαργάρες και ροφήματα.


Χρήσιμες πληροφορίες για τα αιθέρια έλαια

  • Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτούσια πάνω στο δέρμα, συνήθως, αλλά διαλυμένα σε κρέμα, λάδι για μασάζ ή στο νερό για το μπάνιο. Με τη μορφή αυτή το αιθέριο έλαιο διεισδύει στον υποδόριο ιστό, μέσω των πόρων και των ιδρωτοποιών αδένων και από εκεί με τα τριχοειδή αγγεία, εισέρχεται στο κυκλοφορικό σύστημα και μεταφέρεται στο σώμα και στον εγκέφαλο. 
  • Κάθε φορά πριν χρησιμοποιήσετε ένα αιθέριο έλαιο να διαβάζετε τις οδηγίες και τους κανόνες ασφαλείας.
  • Υπάρχουν κάποια ευαίσθητα δέρματα που μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις, σε ορισμένα αιθέρια έλαια, ακόμη και αν είναι αραιωμένα και γι΄αυτό απαιτείται δερματική δοκιμασία πριν την χρήση τους: βάλτε μια σταγόνα του αιθέριου ελαίου ή του μείγματος στο εσωτερικό του αγκώνα και καλύψτε το σημείο αυτό για 1 ώρα με τσιρότο. Αν δεν παρατηρηθεί κοκκινίλα, κνησμός ή άλλος ερεθισμός στο δέρμα, τότε είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε.
  • Με προσοχή πρέπει να χρησιμοποιούνται κάποια φωτοτοξικά έλαια: περγαμόντου, αγγελικής, μανταρινιού, λεμονιού, τζίντζερ,, κύμινου κ.ά. Απαιτείται αποφυγή της έκθεσης στο φως.
  • Στο πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, σε επιληψία, ψωρίαση ή υπέρταση, για τη χρήση ελαίων πάρτε τη γνώμη του γιατρού σας.
  • Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά απαιτείται μεγαλύτερη αραίωση των αιθέριων ελαίων.

Διαβάστε, επίσης,

Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

Αντιστρές θεραπεία με αιθέρια έλαια

Η αρωματοθεραπεία στον καρκίνο

Αρωματοθεραπεία στην οδοντιατρική

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες

Αρωματοθεραπεία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ