Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Ρόδιο

Print Friendly, PDF & Email

Τι είναι το ρόδιο;

Το ρόδιο είναι ένα χημικό στοιχείο με το σύμβολο Rh και ατομικό αριθμό 45.

Είναι ένα πολύτιμο μέταλλο. Το ρόδιο είναι αποτελεσματικός καταλύτης και δεν παίζει κάποιο βιολογικό ρόλο και στο σώμα μας υπάρχουν, μόνο, ίχνη από αυτό το στοιχείο.

Κάποιες ενώσεις του ροδίου είναι τοξικές γιατί αφήνουν έντονα σημάδια στο δέρμα, ενώ η εισπνοή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Η χημική βιομηχανία χρειάζεται ρόδιο και το 10% της ετήσιας παραγωγής πηγαίνει για την κατάλυση αντιδράσεων κατά την παραγωγή νιτρικού οξέος και οξικού οξέος.

Χρησιμοποιείται ως φίλτρο σε μηχανήματα ακτίνων Χ, ειδικά σε μαστογραφίες, γιατί δίνει πολύ καλή εικόνα και σε επιφάνειες προβολέων, εξαιτίας της πολύ στιλπνής μεταλλικής επιφάνειας που μπορεί να δώσει. Παρουσιάζει μικρή ηλεκτρική αντίσταση και μεγάλη αντίσταση στην οξείδωση και χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικές επαφές και στην κοσμηματοποιία του λευκού χρυσού και στην επιδιόρθωση των κοσμημάτων.

Το διαμάντι και το ράδιο κάνουν λαμπερά τα κοσμήματα.

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ