Ο άνηθος χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα
Ο άνηθος ή άνησσον ή Anethum graveolens είναι ιθαγενές φυτό της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Έχει χαρακτηριστικό άρωμα, παρόμοιο με του γλυκάνισου.
Είναι ποώδες, ετήσιο, αρωματικό φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά ύψος.
Έχει ρίζα γογγυλώδη και φυλλαράκια πτεροειδή και βγάζει κίτρινα ανθάκια σε ταξιανθίες και οι καρποί του έχουν καστανό χρώμα και είναι μακρόστενοι, αρωματικοί και χωρισμένοι στα δύο μέρη.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και θέλει φως και υγρασία. Δεν πρέπει να τον μετακινείτε. Βάλτε τον από την αρχή στην τελική του θέση.
Χρησιμοποιείται για την παρασκευή μύρου και οι σπόροι του αρωματίζουν το κρασί.
Αποξηράνετε κλαράκια άνηθου πριν ανθίσει.
Το αιθέριο έλαιό του είναι χαλαρωτικό και τονωτικό.
Περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Το αφέψημα και το ανηθέλαιο έχουν διουρητικές, χωνευτικές, και ορεκτικές ιδιότητες, ανακουφίζει από τον βήχα, τις στομαχικές διαταραχές και τους κολικούς και οι σπόροι του είναι ιδανικοί για την κακοσμία του στόματος.
Συνταγή για αφέψημα άνηθου
Βάλτε 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους άνηθου σε 1 λίτρο νερό και βράστε για 10 λεπτά.
Ο άνηθος στην ελληνική κουζίνα
Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, τουρσιά και φαγητά. Να βάζετε τον άνηθο στα φαγητά στο τέλος, γιατί με το βράσιμο χάνει τις ιδιότητές του.
Διαβάστε, επίσης,
Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές
Φαγκρί ψημένο με μυρωδικά στη λαδόκολλα
Ταραμοσαλάτα με πατάτες και κρεμμύδια
Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό
Φτιάξτε μόνοι σας αρωματικό ελαιόλαδο
Μήπως έχετε φούσκωμα μετά το φαγητό;
Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την δυσμηνόρροια
www.emedi.gr