Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι γυναίκες πονάνε περισσότερο από τους άνδρες

Οι γυναίκες πονάνε περισσότερο από τους άνδρες

Οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο πόνο από τους άνδρες

 

Εξελιγμένες σαρώσεις του εγκεφάλου δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν πιο έντονες αντιδράσεις στον πόνο από τους άνδρες.

Η αντίδραση από το ισχυρότερο φύλο είναι συγκεντρωμένη σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αποφυγή του πόνου.

Μια μελέτη με χρήση μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου έδειξε ότι οι γυναίκες επεξεργάζονται τον πόνο στον εγκέφαλο διαφορετικά από τους άνδρες.

Οι γιατροί ερεύνησαν τις διαφορές των φύλων στον τρόπο poy ανταποκρίνονται στον πόνο των χρόνιων παθήσεων, όπως στο Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.

Η αντίληψη του πόνου επηρεάζεται από έναν αριθμό παραγόντων: Ο πόνος δεν είναι αυτό που ταξιδεύει κατά μήκος των νεύρων. Ο πόνος είναι η προσωπική μας εμπειρία. Οι γυναίκες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν  ημικρανίες από τους άνδρες και οι γυναίκες έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ινομυαλγία, που ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στους μυς.

Άλλη ερευνητική ομάδα από το Λονδίνο και την Ιαπωνία μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα και τις αντιδράσεις σε 16 άνδρες και 16 γυναίκες σε περίπτωση πόνου. Στη μελέτη συμμετείχαν υγιείς εθελοντές και ένα μικροσκοπικό μπαλόνι τοποθετήθηκε στο φάρυγγα, πριν από την πρόκληση που διαρκούσε ένα δευτερόλεπτο. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοποθέτησης του μπαλονιού στο φάρυγγα οι γυναίκες είχαν μικρότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται το φόβο και μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές που εμπλέκονται στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό των κινήσεων για να αποφευχθεί ο επικείμενος πόνος. Στους άνδρες, ο φόβος ήταν κυρίαρχος όταν ανέμεναν να αισθανθούν πόνο.

Κατά τη διάρκεια της πρόκλησης πόνου η αντίθετη αντίδραση παρατηρήθηκε μεταξύ των ανδρών και αντιδρούσαν πιο ενεργά στην αποφυγή του πόνου. Αντίθετα, οι γυναίκες έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων και την αίσθηση του πόνου.

Άρα οι άνδρες φοβούνται περισσότερο και οι γυναίκες πονάνε περισσότερο.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση του British Society of Gastroenterology’s annual meeting στο Birmingham. 

Κατά τη διάρκεια του πόνου οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των συναισθημάτων, γιατί  οι γυναίκες αποδίδουν μεγαλύτερη συναισθηματική σημασία στα επώδυνα ερεθίσματα και αυτό επηρεάζει στο πώς τα αντιλαμβάνονται κι έτσι πονάνε περισσότερο από τους άνδρες. 

Οι άνδρες και οι γυναίκες χρησιμοποιούν ξεχωριστούς μηχανισμούς στον εγκέφαλο για να επιτευχθεί και η ανακούφιση από τον πόνο. Τα κάπα-οπιοειδή, είναι τα οπιοειδή που είναι πιο αποτελεσματικά στις γυναίκες. 

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές όπως η δυσπεψία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που επηρεάζει τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Τα συμπτώματα όπως ο πόνος, ο μετεωρισμός, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια είναι χρόνια. Τα αντικαταθλιπτικά και τα παυσίπονα που χρησιμοποιούνται συχνά, δεν επαρκούν για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Αυτή η μελέτη που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της μη επεμβατικής τεχνολογίας για να αξιολογήσει πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, δίνει νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από την πρόκληση του κοιλιακού πόνου, σε παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που προκαλεί μεγάλη ενόχληση και δυσφορία σε τόσους πολλούς ανθρώπους.

Αυτή η έρευνα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση του πόνου.

Διαβάστε, επίσης,

Αντιβιοτικά για τον χρόνιο πόνο

Νευροτροποποίηση για τον χρόνιο πόνο

Papimi

Κόλπα για το χρόνιο πόνο

Χρήσιμες πληροφορίες για τον πόνο

Χρόνιος πόνος

Νευροπαθητικός πόνος

Αν έχετε σπαστική κολίτιδα

Ινομυαλγία

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ