Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΦάρμακαΙσότονο διάλυμα θαλασσινού νερού

Ισότονο διάλυμα θαλασσινού νερού

Είναι φυσικό ρινικό αποσυμφορητικό

Το ισότονο διάλυμα θαλασσινού νερού είναι το καλύτερο αποσυμφορητικό για βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

Ενδείξεις ισότονου θαλασσινού νερού:

 • Ρινίτιδες
 • Κοινό κρυολόγημα
 • Αλλεργίες
 • Εποχικές ιώσεις
 • Γρίπη
 • Χειρουργικές επεμβάσεις (Πολύποδες, διάφραγμα, κρεατάκια)
 • Ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου (κλιματιστικά, αεροπορικά ταξίδια, ατμοσφαιρική ρύπανση, χορήγηση οξυγόνου, παρενέργεια από φάρμακα)

Πλεονεκτήματα ισότονου θαλασσινού νερού:

 • Έχει όλα τα ευεργετικά συστατικά της θάλασσας, δηλαδή μεταλλικά στοιχεία και άλατα που βοηθούν στη μείωση της συμφόρησης και προστατεύουν από τις ρινικές λοιμώξεις.
 • Ενυδατώνει και καθαρίζει σε βάθος τις ρινικές διόδους και απομακρύνει τις βλέννες που έχουν συσσωρευθεί, τη σκόνη και όλους τους μολυσματικούς παράγοντες
 • Δεν περιέχει συντηρητικά, φαρμακευτικές ουσίες και χημικά πρόσθετα και δεν προκαλεί ξηρότητα του βλεννογόνου, εθισμό και φαρμακευτική ρινίτιδα.

Σε βρέφη και νήπια συνιστάται 1 ψεκασμός τρεις φορές την ημέρα ανά ρουθούνι, στα παιδιά 2  ψεκασμοί τέσσερις φορές την ημέρα ανά ρουθούνι και στους ενήλικες  3 ψεκασμοί τέσσερις φορές την ημέρα ανά ρουθούνι. Στα βρέφη σκουπίστε μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ενώ τα παιδιά και οι ενήλικες πρέπει να φυσήξουν την μύτη τους. 

Αν βήχετε μην ανησυχείτε. Είναι επειδή ερεθίζεται το αντανακλαστικό του βήχα. 


Το θαλασσινό νερό για αποσυμφόρηση της μύτης 

Είναι ισότονο: Έχει, δηλαδή, την ίδια συγκέντρωση των διαλυμένων ουσιών με το αίμα. Το ισοτονικό θαλασσινό νερό έχει μόνο το 1/3 σε περιεκτικότητα αλάτι από ότι το θαλασσινό νερό.

Ένα ερυθρό αιμοσφαίριο έχει συγκέντρωση άλατος περίπου 0,89%, και αν τοποθετηθεί  σε υπέρτονο διάλυμα (> 0.89%) θα βγει το νερό έξω από το κύτταρο, ενώ αν τοποθετηθεί σε ένα υποτονικό διάλυμα (<0,89%), θα μπει νερό μέσα στο κύτταρο και θα σπάσει, ενώ σε ισοτονικό διάλυμα (= 0,89%), δεν θα έχει καμία επίδραση.

Το ισοτονικό θαλασσινό νερό έχει 9 ‰ (τοις χιλίοις) άλατα στο διάλυμα.

-Λόγω της εντυπωσιακής ομοιότητας του ισοτονικού θαλασσινού νερού με τα  εσωτερικά υγρά του σώματος, και κυρίως το αίμα, του αραιωμένο θαλασσινό νερό καλείται θαλασσινό πλάσμα.

Για να μετατρέψετε το υπέρτονο θαλασσινό νερό (35 ‰) σε ισότονο θαλασσινό νερό (9 ‰), ο ρυθμός αραίωσης είναι: 30% καθαρό νερό των ωκεανών έως 70% νερό αραίωσης – κατ ‘όγκο. Ή κάποιος παίρνει συνηθισμένο θαλασσινό νερό και το αραιώνει με ιαματικό νερό με αναλογία 2: 4,66, πράγμα που σημαίνει: 2 λίτρα καθαρού νερού των ωκεανών αναμιγνύεται με 4,66 λίτρα νερού αραίωσης για την παραγωγή 6,66 λίτρων ισότονου θαλασσινού νερού.

Τα άλατα αποτελούνται από ιόντα. Τα κατιόντα έχουν θετικό ηλεκτρικό φορτίο, ενώ τα ανιόντα έχουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο. Τα άλατα είναι ηλεκτρικά ουδέτερα, διότι τα ανιόντα και κατιόντα είναι αντίθετα και ίσα. Όταν τα άλατα διαλύονται σε νερό, διαλύονται σε κατιόντα και ανιόντα:

Χλωριούχο νάτριο, NaCl, διασπάται σε Na+ and Cl-

Θειικό μαγνήσιο, MgSO4, διασπάται για Mg2 + και SO42-

Έξι μεγάλα ιόντα συνθέτουν πάνω από 99% του συνόλου στο θαλασσινό νερό.

Είναι ιόντα νατρίου (Na +), χλωρίου ( Cl-), θειικά (SO42-), μαγνησίου (Mg2 +), ασβεστίου (Ca2 +) και  καλίου (Κ +).

Άλλα στοιχεία που υπάρχουν στο θαλασσινό νερό σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις:

 • Σίδηρος 0,06 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb).
 • Μόλυβδος, 0.002 ppb.
 • Χρυσός, 0.005 ppb.
 • Πρωτακτίνιο, 0.00000005 ppb.

Τα κύρια ιόντα έχουν σταθερές αναλογίες και σταθερή σύνθεση (55% ιόντα νατρίου, 31% χλωριούχο, θειικό 8%, 4% ιόντα μαγνησίου, 1% ιόντα ασβεστίου και 1% ιόντα καλίου). Με την ανάμειξη του γλυκού με το θαλασσινό νερό μεταβάλλεται αυτή η συγκέντρωση. Το νερό του ποταμού έχει διαφορετική σύνθεση από το θαλασσινό νερό, για παράδειγμα, περιέχει περισσότερα ιόντα ασβεστίου. Τα άλατα της θάλασσας προέρχονται από την αποσάθρωση των πετρωμάτων στη γη (κατιόντα) και από το εσωτερικό της γης (ανιόντα). Η αποσάθρωση των πετρωμάτων στη γη είναι μια αργή διαδικασία και το διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα, το κάνει ελαφρώς όξινο. Τα πυριγενή (ηφαιστειακά) πετρώματα δεν περιέχουν αρκετά ανιόντα. Τα ποτάμια μεταφέρουν τα διαλυμένα ιόντα στον ωκεανό. Απαιτούνται περίπου 8 έως 260 εκατομμύρια χρόνια για να αντικατασταθούν όλα τα άλατα στο θαλασσινό νερό με το νερό από τα ποτάμια.

Το οξυγόνο διαλύεται στο νερό των ωκεανών στην επιφάνεια από την ατμόσφαιρα. Η φωτοσύνθεση είναι επίσης μια πηγή οξυγόνου στο θαλασσινό νερό. Το οξυγόνο καταναλώνεται από την αναπνοή. Σπάνια, τα ζώα και τα βακτήρια χρησιμοποιούν όλο το οξυγόνο από τα υποεπιφανειακά ύδατα, τα οποία καθίστανται ανοξικά. 

Το διοξείδιο του άνθρακα καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της αναπνοής.
 
Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αντιδράσει με το νερό για να σχηματίσει διττανθρακικά και ανθρακικά ιόντα.
 
CO2 + H2O -> HCO 3 + Η + -> CO32- + 2Η +
 
Αυτές οι αντιδράσεις ελέγχουν την οξύτητα (ρΗ) του θαλασσινού νερού.
 
Οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ανθρακικά ιόντα και ιόντα ασβεστίου για τα κοχύλια και όταν μετά οι οργανισμοί πεθαίνουν σχηματίζουν ασβεστολιθικά ιζήματα.

-Τα φύκια χρειάζονται θρεπτικά συστατικά. Κύρια θρεπτικά συστατικά είναι τα νιτρικά, φωσφορικά, και πυριτικά άλατα τα οποία εξαντλούνται στα επιφανειακά ύδατα, όπου αναπτύσσονται τα φυτά, και βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα βαθιά νερά, όπου τα υπολείμματα των φυτών και των ζώων βυθίζονται.

Το ισότονο θαλασσινό νερό είναι ένας φυσικός τρόπος αποσυμφόρησης της μύτης.

Διαβάστε, επίσης,

Μείγμα για εισπνοές στην ιγμορίτιδα

Χρήσιμες συνταγές βοτάνων για την αποσυμφόρηση

Φυσικοί τρόποι αποσυμφόρησης της μύτης

Το καλύτερο κόλπο για να ξεβουλώσετε τη μύτη σας

Το καλοκαίρι η μύτη σας είναι βουλωμένη;

Επείγοντα προβλήματα αυτιών

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ