Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για τους καλόγερους

Χρήσιμες πληροφορίες για τους καλόγερους

Καλόγεροι ή δοθιήνες

 

Αν εμφανίσετε ένα μεγάλο σπυρί ή και περισσότερα μαζί ή παρουσιάζετε τέτοια σπυριά σε τακτά χρονικά διαστήματα και αυτά πονούν, είναι έντονα κόκκινα και έχουν κρατήρα που το στόμιό του καλύπτεται από πύον τότε πάσχετε από δοθιήνωση.

Οι καλόγεροι ή δοθιήνες ταλαιπωρούν περισσότερο παχύσαρκα άτομα, λόγω των αυξημένων τριβών που αναπτύσσονται, ανθρώπους που υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη ή είναι ανοσοκατασταλμένοι (κάνουν χημειοθεραπεία ή πάσχουν από σοβαρά αιματολογικά προβλήματα κ.ά).

Στην ουσία η δοθιήνωση είναι μια φλεγμονή από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο.

Αν κάποιος εμφανίζει συχνά καλόγερους, είναι καλό να διερευνήσει, μήπως υποκρύπτεται κάποια άλλη πάθηση.

Η θεραπεία τους είναι απλή και γίνεται με συστηματικά και τοπικά αντιβιοτικά και σπάνια με χειρουργική αντιμετώπιση.


 

Κατανοήστε τα διαφορετικά είδη καλόγερων.

Καλόγερος είναι μια συλλογή πύου που σχηματίζει κάτω από το δέρμα.

Υπάρχουν τέσσερις κύριες μορφές.

-Δοθιήνες

Προκαλείται κυρίως από το βακτήριο Staphylococcus aureus, και αναφέρεται σε έναν καλόγερο που αναπτύσσεται μέσα σε ένα θύλακα της τρίχας ή σε πολλαπλούς θύλακες των τριχών. 

-Κυστική ακμή

Η κυστική ακμή εμφανίζεται όταν οι αγωγοί σμήγματος κάτω από το δέρμα φράζουν και μολύνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αποστήματα που είναι πολύ μεγαλύτερο από την κοινή ακμή. Υπάρχουν πολλαπλά αποστήματα που σχηματίζονται στην περιοχή της μασχάλης ή στη βουβωνική περιοχή, και προκαλείται από μολυσμένους ιδρωτοποιούς αδένες. Τυπικά δεν θεραπεύονται με αντιβιοτικά μόνο, αλλά απαιτείται συχνά και χειρουργική επέμβαση. 

-Κύστη κόκκυγος

Αυτό το είδος καλόγερου αναπτύσσεται στην πτυχή των γλουτών. Ένας θύλακας τρίχας μολύνεται και φλεγμαίνει.


Απαλλαγείτε από τους καλόγερους

  • Χρησιμοποιήστε τη θερμότητα για τη θεραπεία του καλόγερου. Η εφαρμογή θερμότητας στον καλόγερο θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος, φέρνοντας τα αντισώματα και τα λευκά κύτταρα του αίματος προς την μόλυνση.  Χρησιμοποιήστε μία θερμοφόρα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό για την εφαρμογή θερμότητας και εφαρμόστε το για 10 έως 20 λεπτά κάθε δύο ώρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε και μία ζεστή, υγρή κομπρέσα (θερμός εμποτισμός) για την εφαρμογή θερμότητας στον καλόγερο. Οι ζεστές κομπρέσες είναι αποτελεσματικές, διότι προάγουν την αποτελεσματική αποστράγγιση του μολυσμένου ιστού,  καθώς και την οξυγόνωση της περιοχής, αλλά στέλνουν θρεπτικά συστατικά, και λευκά κύτταρα του αίματος πάνω στη μόλυνση. 
  • Μην σπάτε τον καλόγερο αν είναι μικρός και σταθερός. Οι περισσότεροι θα στραγγίξουν από μόνοι τους με τη βοήθεια του θερμού διαποτισμού με τις κομπρέσες. Αν το πειράξετε εσείς χωρίς κομπρέσες μπορεί να προκαλέσετε παρατεταμένη λοίμωξη, φλεγμονή και ουλές, αν δεν το κάνετε σωστά. Μόνο όταν σκάσει και γίνει μαλακός και αναπτυχθεί μια ορατή φλύκταινα μπορεί να αποστραγγίζεται και πάνω να τοποθετούνται αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτικά τοπικά και συστηματικά. Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας και να χρησιμοποιήσετε μια ζεστή πετσέτα αν σπάτε έναν καλόγερο.

Τα καλύτερα προϊόντα για το δέρμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για το δέρμα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Σταφυλοκοκκική λοίμωξη

Δοθιήνωση

Περιπρωκτικό συρίγγιο στα σκυλιά

Ζαμπούκος ο μαύρος

Σιταρόχορτο

Κύστη κόκκυγος

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το ChatGPT σα σύμβουλος Υγείας

Το ChatGPT σα σύμβουλος Υγείας. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους ασθενείς να βρίσκουν τις καλύτερες λύσεις για τα προβλήματα υγείας τους Το Chat GPT σημαίνει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ