Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΝα γιατί είναι απαραίτητη η ειδικότητα της αεροπορικής ιατρικής

Να γιατί είναι απαραίτητη η ειδικότητα της αεροπορικής ιατρικής

Παγκόσμιο σοκ από την εσκεμμένη πτώση του Airbus στις Άλπεις

 

 

Γράφει η

Σάββη Μάλλιου Κριαρά,

Ειδικός Παθολόγος – Ογκολόγος, MD, PhD

με εξειδίκευση στην Αεροπορική Ιατρική

Ο 28χρονος συγκυβερνήτης, έριξε εσκεμμένα, όπως δείχνει το μαύρο κουτί, το αεροπλάνο της Germanwings. Ο νεαρός Γερμανός πιλότος είχε εκπαιδευτεί σε σχολή της Lufthansa. 

Οι επιβάτες φέρονται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να είχαν πλήρη συνείδηση της πτώσης, καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένες κραυγές τους λίγο πριν τη συντριβή του Airbus. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τις αισθήσεις του μέχρι το τέλος είχε και ο συγκυβερνήτης, ο οποίος είχε τον έλεγχο του αεροσκάφους τις τελευταίες στιγμές πριν την πρόσκρουση.

Ο Γερμανός νεαρός πιλότος διατήρησε μόνος τον έλεγχο του Airbus A320, καθώς ο κυβερνήτης εγκατέλειψε το πιλοτήριο και, όταν επέστρεψε, βρήκε την πόρτα κλειδωμένη. Ο συγκυβερνήτης πάτησε τότε συγκεκριμένο κουμπί χειρισμού, το οποίο οδήγησε το αεροσκάφος στη μοιραία πτώση. Ο πιλότος είχε στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσεις πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Germanwings. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, από την πλευρά του, είχε περισσότερα από 10 έτη εμπειρίας και περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης σε αεροσκάφη Airbus στο ενεργητικό του.

Οι ψυχικές διαταραχές του Γερμανού συγκυβερνήτη η αιτία γι΄αυτή την ανεπανάληπτη τραγωδία…


Ο απαραίτητος ρόλος της Αεροπορικής Ιατρικής

Αεροπορική Ιατρική είναι η προληπτική ιατρική και η ιατρική εργασίας για πιλότους, πληρώματα αεροσκάφους, ή πρόσωπα που εμπλέκονται σε διαστημικές πτήσεις.

Η Αεροπορική Ιατρική προσπαθεί να θεραπεύσει ή να προλάβει παθήσεις, στις οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι οι Ιπτάμενοι, να προσφέρει  ιατρικές γνώσεις σχετικά με τους Ανθρώπινους Παράγοντες στον τομέα των αερομεταφορών και φυσικά αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασφάλειας πτήσεων.

Ένας ιατρός ειδικευμένος στην Αεροπορική Ιατρική είναι γνωστός ως Ιατρικός Αεροπορικός Εξεταστής (Aeromedical Examiner – AME).

Οι Αεροϊατρικές εξετάσεις παρακολουθούν και προλαμβάνουν την  αύξηση της πιθανότητας ξαφνικής αδυναμίας ενός μέλους πληρώματος αεροσκάφους, όπως είναι ένα έμφραγμα ή μια επιληπτική κρίση. Μια τέτοια κατάσταση σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί να αποβεί μοιραία για το πάσχον άτομο. Έτσι, ο Ιατρικός  Αεροπορικός Εξεταστής  έχει ως κύριο στόχο την προστασία της ζωής και της υγείας των πιλότων και του υπόλοιπου πληρώματος, φροντίζοντας πάντα να είναι ιατρικά ικανοί να πετάξουν.

Με τις εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις και τα ειδικά ψυχομετρικά τεστ που εκτελούνται από τον ειδικό Ιατρικό  Αεροπορικό Εξεταστή ελέγχονται πιθανές ιατρικές και ψυχικές παθήσεις του πληρώματος, που ίσως δεν είναι ακόμα γνωστές, και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στον αέρα.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το ιπτάμενο προσωπικό  αποτελεί μια ειδική ομάδα του γενικού πληθυσμού που θεωρείται ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι Ιπτάμενοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε διάφορες σοβαρές  ασθένειες, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εργασίας τους, όπως οι ακανόνιστες ώρες ύπνου και ακανόνιστα γεύματα, η κοσμική ακτινοβολία, αλλά  και το εργασιακό άγχος.

Η φυσική της Ατμόσφαιρας, ενδεχομένως να επηρεάσει όλους τους ταξιδιώτες. Όταν οι άνθρωποι ανέλθουν στα πρώτα 9100-12,300 m (30.000-40.000 πόδια), η θερμοκρασία μειώνεται γραμμικά με μέσο ρυθμό 2 ° C ανά 305 m (1000 ft). Εάν η θερμοκρασία της στάθμης της θάλασσας είναι 16 ° C, η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα είναι περίπου -57 ° C σε 10.700 m (35.000 ft). Η πίεση και η υγρασία μειώνονται, επίσης και το ιπτάμενο προσωπικό εκτίθενται σε ακτινοβολία, δονήσεις και δυνάμεις επιτάχυνσης (“g” δυνάμεις). Τα συστήματα υποστήριξης ζωής στα αεροσκάφη, όπως το οξυγόνο, η θερμότητα και η συμπίεση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στο εχθρικό περιβάλλον της αεροδιαστημικής. Στα πολεμικά αεροσκάφη χρησιμοποιείται πιο εξελιγμένος εξοπλισμός υποστήριξης της ζωής, όπως G-στολές για να βοηθήσουν το σώμα να αντισταθεί στην επιτάχυνση, και αναπνευστικές συσκευές ή εκτοξευόμενα καθίσματα ή άλλος εξοπλισμός διαφυγής.

Κάθε παράγοντας που συμβάλλει στην ασφαλή πτήση έχει ένα ποσοστό αποτυχίας. Η Αεροπορική Ιατρική έχει ως στόχο να διατηρήσει την ασφάλεια στους ανθρώπους που εμπλέκονται στην πτήση. Η διατήρηση της ασφάλειας απαιτείται και για το αεροσκάφος, τα ηλεκτρονικά συστήματα και όλα τα συστήματα που σχετίζονται με τις πτήσεις.

Οι αεροπορικές εξετάσεις αποσκοπούν στην εξέταση για  αιφνίδια αδιαθεσίας, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή), επιληψία ή την παρουσία μεταβολικού διαβήτη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κατάσταση σε μεγάλο υψόμετρο.

Ο στόχος της Αεροπορικής εξέτασης είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των πιλότων και των επιβατών, παρέχοντας ιατρική διαβεβαίωση ότι ένα άτομο είναι σε θέση να πετάξει. Η αχρωματοψία και οι ψυχικές διαταραχές θεωρούνται, επίσης, ιατρικές καταστάσεις που αποκλείουν το ιπτάμενο προσωπικό από τις πτήσεις, όπως, επίσης, και διάφορες ασθένειες και επιβλαβείς συνθήκες λόγω των ανώμαλων βαρδιών με ακανόνιστο ύπνο και ακανόνιστα γεύματα (αεριούχα ποτά και σνακ υψηλής ενέργειας). Το εργασιακό άγχος, θεωρείται, επίσης, επιβαρυντικός παράγοντας.

Ο Ιπτάμενος Ιατρός Αεροπορικής Ιατρικής, όπως είναι γνωστός στην Ελλάδα, και ο Ιπτάμενος Ιατρός  όπως είναι γνωστός διεθνώς, είναι ειδικά εκπαιδευμένος στην Αεροδιαστημική ιατρική αξιωματικός ιατρός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται η επιλογή ιπτάμενου προσωπικού, η αξιολόγηση πτητικής καταλληλότητάς τους, η προληπτική ιατρική, η εκπαίδευση ιπτάμενου προσωπικού στη Φυσιολογία Πτήσεων, η συμμετοχή στις πτήσεις, η αεροδιακομιδή ασθενών, η έρευνα και διάσωση, η αντιμετώπιση αεροϊατρικών περιστατικών και η συμμετοχή στη διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων.

Κάθε Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτει τουλάχιστον έναν Ιπτάμενο Ιατρό, ο οποίος διαχειρίζεται τα περιστατικά ασθένειας των χειριστών (σωματικά και ψυχικά) και ασκεί την αεροϊατρική κρίση (εάν ένας χειριστής είναι ικανός για πτήση ή όχι), ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει στις υπόλοιπες δραστηριότητες της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Πτέρυγας.

Ξεχωριστό κομμάτι των υποχρεώσεων του Ιπτάμενου Ιατρού είναι η εκπαίδευση των πληρωμάτων σε θέματα αεροπορικής ιατρικής και φυσιολογίας πτήσεων και η έρευνα σε σχετικά θέματα.

Για την καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος της πτήσης ο Ιπτάμενος Ιατρός συμμετέχει σε εκπαιδευτικές πτήσεις των Πολεμικών Μοιρών ως πλήρωμα.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής, το οποίο είναι ανεξάρτητη μονάδα αλλά υποστηρίζεται από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Διαβάστε, για τις κατηγορίες της πτητικής καταλληλότητας

Μυστικά για υγιή αεροπορικά ταξίδια

Αεροπορικά ταξίδια κατά την κύηση

Φοβίες στο αεροπλάνο

Πονάνε τα αυτιά σας όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο;

Το Σύνδρομο Υπερατλαντικών Πτήσεων

Μελατονίνη

Jet lag

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Τα οφέλη της βιταμίνης D. Μπορείτε να αυξήσετε τη βιταμίνη D από την ηλιοθεραπεία και από την κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ