Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΦάρμακαΒαρβιτουρικά

Βαρβιτουρικά

Χρήσιμες πληροφορίες για τα βαρβιτουρικά

Τα βαρβιτουρικά είναι φάρμακα τα οποία δρουν ως καταστολείς του κεντρικού νευρικού συστήματος, και μπορεί, επομένως, να προκαλέσουν από ήπια καταστολή μέχρι ολική αναισθησία. Είναι, επίσης αποτελεσματικά ως αγχολυτικά, υπνωτικά, και αντισπασμωδικά. Τα βαρβιτουρικά έχουν και αναλγητική δράση, αλλά, κάπως ασθενής.

Έχουν πιθανότητες εθισμού, τόσο σωματικού όσο και ψυχολογικού.

Τα βαρβιτουρικά έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από τις βενζοδιαζεπίνες στην καθημερινή ιατρική πρακτική – για παράδειγμα, στην θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας – κυρίως, επειδή οι βενζοδιαζεπίνες είναι σημαντικά λιγότερο επικίνδυνες σε υπερδοσολογία. Ωστόσο, τα βαρβιτουρικά χρησιμοποιούνται ακόμη στη γενική αναισθησία, στην επιληψία, για τη θεραπεία της οξείας ημικρανίας και των πονοκεφάλων, περιστασιακά για την θεραπεία της υποτροπιάζουσας ημικρανίας και στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία και ευθανασία.

Τα βαρβιτουρικά είναι παράγωγα του βαρβιτουρικού οξέος. Συντέθηκαν για πρώτη φορά στις 27 του Νοεμβρίου 1864, από τον Γερμανό κιθαρίστα Adolf von Baeyer με συμπύκνωση ουρίας με μηλονικό διαιθυλεστέρα (έναν εστέρα που προέρχεται από το οξύ των μήλων). 

Τα βαρβιτουρικά περαιτέρω αναλύονται και ταξινομούνται ανάλογα με την ταχύτητα της έναρξης και τη διάρκεια δράσης.

Τα υπερβραχείας δράσης βαρβιτουρικά χρησιμοποιούνται, συνήθως, για αναισθησία, επειδή έχουν εξαιρετικά βραχεία διάρκεια δράσης,  σε καταστάσεις επείγουσας χειρουργικής επέμβασης.

Τα σύντομης/μέσης δράσης βαρβιτουρικά χρησιμοποιούνται επίσης για την αναισθησία και επίσης μερικές φορές χρησιμοποιούνται για το άγχος ή την αϋπνία. Λόγω των κινδύνων της μακροχρόνιας χρήσης βαρβιτουρικών, έχουν αντικατασταθεί από τις βενζοδιαζεπίνες.

Τα μακράς δράσης βαρβιτουρικά (φαινοβαρβιτάλη, η οποία έχει ένα χρόνο ημιζωής περίπου 92 ώρες) χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά ως αντισπασμωδικά, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά χορηγούνται και για καταστολή. Τα βαρβιτουρικά αυτής της κατηγορίας δεν χρησιμοποιούνται για την αϋπνία, επειδή, έχουν μεγάλο χρόνο ημιζωής και οι ασθενείς ξυπνούν ζαβλακωμένοι.

Τα βαρβιτουρικά μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν είτε ως ελεύθερα οξέα, είτε ως άλατα νατρίου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, λιθίου, κλπ.


Θεραπευτικές χρήσεις βαρβιτουρικών

Βαρβιτουρικά, όπως η φαινοβαρβιτάλη χρησιμοποιούνται ως αγχολυτικά και υπνωτικά, αλλά σήμερα έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τις βενζοδιαζεπίνες.

Ωστόσο, τα βαρβιτουρικά χρησιμοποιούνται ακόμα ως αντισπασμωδικά,  ηρεμιστικά και αναλγητικά, για πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Τα βαρβιτουρικά σε υψηλές δόσειςχρησιμοποιούνται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία (PAS), και σε συνδυασμό με ένα μυοχαλαρωτικό για την ευθανασία και για τη θανατική ποινή με θανατηφόρο ένεση. 

Η θειοπεντάλη είναι ένα βαρβιτουρικό εξαιρετικά βραχείας δράσης που διατίθεται στην αγορά με το όνομα πεντοθάλη νατρίου και είναι ένα ενδιάμεσης δράσης βαρβιτουρικό που χρησιμοποιείται για την καταστολή και την αντιμετώπιση της αϋπνίας, από το στόμα διαλυμένο με νερό ή ενδοφλέβια και μειώνει τις αναστολές και επιβραδύνει τη δημιουργική σκέψη και αποκαλύπτονται πληροφορίες μέσω συναισθηματικών ξεσπασμάτων. 


Μηχανισμός δράσης των βαρβιτουρικών

Τα βαρβιτουρικά δρουν ως θετικοί αλλοστερικοί ρυθμιστές, και σε υψηλότερες δόσεις, ως αγωνιστές των υποδοχέων GABAA. Ο GABA είναι ο κύριος ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Τα βαρβιτουρικά δεσμεύονται με τον υποδοχέα GABAA σε πολλαπλές ομόλογες διαμεμβρανικές διεπαφές υπομονάδων. Όπως οι βενζοδιαζεπίνες, και τα βαρβιτουρικά ενισχύουν το αποτέλεσμα του GABA σε αυτόν τον υποδοχέα. Εκτός από αυτό το αποτέλεσμα ενεργοποίησης των GABA, τα βαρβιτουρικά μπλοκάρουν, επίσης, τους υποδοχείς ΑΜΡΑ και τους καϊνικούς υποδοχείς του υποδοχέα γλουταμικού. Το γλουταμικό είναι ο κύριος διεγερτικός νευροδιαβιβαστής στο ΚΝΣ των θηλαστικών. Τα βαρβιτουρικά ενισχύουν τους ανασταλτικούς υποδοχείς GABAA και αναστέλλουν τους διεγερτικούς υποδοχείς ΑΜΡΑ με καταστολή του ΚΝΣ. Σε υψηλότερη συγκέντρωση, αναστέλλουν την εξαρτώμενη από ΤΟ Ca2 + απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, όπως το γλουταμικό μέσω της τάσης των διαύλων ασβεστίου. 

Περαιτέρω, τα βαρβιτουρικά είναι σχετικά μη-επιλεκτικές ενώσεις που δεσμεύονται σε μια  υπεροικογένεια  διαύλων ιόντων, όπως οι υποδοχείς GABA. Αυτή η υπεροικογένεια των διαύλων ιόντων περιλαμβάνει τους υποδοχείς νευρωνικών διαύλων, το κανάλι του υποδοχέα 5-ΗΤ3, και το κανάλι του υποδοχέα γλυκίνης. 


Ανοχή, εξάρτηση, υπερβολική δόση, και ανεπιθύμητες ενέργειες των βαρβιτουρικών

Τα άτομα ηλικίας άνω των εξήντα πέντε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις των βαρβιτουρικών, όπως εξάρτηση και θάνατος από υπερδοσολογία. Όταν τα βαρβιτουρικά λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φάρμακο περνάει μέσω του αίματος της μητέρας στο έμβρυο. Μετά τη γέννηση του μωρού, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης και να έχει δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, οι θηλάζουσες μητέρες που παίρνουν βαρβιτουρικά μπορεί να μεταδώσουν το φάρμακο στα μωρά τους από το μητρικό γάλα.

Με την τακτική χρήση, ανοχή στα βαρβιτουρικά αναπτύσσεται. Η απότομη διακοπή βαρβιτουρικών προκαλεί επιληπτικές κρίσεις και τρομώδες παραλήρημα. Η εξάρτηση για τα βαρβιτουρικά μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια.


Υπερδοσολογία βαρβιτουρικών

Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν συνήθως νωθρότητα, έλλειψη συντονισμού, δυσκολία στη σκέψη, βραδύτητα της ομιλίας, λανθασμένη κρίση, υπνηλία, ρηχή αναπνοή,  και, σε σοβαρές περιπτώσεις, κώμα ή θάνατος. Η θανατηφόρος δόση βαρβιτουρικών ποικίλλει σημαντικά με την ανοχή. Η θανατηφόρος δόση είναι εξαιρετικά μεταβλητή.

Τα βαρβιτουρικά σε υπερδοσολογία με αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, οπιοειδή, βενζοδιαζεπίνες είναι ακόμα πιο επικίνδυνα λόγω αναπνευστικής καταστολής. Στην περίπτωση των βενζοδιαζεπινών, όχι μόνο έχουν αθροιστικών επιδράσεων, βαρβιτουρικά αυξάνουν, επίσης, τη συγγένεια δέσμευσης στη  θέση δέσμευσης των βενζοδιαζεπινών, που οδηγεί σε υπερβολικές επιδράσεις βενζοδιαζεπίνης. 

Τα βαρβιτουρικά επάγουν αριθμό των ηπατικών ενζύμων CYP (κυρίως το CYP2C9, CYP2C19 και CYP3A4), και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες υπερβολικές δόσεις από τα ναρκωτικάφάρμακα, όπως η κωδεΐνη και η τραμαδόλη.

Οι  Carole Landis, Μέριλιν Μονρόε, Ellen Wilkinson, η Δαλιδά, Τζούντι Γκάρλαντ, Dorothy Kilgallen, Τζιν Σίμπεργκ, Jimi Hendrix, Edie Sedgwick, Phyllis Hyman, Inger Stevens, αλλά και ο Kenneth Williams  πέθαναν από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες βαρβιτουρικών

Σύνδρομο Stevens-Johnson, που πλήττει, κυρίως, τους βλεννογόνους.


Η ψυχαγωγική χρήση των βαρβιτουρικών

Τα βαρβιτουρικά προκαλούν αισθήματα ικανοποίησης και ευφορίας. Σωματική και ψυχολογική εξάρτηση μπορεί επίσης να αναπτυχθούν με την επαναλαμβανόμενη χρήση. Άλλες επιπτώσεις της δηλητηρίασης με βαρβιτουρικά είναι η υπνηλία, ο νυσταγμός, η αταξία, η μείωση του άγχους και η απώλεια αναστολών. Τα βαρβιτουρικά χρησιμοποιούνται επίσης για την ανακούφιση των αρνητικών επιπτώσεων λόγω διακοπής ναρκωτικών, όπως οι μακράς δράσης βενζοδιαζεπίνες (διαζεπάμη και κλοναζεπάμη.  Οι χρήστες ναρκωτικών τείνουν να προτιμούν βραχείας δράσης και ενδιάμεσης δράσης βαρβιτουρικά. Τα πιο συχνά γίνεται χρησιμοποιούμενα είναι η αμοβαρβιτάλη η  πεντοβαρβιτάλη  και η σεκοβαρβιτάλη.

Τα βαρβιτουρικά (allobarbital, αμοβαρβιτάλη, απροβαρβιτάλη, alphenal, βαρβιτάλη, brallobarbital, πεντοβαρβιτάλης, φαινοβαρβιτάλη, σεκοβαρβιτάλη).

Τα βαρβιτουρικά είναι ηρεμιστικά και καταπραϋντικά φάρμακα. Ενισχύουν την απέκκριση και τον μεταβολισμό των επιπέδων της βιταμίνης C και ελαττώνουν την μετατροπή της βιταμίνης D σε 15-υδρόξυ βιταμίνη D.

Διαβάστε, επίσης,

Υποθερμία

Πορφυρία

Τα ηρεμιστικά προκαλούν άνοια

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αλλεργίες

Βαλεριάνα

Υπνωτικά για χρήση στο νοσοκομείο

Χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη C

Η διατροφή στην υπόταση

Τρομώδες παραλήρημα

Σύνδρομο Stevens-Johnson

Πνευμονική Υπέρταση

Θρομβοπενία

Λύσσα

Κακοήθης υπερθερμία

Αιματουρία

Γιατί όλοι οι Έλληνες παίρνουν αγχολυτικά

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ