Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα είδη των προβάτων

Τα είδη των προβάτων

Εν όψει του Πάσχα

 

Ως πρόγονοι του κατοικιδιοποιημένου προβάτου έχουν προταθεί τα είδη: Ovis musimon (ευρωπαϊκό mouflon), O. orientalis (ασιατικό mouflon), O. vignei (urial) και O. ammon (argali).

Το εξημερωμένο πρόβατο δημιουργήθηκε σε δύο ξεχωριστούς εξελικτικούς κλάδους με συμμετοχή του Ο. musimon σε έναν από τους δύο. Η κατοικιδιοποίηση του είδους έλαβε χώρα περί το 9000 π.Χ. στο Ιράκ. Mε βάση τη διάπλαση της ουράς και τη μορφολογία του τριχώματος οι ελληνικές φυλές διακρίνονται σε λεπτόουρες-(ημι)πλατύουρες και αναμεικτόμαλλες-ομοιόμαλλες. Όλες οι λεπτόουρες, αναμεικτόμαλλες ελληνικές φυλές προέρχονται από τη Tσάκελ (Zackel). Οι ομοιόμαλλες συνιστούν κλάδο της φυλής Τσιγκάϊα (Tsigaia) η οποία προήλθε από τη διασταύρωση προβάτων Zackel με λεπτόουρα πρόβατα της Ανατολίας. Φυλές προέλευσης Zackel, Tsigaia και Ruda (διασταύρωση Zackel με Tsigaia) παρουσιάζουν στενή γενετική συγγένεια. Ομοίως οι (ημι)πλατύουρες φυλές συνιστούν ξεχωριστή γενετική ενότητα. Η συγκέντρωση λίπους στην ουρά συνιστά χαρακτηριστικό προσαρμογής σε θερμές, ερημικές περιοχές.


Ταξινόμηση των προβάτων

Κλάση: Mammalia. Τάξη: Ungulata. Yπο-τάξη: Artiodaktyla. Oικογένεια: Bovidae (βοοειδή, αντιλόπες, πρόβατα, αίγες). Yποοικογένεια: Caprinae. Γένος: Ovis. Είδος: aries.


Φυλογένεια των προβάτων

Από τις τρεις ελληνικές (ημι)πλατύουρες φυλές: Μυτιλήνης, Άργους και Χίου, οι δύο πρώτες παρουσιάζουν υψηλότερη γενετική συγγένεια. Ομοίως υψηλή γενετική συγγένεια διαπιστώνεται μεταξύ των Ανωγείων-Σφακίων και των Ορεινού-Καραγκούνικου, Πηλίου και Καλαρρύτικου, ενώ τη μεγαλύτερη απόσταση από τις υπόλοιπες φυλές παρουσιάζει η Σκοπέλου.

Η Ορεινή φυλή παρουσιάζει υψηλό αριθμό αποκλειστικών αλληλόμορφων (private alleles).


Ονομαστικά προβάτων

-Πρόβατο, προβατίνα, αρνί, άρνος, αρνάδα, γεννησαρούδι, αρνί μιας ημέρας

-Μπερνάκι ή μπιρνάκι, ζυγούρι, ζυγούρα, μηλιόρι: το απογαλακτισμένο πρόβατο ενός έτους, που δεν έχει γεννήσει. Το ζυγούρι σημαίνει δυο χρονών αρνί, αλλά σημαίνει, επίσης, και το ένα από τα δύο αρνιά που πολούνται ζυγά.

-Οψιμαρνί, ψιμαρνί, οψιμάδι, οψιμάρι, οψίμακας, ψιμαργιά, ψιμάδι, όψιμο αρνί: Αυτό που έχει γεννηθεί μετά το μήνα Μάρτιο.

Πρωτόγεννο αρνί, πρωτόγεννη αρνάδα, πρόβατο δύο ετών το οποίο έχει γεννήσει μια φορά.

-Δευτέρι: Το πρόβατο τριών ετών που έχει γεννήσει δύο φορές. Επειδή, δε, συνήθως, το αρνί που έχει γεννήσει δύο φορές και είναι τριών ετών έχει κουρευθεί δύο φορές γι’ αυτό ονομάζεται και αρνί δύο ψαλιδιών, τριάρι, τριτέρι, τριών ψαλιδιών κ.λ.π.

-Κριάρι, κριός

-Μαρτίνια: Τα οικόσιτα αιγοπρόβατα, τα ημερωμένα, μερωταρέα, μερτά αρνιά, ημερωτά, μερωτά, ημερωταρέα.

Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

pyracantha coccinea

Διαβάστε, επίσης,

Τα ζώα σαν σύμβολα

Συκωταριά κρασάτη

Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα

Τα πιο νόστιμα παϊδάκια

Το νοστιμότερο σουβλιστό αρνί

Το πιο νόστιμο κοκορέτσι

Η νοστιμότερη μαγειρίτσα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ