Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Χελιδώνιο

Είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο

Το χελιδώνιο ή Chelidonium majus ή χελιδόνιο ή greater celandine ή χελιδόνιο το μέγα ή χελιδονόχορτο  ανήκει στα αγγειόσπερμα στην μεγάλη οικογένεια των Μυκωνοειδών και κατά άλλους στην οικογένεια των Παπαβερίδων. Είναι εγγενές στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Ανήκει στην οικογένεια της παπαρούνας. Είναι μια πολυετής πόα και φτάνει τα 30-120 cm. Τα φύλλα του είναι πτεροειδή με λοβωτά και κυματιστά άκρα  μήκους 30 εκατοστών.

Υπάρχει και η ρανούγκουλος η φικάρια ή Ranunculus ficaria ή lesser celandine ή χελιδονόχορτο της οικογένειας Ρανγκουλίδων.

Οι ρίζες και οι βλαστοί του περιέχουν έναν κίτρινο προς πορτοκαλί γαλακτώδη χυμό, όταν κοπούν. 

Το χελιδόνιο είναι φυτό ποώδες με πλούσια διακλάδωση που φτάνει τα 30-80 εκατοστά ύψος. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, σύνθετα, με φυλλάρια ωοειδή, οδοντωτά και το ακραίο είναι παλαμοειδές, βαθιά σχισμένο. Τα άνθη αποτελούνται από τέσσερα κίτρινα πέταλα, μήκους περίπου 1 cm, με δύο σέπαλα. Ένα διπλό άνθος εμφανίζεται φυσικά. Τα άνθη εμφανίζονται από τα τέλη της άνοιξης ως το φθινόπωρο. 

Φυτρώνει στις άκρες των δασών, σε χέρσες εκτάσεις ή κοντά σε τοίχους και φράκτες.

Αντέχει στο ψύχος και στο χιόνι.

Το lesser celandine είναι μικρό φυτό με πολυετές κονδυλώδες ρίζωμα. Έχει φύλλα έμμισχα, πλατιά ή ωοειδή ή νεφροειδή. Τα άνθη του μονήρη με 5-12 κίτρινα πέταλα και 3 σέπαλα. Ο καρπός του είναι αχαίνιο. Ανθίζει από Μάρτιο μέχρι Μάιο και συναντιέται σε υγρούς τόπους από τα πεδινά μέχρι τα ημιορεινά.

Οι σπόροι είναι μικροί και μαύροι και εκκρίνουν μια ουσία που προσελκύουν τα μυρμήγκια για να διαλύσουν τους σπόρους.

Το όνομά του χελιδονόχορτο οφείλεται στο ότι χρησιμοποιούν τα χελιδόνια το φυτό για να θεραπεύσουν τα μάτια των μικρών τους όταν αρρωστήσουν. Τα χελιδόνια κόβουν τα φύλλα και με το χυμό που τρέχει τον στάζουν στα μάτια των μικρών χελιδονιών.


Χρήσιμα μέρη χελιδωνίου

Τα εναέρια τμήματα και τις ρίζες χρησιμοποιούνται στη βοτανολογία.

Τα υπέργεια μέρη μαζεύονται κατά την περίοδο της ανθοφορίας και ξηραίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η ρίζα συλλέγεται το φθινόπωρο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου και ξηραίνεται.

Το φρέσκο ​​ρίζωμα χρησιμοποιείται, επίσης.

Το χελιδώνιο έχει πικρή γεύση και είναι χρήσιμο για τον καρκίνο. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για τον καρκίνο.

Χρησιμοποιούνται και παρασκευάσματα βαμμάτων και υδατικά εκχυλίσματα (τσάι).


Δραστικές ουσίες χελιδώνιου

Ολόκληρο το φυτό είναι τοξικό σε μέτριες δόσεις, καθώς περιέχει μια σειρά από αλκαλοειδή, όπως ισοκινολίνη, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπευτικές χρήσεις, όταν χρησιμοποιείται στη σωστή δοσολογία. Το κύριο αλκαλοειδές που υπάρχει στο χορτάρι και τη ρίζα είναι η coptisine. Άλλα αλκαλοειδή είναι ο μεθύλιο 2 ‘- οξικός αιθυλεστέρας, η αλλοκρυπτοπίνη, η στυλοπίνη, η προτοπίνη, η νορχελιδονίνη, η βερβερίνη, η χελιδονίνη, η σανγκουϊναρίνη, η χηλερυθρίνη,αιθέριο έλαιο, χελιδονικό οξύ, καροτινοειδή και η 8-υδροξυδιϋδοσανγκουϊναρίνη. Η σανγκουϊναρίνη είναι ιδιαίτερα τοξική. Περιέχονται, επίσης παράγωγα καφεϊκού οξέος, όπως caffeoylmalic οξύ. 


Ιδιότητες κι ενδείξεις του χελιδώνιου

Το χελιδονόχορτο έχει αντισηπτικές, επουλωτικές και καθαρτικές ιδιότητες.

Μερικά αλκαλοειδή του φυτού είναι κατάλληλα κατά του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus. 

 • Το φρέσκο αρωματικό φυτό είναι ήπια αναλγητικό (200 mg / kg), χολαγωγικό, αντιμικροβιακό, ογκοκατασταλτικό και ηρεμιστικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 • Η celandine φαίνεται να είναι κυτταροστατική.
 • Έχει ανοσολογική διεγερτική δράση, επίσης.
 • Είναι σπασμολυτικό και και ανακουφίζει από τον στομαχόπονο.
 • Το πορτοκαλί γαλακτώδες υγρό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για καυτηριασμό σε μικρές ανοιχτές πληγές. Προκαλεί δερματίτιδα εξ επαφής και ερεθισμό των ματιών.
 • Το γαλακτώδες, αυτό υγρό, επίσης λεκιάζει τα ρούχα και περιέχει, επίσης, πρωτεολυτικά ένζυμα και την chelidostatin phytocystatin, έναν αναστολέα πρωτεάσης της κυστεΐνης και χρησιμοποιείται και στα κονδυλώματα και τις κρεατοελιές.
 • Είναι εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο και χρησιμοποιείται πολύ στην Ουκρανία.
 • Επίσης, είναι κατάλληλο για ασθένειες που προκαλούνται από την ακτινοβολία και το AIDS.
 • Είναι χρήσιμο μέσο αποτοξίνωσης για το συκώτι. Ενισχύει τη λειτουργία του συκωτιού. Χρησιμοποιείται για τις ασθένειες του ήπατος, της χοληδόχου κύστεως και των νεφρών.
 • Είναι αποτελεσματικό για τις λοιμώξεις και τις πέτρες της χολής, τον ίκτερο, τις αιμορροϊδες, τις εμβοές αυτιών, τις πέτρες στα νεφρά και τους πόνους κατά την ούρηση.
 • Έχει ναρκωτικές ιδιότητες.
 • Η ρίζα μασιέται για την ανακούφιση από τον πονόδοντο.
 • Επίσης, χρησιμοποιείται ως καθαρτικό του πεπτικού συστήματος.
 • Είναι καλό για τη δυσκοιλιότητα, γιατί βοηθά στις κενώσεις των εντέρων χωρίς πόνους και βλέννες.
 • Είναι καλό για την υδρωπικία.
 • Καθαρίζει κι ενισχύει την παραγωγή αίματος και αποτοξινώνει τον οργανισμό.
 • Είναι καλό για τα μάτια, αραιωμένο με γάλα. Βοηθάει σε καταρράκτη, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, στίγματα στον κερατοειδή ή ελαττωματική όραση. Αλείφετε το χυμό στα κλειστά βλέφαρα, στις γωνίες.
 • Αντιμετωπίζει την αυξημένη τριχοφυϊα γυναικών που οφείλεται σε πρόβλημα νεφρών. Υγραίνετε τις περιοχές αυτές με χυμό χελιδονιού, τον αφήνετε για λίγες ώρες και μετά ξεπλένετε με σαπούνι και αλείφετε με αλοιφή καλέντουλας ή λάδι χαμομηλιού ή βάλσαμου. Για ενίσχυση των νεφρών και αποτοξίνωση πίνετε 4 φλιτζάνια έγχυμα τσουκνίδας και κάνετε λουτρό με πολυκόμπι ή εκουιζέτο.
 • Το γαλακτώδες υγρό χρησιμοποιείται στις μυρμηγκιές. Σε εξωτερική χρήση ο χυμός του είναι ευεργετικός σε δερματικές παθήσεις, κάλους, κρεατοελιές, μυρμηκίες, έρπη, σαρκώματα, όγκους και καρκινοειδή εξογκώματα του δέρματος.
 • Ακόμη, χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η ατοπική δερματίτιδα.
 • Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χολολιθίασης και τη δυσπεψία.
 • Το αφέψημα από φύλλα και ρίζες είναι καλό για τις αιμορροϊδες.
 • Χρησιμοποιείται πολύ στην ομοιοπαθητική για όλες τις ανωτέρω παθήσεις.
 • Τα φρέσκα φύλλα και οι μίσχοι χρησιμοποιούνται για να δηλητηριάζονται τα ποντίκια. 80 γραμμάρια του χυμού σκοτώνουν έναν σκύλο. Τα αλκαλοειδή μπορεί να προκαλέσουν  χαλαρότητα και  μείωση του τόνου των λείων μυών και επίσης, να διεγείρουν την καρδιά και τους πνεύμονες, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, αλλά προκαλούν και διαστολή των αρτηριών, σε αρουραίους και σκύλους.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με χελιδόνιο

 • Αφέψημα: Βράζετε 2 κουταλιές του τσαγιού βότανο ή μια κουταλιά του τσαγιού ρίζα  ή 20 γραμμάρια φύλλα και ρίζες του φυτού σε μισό λίτρο για ένα λεπτό χελιδόνιο σε 1 φλιτζάνι νερό, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε για 10 λεπτά, το στραγγίζετε και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα. Είναι καλό για αιμορροϊδες, για πόνους κατά την ούρηση και για εμβοές αυτιών.
 • Δυνατό αφέψημα: Βράζετε 40 γραμμάρια ρίζες σε μισό λίτρο νερό για λίγα λεπτά, το αφήνετε λίγο και σουρώνετε. Είναι καλό για πλύσεις και κομπρέσσες, για τις αιμορροϊδες.
 • Για τον ίκτερο: Μουλιάζετε 30 γραμμάρια χελιδόνιο με τις ρίζες του σε 1 λίτρο λευκό κρασί για 2 ώρες και το στραγγίζετε.
 • Για εξωτερική χρήση: Χρησιμοποιείται ο χυμός από φύλλα, βλαστούς και άνθη που παίρνετε με τον αποχυμωτή και ο χυμός αυτός διατηρείται στο ψυγείο για 6 μήνες.
 • Κρέμα: Αφήνετε κομματιασμένες φρέσκες ρίζες σε τρία μέρη φρέσκου βούτυρου σε καλά κλειστό δοχείο για 4 ημέρες. Ζεσταίνετε σε μπεν μαρί να λιώσει το βούτυρο, σουρώνετε και πετάτε τις ρίζες και φυλάτε το βούτυρο σε καθαρό βαζάκι στο ψυγείο. Το χρησιμοποιείτε με επαλείψεις και καταπλάσματα σε αιμοροϊδες, καρκινωματώδεις πληγές, όγκους και για την περιποίηση πληγών.

Διαβάστε, επίσης,

Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΘυλακίτιδα
Επόμενο άρθροMedorrhinum στην ομοιοπαθητική
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ